Van iOS 4.0 naar 4.3 (iPhone)

iPhone 4

Op 9 juni 2009 werd de iPhone 4 aangekondigd. De vernieuwde versie van de iPhone 3GS had aan de voorzijde een extra camera. Hiermee kan je videobellen (facetime). Ook nieuw aan de nieuwste creatie van Apple was het retina-display. Het aantal megapixels ten opzichte van de iPhone 3GS was 4 keer zo hoog. Iets wat ook meteen opvalt is het vernieuwde ontwerp. Er zit nu roestvrijstaal en glas in, met 9,3 mm is het de dunste smartphone ter wereld. Ook heeft de iPhone 4 een gyroscoop, het zorgt voor meer precisie in de registratie van hoe je je iphone gebruikt en beweegt. Wat ook werd aangekondigd op 9 juni 2009 was de nieuwste versie van het besturingssysteem van Apple. De naam werd gewijzigd van OS 3.1.3 naar iOS 4.0.

iOS 4.0

De telefoon ondersteunt nu officieel multitasking. Hierbij kunnen meerdere applicaties (apps) op de achtergrond draaien. Wat al eerder werd aangeboden voor gejailbreakte iPhones, is nu ook officieel aangeboden. Door twee keer te klikken op de homeknop krijgt de gebruiker nu een vernieuwd scherm. Er staan icoontjes op van alle onlagns geopende apps, dit zijn de apps die nog 'aan' staan. Ze draaien op de achtergrond verder. Een voorwaarde is dat de app middels een update geschikt moet zijn gemaakt voor multitasking. Niet elke app draait dus, zodra hij is gesloten, op de achtergrond verder.

Ook is er een nieuwe functie, folders. Hiermee is het mogelijk om alle apps te ordenen. Als men applicaties op elkaar sleept, worden ze samengevoegd in een map. Je vinger langer dan 2 seconden houden op een applicatie, en de naam van de map kan ook gewijzigd worden. Er passen maximaal 12 apps in één map, waarmee het maximaal aantal mogelijke apps op een iPhone wordt verhoogd van 180 tot 2149 apps.

Verder is er een nieuwe applicatie van apple galanceerd: iBooks. Hoewel iBooks eigenlijk voor de iPad is ontworpen, wordt de applicatie ook standaard meegeleverd bij elke nieuwe iPhone. Het wordt hiermee mogelijk gemaakt om e-books aan te schaffen, en ze vervolgens met een intuïtief programma te lezen.

Ook de mail-applicatie van Apple is vernieuwd. Met iOS4.0 is het mogelijk om meerdere accounts in één gecombineerde inbox (alle inkomende) binnen te laten komen. Ook zijn mailconversaties nu samengevoegd in een soort e-mailmap. Er is achter het mailtje een eventueel getal in een grijs hokje te zien. Dat zijn het aantal mailtjes dat de 'map' bevat.

Je kunt nu een eigen achtergrond, of wallpaper, instellen. De standaard door apple meegeleverde achtergronden zijn afbeeldingen waarmee de nadruk is gelegd op de natuur. Je kunt natuurlijk ook eigen bewaarde afbeeldingen of foto's instellen als achtergrond.

Spellingscontrole is nu ook beschikbaar op de iPhone. Dit is te aan en uit te zetten in de instellingen. Hiervoor moet wel auto-correctie zijn ingeschakeld. Er verschijnt een rood stippellijntje onder elk fout gespeld woord. Een klik met je vinger, en boven het woord verschijnen een aantal suggesties.

Een andere (kleinere) verbetering op de iPhone is bijvoorbeeld afspeellijsten. Op de iPhone is het nu ook mogelijk om afspeellijsten te verwijderen. Verder kan binnen applicaties worden geadverteerd via iAd. Dit is echter alleen mogelijk voor de grotere bedrijven. Het is nu ook mogelijk om applicaties cadeau te doen op de iPod zelf, en men kan een bluetooth toetsenbord aansluiten op de iPhone. Een andere grotere verbetering is dat er FaceTime (videobellen) beschikbaar is. Dit kan alleen van iPhone 4 naar iPhone 4, dus de ander moet ook een iPhone 4 hebben. Voor iPod Touch gebruikers is het handig dat, als er WiFi gebruikt wordt, de verbinding blijft staan als de iPod in slaapstand raakt.

Niet alle apparaten beschikken over bovenstaande functies. De iPhone 4 wel, de iPhone 3GS heeft enkel geen facetime, gyroscoop. De iPhone 3G heeft ook geen multitasking, wallpapers, bluetooth toetsenbord. De iPod Touch 3e generatie is hier vergelijkbaar met de iPhone 3GS, de iPod Touch 2e generatie met de iPhone 3G.

Nadat iOS 4.0 uitkwam, kwam vrij snel 4.0.1 uit. Dit was midden juli. Het bevatte diverse 'bugfixes'. Gebruikers met een iPhone 3G merkten merkbare verschillen op in de snelheid van het apparaat. Een aantal weken later in begin augustus, was het alweer tijd voor 4.0.2. Hierin werd de veiligheid van de apparaten verhoogd bij de zogenaamde PDF bestanden. Hiervoor kon er met een PDF-bestand een virus meekomen. Na 4.0.2 dus niet meer.

iOS 4.1

Toen kwam iOS 4.1 (september 2010). Deze software-update bevatte gamecenter. Dit is Apple's sociale gamenetwerk, waar men scores en achievements kan uitwisselen met vrienden. Verder ondersteunt 4.1 High Dynamic Range-fotografie (HDR). Als je deze instelling toepast, neemt de iPhone 3 foto's. Een overbelichte foto, een normale foto en een onderbelichte foto. Hierdoor is meer detail te zien in degebieden die normaal gesproken te licht of te donker zijn.

Het is nu mogelijk om HD video's naar bijvoorbeeld youtube te uploaden, je kunt videobellen (facetime) op basis van een emailadres, en er zijn op de iPhone TV-series te huren. Dit kan tot nu toe enkel in de VS. In iTunes is Ping geïntroduceerd, een sociaal muzieknetwerk. Verder bevat 4.1 nog enkele bugfixes.

iOS 4.2

November 2010 betekende iOS 4.2 (of eigenlijk 4.2.1). De iPad en de iPhone lopen nu op dezelfde firmware-versie. De iPad ondersteunt nu ook multitasking en alle andere functies die al in iOS 4.0 zijn geïntroduceerd. Ook voor de iPhone bevat 4.2 enkele vernieuwingen. Bijvoorbeeld AirPlay. AirPlay is dan wel de grootste nieuwe functie. AirPlay maakt het mogelijk om muziek, foto's en video's vanaf je iPhone te streamen naar AirPlay-ondersteunende apparaten. De Apple TV is zo'n apparaat. Via je iPhone kun je ervoor zorgen dat de geselecteerde bestanden via het AirPlay apparaat worden uitgezonden. Er komen speciale speakersets op de markt die deze feature ondersteunen, dit kan nog enkele maanden duren. Ook AirPrint is nieuw, dit betekent niets minder dan draadloos documenten printen vanaf je iPhone. De printer moet wel een ePrint-technologie bevatten, niet elke printer ondersteunt AirPrint.

Verder zijn er allerlei kleinere vernieuwingen, zoals nieuwe sms-tonen (alleen iPhone 4). Een instelbaar lettertype in notities (3 mogelijkheden, alle apparaten). Bij de zoekfunctie in safari (de browser) kun je nu woorden op internetpagina's zoeken.

iOS 4.3

Op 13 januari werd software-versie 4.3 beschikbaar gemaakt voor de ontwikkelaars. De belangrijkste nieuwe toevoeging lijkt wel de wifi-hotspots. iPhones of iPads met een internetverbinding (geen WiFi) kunnen een hotspot maken voor maximaal 5 andere apparaten. Dat betekent dat je met bijvoorbeeld een iPod Touch op het wifinetwerk van een iPhone kan internetten. De provider (van de iPhone of iPad met internet) moet dan wel tethering ondersteunen, iets wat Nederlandse providers mogelijk niet gaan doen. Tot nu toe zijn hierover geen regels opgesteld.

Bovendien is het voor developers met iOS 4.3 mogelijk om gebruik te maken van AirPlay. In Apps kun je met iOS 4.3 dus ook de gebruiker (vanaf bijvoorbeeld websites) video's laten streamen naar de Apple TV. Ook een nieuwe functionaliteit is de ondersteuning van multitasking gestures. Dit is waarschijnlijk enkel voor de iPad, deze kan dan met vier of vijf vingers tegelijk bestuurd worden. Je kunt dan met je vingers naar het homescreen terugkeren, iets wat met iOS 4.2 enkel met de homeknop mogelijk was.

De iPhone 3G en de iPod Touch 2e generatie (en lager) hoeft niet te rekenen op iOS 4.3. Apple lijkt afscheid te nemen van deze oudere toestellen. Wanneer iOS 4.3 beschikbaar komt op de consumentenmarkt? Dat is moeilijk te zeggen, het zal waarschijnlijk nog wel een aantal maanden duren. Het is nu wachten op iOS 5.0!