Tips voor het maken van een digitaal fotoalbum

Inleiding

Het is een beetje mens eigen om van alle leuke en interessante gebeurtenissen foto's te maken, denk aan vakantie's, verjaardagen en van de kinderen. Waren we vroeger uren bezig met de foto's af te drukken en uiteindelijk in een album te plakken, tegenwoordig gaat het een stuk makkelijker. Met je digitale fototoestel maak je vaak honderden foto's tegelijk en kan je deze laten afdrukken als een digitaal fotoboek. Een digitaal fotoboek is hartstikke makkelijk en leuk om te maken. Op verschillende sites kan je een digitaal fotoboek maken. Je maakt je fotoalbum op de computer en dan wordt het voor je afgedrukt. Je kan een digitaal fotoboek ophalen, maar ook thuis laten bezorgen. Maar hoe maak je een digitaal fotoaboek nou zo goed mogelijk? Lees hier de beste tips voor het maken van een digitaal fotoboek.

De voorbereiding voor het maken van een fotoboek

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Voordat je begint met een digitaal fotoboek te maken, is het handig om al wat voorwerk te doen. Zoek bijvoorbeeld van tevoren al uit welke foto's je wilt gebruiken voor je digitaal fotoboek. Meestal staan ze al op volgorde in de map waarin de foto's staan, maar als dit niet het geval is sorteer ze dan gelijk op volgorde. Dan scheelt een hoop gepuzzel als je je digitaal fotoboek wilt gaan maken.

Wanneer je teksten in je digitaal fotoboek wilt zetten is het slim om hier al over na te denken. Veel mensen laten hun foto's eerst een paar weken op hun computer staan voordat ze een fotoboek gaan maken. Veel herinneringen zijn dan al vervaagd. Wanneer bijvoorbeeld je vakantie nog vers in je geheugen zit is het leuk om vast wat punten op te schrijven, zodat je een geheugensteuntje hebt als je een digitaal fotoboek wilt gaan maken.

Het maken van een digitaal fotoboek

Het maken van een goed digitaal fotoboek is nog best een kunst. Hieronder wat tips om je fotoboek er zo goed en verzorgd mogelijk uit te laten zien.

  • De foto's. Zorg er voor dat je alleen de beste foto's in je fotoboek zet. Wazige en bewogen foto's zien er slordig uit. Kijk van tevoren even alle foto's na en haal de slechte foto's er gelijk tussenuit. Zet de foto's verder op volgorde in je fotoboek. Zo wordt het net een verhaal.
  • De achtergrond van het digitale fotoboek. Het leuke van een digitaal fotoboek is dat je een achtergrond kan maken. Dit kan net wat meer sfeer aan je fotoboek geven. Let er wel op dat de achtergrond niet te druk is. Wanneer je een drukke achtergrond gebruikt vallen de foto's minder op.
  • Gebruik niet teveel foto's. Om je digitaal fotoboek overzichtelijk te houden, kan je het beste niet teveel foto's gebruiken. Je kan iedere bladzijde wel helemaal voldrukken, maar juist wat ruimtes ertussen of pagina's met wat minder foto's maken het fotoboek overzichtelijk. Een pagina vol met foto's zit er druk uit, dus wordt er minder goed naar de foto's gekeken.
  • De teksten. Zorg voor korte en makkelijke teksten. Het is tenslotte een digitaal fotoboek en geen leesboek. Er hoeven geen hele verhalen bij te staan. Om je digitaal fotoboek er zo net mogelijk uit te laten zien is het aan te raden om voor iedere pagina hetzelfde lettertype te gebruiken, het liefst gewoon in zwarte letters. Ook is het handig om voordat je het fotoboek laat afdrukken je teksten even te controleren op spelfouten.
  • De voorkant van je fotoboek. De voorkant van het digitale fotoboek moet duidelijk zijn. Bedenk een titel waardoor je gelijk weet waar dit fotoboek over gaat. Kies ook een leuke foto uit voor de voorkant.

Conclusie

In principe kan iedereen een digitaal fotoboek maken. Het is ook een kwestie van oefening baart kunst. Het eerste fotoboek vind je misschien nog tegenvallen, maar je leert iedere keer weer nieuwe dingen om je digitale fotoboek er zo goed mogelijk uit te laten zien. Een digitaal fotoboek is leuk voor jezelf, maar ook zeker om aan anderen te laten zien of te geven!