Tuinontwerp voor de kleine tuin

De kleine tuin heeft een goed doordacht ontwerp nodig

Stap 1

Schrijf eerst op wat u het liefste wilt doen in uw tuin, denk hierbij aan zonnen, lezen, tuinieren, schommelen, in de zandbak spelen, groenten telen, eten, barbecueën. Maak een top drie naar belangrijkheid van deze activiteiten. Dit is uw startpunt, u zult er genoegen mee moeten nemen dat niet al uw activiteiten breed uitgemeten in uw tuin kunnen plaatsvinden.

Stap 2

Is uw tuin een doorgang naar een veelgebruikte poort, of veelgebruikte schuur? Hoe vaak loopt u van en naar de poort/schuur per dag. Dit bepaalt dan ook mede of er een prettig looppad moet zijn. Met het diepvriesvlees over een step stone paadje en een bruggetje lopen is niet moeilijk, maar wanneer u met een fiets met kinderzitjes over datzelfde kronkelpaadje met step stones en bruggetje moet, dan gaat dat op termijn tegen staan. Denk dus goed na of de routing belangrijk is voor u!

Stap 3

Teken uw tuin in een ontwerpprogramma (bijvoorbeeld Google sketch up) of op ruitjespapier op schaal, vanaf bovenaanzicht (kleurpotloden, gum en slijper is voldoende). Teken daarin de routing maar ook de plekken waar u het liefste speelt/leest/tuiniert volgens de top 3 van activiteiten in de tuin. Dit zijn uw basiselementen, hieromheen geeft u verdere invulling aan de tuin. Doe geen concessies ten aanzien van de plekken waar u het liefste vertoeft, want dit is het belangrijkste van uw tuin, het ontwerp zal zich moeten schikken, niet U!

Stap 4

Ga naar binnen, zoek de plek in het huis waar u het liefste bent en kijk vanaf daar naar de tuin. Bedenkt u wat u wel en niet wilt zien vanaf die plek. Denk hierbij aan de container, de zandbak, het schuurtje van de achterburen. Ga nu nadenken over hoe je dit het beste kan oplossen. De container moet naar een andere plek, dat is duidelijk, de zandbak juist in of uit het zicht? Die daklijn van het schuurtje van de achterburen kan gecamoufleerd worden met een groenblijvende kleine boom misschien? Denk hier goed over na, want het merendeel van het jaar zit u binnen en niet in de tuin.

Stap 5

Breng de al bekende elementen in het ontwerp samen; routing, zitplek, containerplek, e.v. klein boompje, zandbak etc. Dit is het, hiermee moet u aan de slag, u hebt immers een kleine tuin dus meer past er niet in. Maar slimme trucjes helpen u wel om meer te realiseren. Wilt u kruiden uit uw eigen tuin, dan kan dit ook op een etagère gekweekt worden en houd u de kostbare grond/ruimte vrij voor andere zaken. Een schommel kan ook onder een carport gemaakt worden, want bij de meeste gezinnen zijn de kinderen overdag thuis en vader is met de auto weg. Maar een schommel kan soms ook prima in een poortopening, let dan wel even op het gevaar van voorbijlopende voetgangers. Een eetplek is ook goed te realiseren met een uitklapbare picknicktafel al dan niet opklapbaar gemonteerd aan de schutting. Want eten doet u waarschijnlijk een half uurtje per dag, dus die tafel kan daarna opgeklapt worden zodat jong grut de ruimte heeft om te spelen. En u wellicht naar die lekkere loungestoel of dat knusse bankje in het hoekje van de tuin kan gaan.

Stap 6

De meeste tuintjes zijn rechthoekig, hebben rechthoekige plantenbakken, een vierkant of rechthoekig terras en een recht of versprongen pad naar de poort of schuur. Dat kunt u beter! Bedenk dat een plantenbak/border die rond is mooier te vullen is met planten, planten zijn immers niet vierkant! Daarnaast ziet een passerronde plantenbak er ruimtelijker uit omdat men het idee heeft eromheen te kunnen lopen. Varieer met hoogtes, bijvoorbeeld een klein opstaand randje voor die cirkel gevuld met asters tot een rand van 1 meter hoog voor die cirkel gevuld met vingerhoedplant. Bedenk ook gelijk dat u de rand praktisch kan gebruiken; verbreed hem tot bijvoorbeeld een zitbank, of laat er een klein stroompje water doorheen stromen voor de sier, of leg er een keienverzameling op. Maak in de rand bekeruitsparingen waar u uw kruiden dan weer in kweekt (of voor bierglazen bij de barbecue).

Stap 7

Benut uw muren/schuttingen, zoals gezegd kunt u een opklappicknicktafel eraan hangen. Maar ze dienen ook goed voor wederom planken met bekeruitsparingen voor uw kruiden. Of hang aan de muren de eenjarige planten, ze zijn daar beter beschermd tegen nachtvorst dan op de grond. Hang een spiegel op; dit heeft een optische vergrotend effect.

Stap 8

De beplanting, dat is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar die zijn in iedere (online) encyclopedie beschreven. Denk eraan dat de meeste planten maar een korte periode in bloei zijn, dus u moet vooral de vorm/groei van de plant, de kleur van het blad en de bladvorm mooi vinden. De bloemen zijn ietwat ondergeschikt hieraan omdat u die maar korte tijd van het jaar ziet. Houd er ook rekening mee dat u gedurende ieder seizoen een plant in bloei heeft, dit verhoogt uw tuinpret gegarandeerd. Keuzes maken is dus heel belangrijk, kies voor ieder seizoen een plant die bloeit, dat voorkomt dat u van de overvloedige kleurenpracht niet weet waar u moet kijken tot het moment erna dat u 9 maanden alleen nog maar groen ziet.

Stap 9

Zoals beschreven zijn de bloemen dus ondergeschikt aan de plant, maar dat maakt ze niet minder belangrijk. De kleur van de bloemen bepalen jouw sfeer in de tuin. In de meeste tuinen is in de lente geel in overvloed, in de zomer overheerst vaak paars/blauw en wit. Bedenk goed dat paarse, blauwe en witte bloemen rustgevend zijn en niet in het oog springen. Daarentegen zijn rode, roze, oranje en gele bloemen erg in het oog springend, deze kunt u dus het beste met mate toepassen of op de achtergrond plaatsen. Als richtlijn kunt u aanhouden: 70% rustgevende kleuren, 30% overig, hiermee bewaakt u de balans in uw tuin. U wilt immers in uw woonkamer ook niet teveel verstorende elementen, voorkom dat u dat in uw tuin wel plaatst.

Stap 10

Als u al deze stappen en tips bedachtzaam in u opneemt, bent u absoluut in staat uw tuin naar uw wensen in te richten. Sterker nog, doordat u al deze stappen heeft gelezen, heeft u betere en mogelijk vernieuwende ideeën gecreëerd in uw hoofd. Het enige wat nog ontbreekt, is de bestrating. Worden het mosvrije composiet vlonders, of gaat u voor kleine klinkers in een patroon, of misschien wel grote hardsteen in een zakelijke kleur? Kies een materiaal wat u een prettige uitstraling vindt hebben in combinatie met uw planten en de baksteen van uw huis. En dat kan maar op een manier ondervonden worden; leen meerdere steentjes/plankjes bij de handelaar en leg deze tegen het huis aan. Indien u een terras grenzend aan het huis heeft, kan het ook een goed idee zijn om dezelfde kleur van de binnenvloer te nemen. Hierdoor lijkt het net alsof uw woonkamer doorloopt in de tuin, het wordt een beter geheel.

Laat het ontwerp zeker een maand op de keukentafel liggen, kijk er daarna nog eens kritisch naar. Denkt u er nog steeds hetzelfde over, of ziet u mogelijk verbeterpunten. Praat erover met anderen die de tuin ook gebruiken of mensen die veel tijd in hun eigen tuin doorbrengen, wellicht krijgt u nog wat tips.