Tips voor ouders van kinderen in groep drie

Leren lezen

Wanneer een kind leert lezen, is het belangrijk dat de ouders op de hoogte zijn van de manier waarop letters en woorden worden aangeboden in de klas. Veel ouders denken, ten onrechte, dat wanneer hun kind het alfabet kent, het vlot zal leren lezen. Een kind dat het alfabet kent, kent in feite niets meer dan een ‘opzegversje’ uit het hoofd. Letters herkennen en de daarbij behorende klank kunnen produceren is iets anders. Aandachtspunt hierbij is de uitspraak van de letter. Wanneer bijvoorbeeld de /r/ wordt aangeboden, dan zal de leerkracht deze uitspreken als ‘rrrr’. Mensen die niet op de hoogte zijn van deze methode zullen ‘er’ zeggen. De letter dient te worden uitgesproken zoals deze in een woord klinkt en niet zoals we de letter in het alfabet uitspreken.

Synthetiseren

Daarnaast is het synthetiseren ofwel het ‘hakken en plakken’ van belang. Hierbij ‘hakt’ het kind het woord in stukjes (letters) waarna ze weer aan elkaar ‘geplakt’ worden. Het woord boom wordt op de volgende manier gelezen: b-oo-m - > boom. Dit wordt de elementaire leeshandeling genoemd. Letterherkenning is de basis, waarbij herhaling een grote rol speelt. Dagelijks op school letters flitsen (letters een voor een laten zien, benoemen en weer weghalen, waarbij het tempo wordt opgevoerd) is van groot belang, want op die manier worden de letters geautomatiseerd in het brein. Wanneer een kind de elementaire leeshandeling onder de knie heeft, zal het de dubbelklanken (au, oe, ui etc.) en de bijzondere klanken /sch/, /cht/, /ng/ en /nk/ kunnen leren lezen. Later komen daar ook woorduitgangen als /-ooi/, /eeuw/ en dergelijke bij.

Leeskilometers

Een belangrijke voorwaarde voor het vlot leren lezen is het maken van zogenaamde 'leeskilometers'. Dit houdt in dat het kind veel leest, waarbij het van het allergrootste belang is dat het kind plezier heeft in lezen. Plezier in lezen zal bijna vanzelf ontstaan wanneer het kind al vroeg in aanraking komt met boeken. Voorlezen is al zinvol vanaf een maand of zes. Hierbij is het advies om een aantal weken achter elkaar hetzelfde boek te lezen. Herhaling is namelijk een krachtige leermethode. Door te herhalen zal het kind illustraties en gebruikte woorden gaan herkennen. Wijk dus niet af van de tekst en gebruik steeds dezelfde intonatie. Dat bevordert de herkenning.

Tot slot

Lezen is de basis waarvanuit kinderen zich op school verder ontwikkelen. Het is zeker de moeite waard om thuis het lezen te stimuleren. Wanneer er zowel op school als thuis aandacht besteed wordt aan het (leren) lezen, dan zal dat een enorme invloed hebben op de leesprestaties van het kind. Tot slot is het van het grootste belang dat kinderen al lezend positieve ervaringen opdoen. Lees veel voor, geef het goede voorbeeld door zichtbaar plezier te hebben in het lezen, word lid van de bibliotheek en laat kinderen dingen lezen die ‘ertoe doen’ zoals het boodschappenlijstje of een recept van een gerecht dat je aan het maken bent. Op die manier ervaart het kind dat lezen een functie heeft in het dagelijks leven.