Tweede kamerverkiezingen 2010

Tweede kamerverkiezingen 2010

Op 20 februari 2010 is er een einde gekome aan het vierde kabinet Balkenende. Door de val van dit Kabinet zijn er in 2010 vervroegde verkiezingen. Op 9 juni 2010 zullen de tweede kamerverkiezingen plaastvinden in Nederland. Deze verkieizingen zullen spannende verkiezingen worden met het ook op de crisis met de euro en de verplichte bezuinigingen.

Val Kabinet Balkenende IV

Door de val van het kabinet Balkenende IV is er een einde gekomen aan de coalitie van CDA, PVD en Chrinsten Unie. De val van het kabinet werdt veroorzaakt door het opstappen van de PVDA ministers en staatsecretarissen vanwege het verschil van mening over het verlengen van de missie in Uruzgan. De porteuilles werden verdeeld onder de overgebleven ministers en staatssecretarissen.

Vanwege de demissionaire status van het kabinet werden verschillende onderwerpen door de tweede kamer controversieel verklaard. De belangrijkste onderwerpen die controversieel zijn verklaard zijn verhoging AOW-leeftijd en de kilometerheffing. Hier zal het volgende kabinet een besluit over moeten nemen.

Vertrek uit de politiek

In de aanloop naar de tweede kamerverkiezingen heeft een opmerkelijk aantal politici aangegeven niet terug te zullen keren in de politiek.

  • Agnes Kant (SP) stapte op als leider van de SP na teleurstellende gemeenteraadsverkiezingen.
  • Wouter Bos (PVDA) besloot dat hij meer tijd wilde besteden aan zijn gezin.
  • Camiel Eurlins (CDA) wilde net als Wouter Bos meer tijd besteden aan zijn gezin.
  • Bas van der Vlies (SGP) het langstzittende kamerlid verlaat de politiek.

Opvallend is dat bij de PVDA Job Cohen het stokje overneemt van Wouter Bos.

Kandidaten

Op 27 april moeten de kandidaten bekend zijn bij de kiesraad. DIt is 43 dagen voor de verkiezingen de vastgestelde termijn in de kieswet. Op 18 maart is de inschrijving gesloten voor partijen om deel te nemen aan de verkiezingen. Er hebben zich 61 partijen ingeschreven om deel te nemen.

Van de deelnemende partijen maken de volgende partijen de meeste kans

Partij Partijleider
CDA Jan Peter Balkenende
PVDA Job Cohen
VVD Mark Rutte
SP Emile Roemer
PVV Geert Wilders
GroenLinks Femke Halsema
D66 Alexander Pechtold
CU André Rouvoet
PvD Marianne Thieme
SGP Kees van der Staaij
ToN Rita Verdonk

Campagne tweede kamerverkiezingen

De campagne van de tweede kamerverkiezingen 2010 zijn al volop in gang. Verschillende partijen hebben hun partij programma al gepresenteerd en de politici laten al verschillende proefballonen op.

Ook tijdens deze verkiezingen zullen nieuwe media als Twitter, Youtube en Hyves veelvuldig ingezet gaan worden.

Onderwerpen tweede kamerverkiezingen

Tijdens deze verkiezingen zulen een aantal onderwerpen erg belangrijk zijn in de campagne.

Economische crisis

De economische crisis heeft diepe sporen achtergelaten in de begroting en de staatsschuld. Er zullen miljarden bezuinigd moeten worden. Iedere partij ziet de noodzaak van bezuiningen maar ze zijn bang om harde bezuinigingen op te nemen in het verkiezingsprogramma omda deze kiezers afschrikken. De meeste partijen willen 10 tot 15 miljard bezuinigen over vier jaar of pas echt gaan bezuiningen in de volgende kabinetsperiode. Een van de meeste genoemde bezuinigingsposten is het H-woord, Hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek

Speerpunt van deze verkiezingen wordt de hypotheekrenteaftrek. Alle partijen willen hierop bezuiningen behalve de VVD. Dat er iets met de hypotheekrenteaftrek gaat gebeuren na de tweede kamerverkiezingen 2010 is dus wel zeker.

Missies Defensie

Als breekpunt van het kabinet Balkenende IV zullen de toekomstige missies van Defensie onderwerp zijn van deze verkiezingen. Hoe gaan we in de toekomst om met de krijgsmacht.

Euro crisis

Recentelijk is de euro crisis erbij gekomen als punt in de verkiezingscampagne. De stabiliteit van de euro is in gevaar. Mogelijk zal dit een punt kunnen worden tijdens de verkiezingen.

Peilingen tweede kamerverkiezingen 2010

De peiligen van de tweede kamerverkiezingen kunnen bekeken worden via de Politieke Barometer.

Op basis van de politieke barometer is er een site die de mogelijke coalitie in de gaten houdt. Coalitiemeter

Uitslag tweede kamerverkiezingen 2010

Ondertussen is het 9 juni geweest en zijn de verkiezingen geweest. De uitslag is verassend te noemen. VVD is de grootste partij geworden op de voet gevolgd door de PvdA. Geert Wilders heeft met zijn PVV de grootste sprong gemaakt en het CDA is bijna gehalveerd.

De uitslag van de tweede kamerverkiezingen 2010 in beeld.

bron: nu.nl

Opvallend nieuws van de verkiezingen is dat Jan Peter Balkenende zich na deze nederlaag terugtrekt uit de politiek. Het CDA is onder zijn leiding bijna gehalveerd en deze conclusie is dan ook logisch.

Formatie tweede kamer

Na de verkiezingen beginnen de formatie gesprekken voor de tweede kamer. De VVD zal hierin met Mark Rutte de leidende rol op zich nemen. Er zullen verkennende gesprekken worden gevoerd met de logische coalities.