Van autoband naar restaurant

Michelin ster en restaurants

vraagtekenElk jaar eind november komt wereldwijd de nieuwe Michelingids uit. Minder bekend is dat deze gids verbonden is met de autobandenfabrikant Michelin. De overeenkomst lijkt op het eerste zicht eigenaardig en niet meer van deze tijd. Bedoeling was namelijk het autoverkeer aanmoedigen.

Geschiedenis Michelin

Luchtband
  • Het begon allemaal in 1891 met een gestrande fietser met een lekke band. Bijzonder voor die tijd dat die fietser op een luchtband reed en voor de fabriek van de gebroeders Michelin stopte ter reparatie. Een luchtband was wel comfortabel in gebruik maar een reparatie duurde ongeveer 3 uur. Door dit voorval ging Edouard Michelin nadenken hoe dit anders, beter en vooral sneller kon.
  • Hij kwam op het idee de luchtband niet helemaal vast op het wiel te bevestigen en bedacht een methode waarmee de band makkelijk was te demonteren. Aanvankelijk verkortte hij de reparatietijd naar 15 minuten en zelfs naar 2 minuten.
  • Omdat hij ook een autofanaat was, hij nam deel aan autoraces, was de link naar luchtbanden voor auto’s vanzelfsprekend.
Radiale band
  • In de jaren '30 ontwikkelde Michelin de Metallic-band: voor het eerst werden staaldraden toegepast in het karkas. Tot dan toe was het niet gelukt om metaal en rubber met elkaar samen te voegen en bestond een karkas uit lagen katoen. De toepassing van metaal maakte de band sterker en duurzamer.
  • 1946: uitvinding van de radiaaltechnologie. Bij een conventionele band was het karkas helemaal opgebouwd uit meerdere karkaslagen die kruislings over elkaar lagen. Een radiaalkarkas is opgebouwd uit draden die loodrecht op de hiel van de band staan en het loopvlak is versterkt met een uit verschillende lagen bestaande stabilisatiegordel. Hierdoor werd de levensduur fors verhoogd.
  • Begin jaren '90 bracht Michelin de eerste groene band op de markt: Green X. Het was een band met een aanzienlijk lagere rolweerstand. Tijdens het rijden gaat ongeveer 20% van de brandstof verloren doordat de banden interne en externe weerstanden moeten overwinnen. Gevolg: aanzienlijk minder brandstofverbruik.
  • Weer een stap verder was de Energy-band.
  • PAX System: opnieuw een belangrijke innovatie. Geen band maar een bandwiel-combinatie met een systeem dat de bandenspanning bewaakt en de chauffeur informeert over spanningsverlies. Hierdoor is het mogelijk geworden om te blijven rijden als de band geen spanning meer heeft.

Mascotte

Logo Michelin oud & nieuw
  • Het Michelinmannetje is de wereldberoemde mascotte en wordt ook Bibendum genoemd.
  • In de loop der tijd heeft deze wel een aanzienlijke afslankingskuur ondergaan. Het originele logo was immers nog bedoeld voor de fietsbanden. In de 70-tiger jaren werd het witte mannetje restyled en kreeg autobanden als jasje.
  • Inmiddels is Michelin de grootste bandenfabrikant ter wereld. De grootste concurrent is Vredestein.

Wegenkaarten en reisgidsen

  1. Rond 1900 werden hun eerste wegenkaarten en nadien reisgidsen uitgebracht.
  2. Oorspronkelijk dienden deze als promotie voor de banden. De bedoeling was puur eigenbelang: het autorijden aanmoedigen zodat er veel autobanden nodig waren.

1. Restaurantgids (rood)

Michelin rode gids

De voorwaarden voor selectie zijn in elk land hetzelfde zodat er sprake is van een internationale en onafhankelijke procedure. Elke zaak krijgt bezoek van anonieme, professionele en betalende inspecteurs (werknemers van Michelin). Over deze inspecteurs wordt nogal wat gespeculeerd. In Frankrijk zouden ze (maar) met 12 zijn en in België met 3. De bewering dat elk restaurant dus inderdaad elk jaar ter beoordeling wordt bezocht, is derhalve twijfelachtig. Overigens kan een restaurant maar opgenomen worden in de gids mits toestemming van de eigenaar. Daarna is er geen enkel verweer meer mogelijk tegen de mening van de inspecteur. Elke inspecteur heeft zelf een hotelopleiding en let bij zijn beoordeling op:

  1. de keuze van de producten,
  2. de persoonlijkheid van de chef,
  3. de beheersing van de bereidingswijzen en smaken,
  4. prijs-kwaliteitverhouding,
  5. constantheid.

Sterren of bloemblaadjes?

  • Men spreekt van ‘sterren’ maar in werkelijkheid zijn het eerder blaadjes in de vorm van een bloem.
  • De huisjes verwijzen naar hotels en het bestek naar restaurants.
  • De Michelinster echter wordt alleen toegekend als er sprake is van een uitzonderlijke goede keuken.

* : betekent “een heel goede, uitzonderlijke keuken in zijn categorie”. * * : betekent “verfijnde keuken, een omweg waard”. * * * : betekent “voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard".

Internationaal

  1. In Europa telt de collectie momenteel 21 MICHELIN gidsen.
  2. Azië: Tokyo (2007), Hong Kong & Macao (2008).
  3. Amerika: New York (2009).

Nederland

  1. * * * : 2 restaurants: De Librije (Zwolle) en Oud Sluis (Sluis).
  2. * * 13 restaurants.
  3. * 68 restaurants.

België

  1. * * * De Karmeliet (Brugge) en Hof van Cleve (Kruishoutem);
  2. * * 10 restaurants;
  3. * 77 restaurants.

In 2008 verdwenen 3 sterren.

2. Toeristische gids (groen)

Met hun typische langwerpige vorm. De toeristische trekpleisters worden ook hier aangeduid met één tot drie sterren.