Veelgestelde vragen over ooglaseren

Inleiding

Het volgende artikel beschrijft diverse vragen die men kan hebben over de laserbehandeling van ogen, ofwel ooglaseren.

Veelgestelde vragen over Ooglaseren

1. Wat is ooglaseren precies?

Bij een ooglaserbehandeling wordt met behulp van laserpulsen microscopisch kleine hoeveelheden weefsel van het hoornvlies geschraapt. Hierdoor krijgt het hoornvlies de gewenste kromming, waarmee de afwijking gecorrigeerd is.

2. Hoe lang is ooglaseren al een officiële behandeling in Nederland en wat zijn de effecten op de lange termijn?

Sinds het begin van de jaren tachtig is er internationaal veel ervaring opgedaan met laserbehandeling. Uit deze ervaring en onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt en dat er geen aanleiding is tot twijfel over de effecten van de behandeling na twintig jaar. Vijftig jaar geleden werd de voorloper van ooglaseren al succesvol toegepast. Ook deze behandeling bleek volkomen veilig, terwijl de technologie van professor Barraquer qua nauwkeurigheid en veiligheid niet kan tippen aan de hedendaagse technologie. Lensimplantaties worden al ruim veertig jaar uitgevoerd. De implantaat is ook op lange termijn zeer goed te verdragen. Bij contactlens- implantaties is er alleen een licht verhoogd risico op vroegtijdige staar (vertroebeling van de ooglens).

3. Wat houdt het vooronderzoek in?

Het vooronderzoek is niet bij alle ooglaserklinieken gelijk, maar zal altijd uit meerdere oogmetingen en een gesprek met de behandelend oogarts bestaan.

Meestal komen de volgende punten aan de orde:

  • Uitgebreide oogmetingen
  • Medicatie tijdens de behandeling en de werking hiervan
  • Resultaten van de oogmetingen
  • De behandelmogelijkheden
  • Uw voorbereiding op de behandeling
  • Wat mag u wel en niet na de behandeling
  • Risico’s en de kosten

De oogmetingen Met verschillende oogmeetapparatuur worden alle facetten van uw oog (ogen) in kaart gebracht. De behandelend arts wil immers alle informatie over de vorm en dikte van het voorste deel van het oog, de sterkte die uw ogen nodig hebben en eventuele onzuiverheden in het hoornvlies. De metingen worden meestal door een optometrist uitgevoerd en geanalyseerd door uw oogarts.

Even geen lenzen dragen

Indien u lenzen draagt is het belangrijk om een tijdje voor het vooronderzoek geen lenzen te dragen, lenzen vervormen namelijk de kromming van uw oog. Zachte contactlenzen mag u vanaf twee weken voor het vooronderzoek niet meer dragen en harde lenzen vanaf een maand van tevoren.

Twee tot drie uren slechter zicht

Voor de verschillende oogmetingen wordt een pupilverwijdende vloeistof in uw ogen gedruppeld. Dit kan geen kwaad, maar kan er wel voor zorgen dat u twee of drie uren na het vooronderzoek minder goed kunt zien. Autorijden wordt dan ook afgeraden en lezen zal wat moeilijker gaan.

4. Wanneer is een behandeling niet mogelijk?

In sommige gevallen is een behandeling (voorlopig) af te raden of niet mogelijk.

Voorbeelden van zulke gevallen zijn:

  • (niet goed geregelde) suikerziekte
  • Afweerstoornissen
  • Bindweefselziekten
  • Een verhoogde oogdruk (glaucoom)
  • Oogontstekingen
  • Staar
  • Een lui oog of één oog dat (met correctie) minder ziet dan 25%
  • Netvliesafwijkingen of hoornvliesaandoeningen
  • Zwangerschap
  • Borstvoeding
  • Te dun hoornvlies: als uw hoornvlies te dun is, kan de oogarts een Lasek/prk behandeling adviseren.

5. Is het resultaat blijvend?

Het resultaat is in principe blijvend. Zeer incidenteel neemt het effect met het verstrijken van de tijd af. Wel zult u net als iedereen op latere leeftijd een leesbril nodig hebben, tenzij u zich laat behandelen met één van de nieuwste technieken voor leesbrilcorrecties.

6. Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is vrijwel pijnloos, al bestaat de kans dat u een bepaalde handeling voelt. Dit kan een onaangename druk zijn bij de laserbehandeling of de verdoving bij de contactlensimplantatie. Soms kan er na een Femtolasik behandeling pijn gevoeld worden, dit verdwijnt weer na enkele uren. Na de Lasek/PRK behandeling moet u rekening houden met twee tot drie dagen napijn. Daarnaast zijn de ogen enige dagen geïrriteerd, lichtgevoelig en vochtig.

7. Ik heb een leesbril, kan ik behandeld worden?

Een enkele kliniek biedt de nieuwste methoden voor leesbrilcorrecties aan. Unieke behandelmethoden waarbij het leesvermogen blijvend wordt verbeterd, terwijl het vertezicht optimaal behouden blijft. Dit kan door de natuurlijke ooglens te vervangen door een multifocale implantlens die de oogafwijking opheft.

8. Ik heb naast mijn bijziendheid een cylindrische afwijking. Kan dit behandeld worden met ooglaseren?

Bij een cylindrische afwijking (astigmatisme) is de kromming van het hoornvlies in één richting vlakker dan in de andere. U heeft problemen met zowel dichtbij als veraf zien. Astigmatisme komt vaak voor in combinatie met ver- of bijziendheid. Meestal wordt dit gecorrigeerd met een cilindrisch brillenglas, een harde contactlens of een speciale ‘torische’ zachte contactlens. Maar deze afwijking is ook goed te corrigeren met een ooglaserbehandeling.

9. Welke voorbereidingen moet ik nemen voor een laserbehandeling?

Uw oog moet minstens drie dagen vrij zijn van make-up.

  • U kunt beter geen parfum en aftershave opdoen op de dag van de behandeling.
  • U mag uw zachte lenzen twee weken vóór de behandeling niet mee dragen.
  • U mag uw harde lenzen ongeveer vier weken voor de behandeling niet meer dragen.
  • U mag voor de behandeling geen drugs en alcohol gebruiken.
  • U kunt het beste uw haar op de behandeldag wassen, want u mag de eerste drie dagen na de behandeling uw haar niet wassen.
  • U mag na de behandeling zelf niet autorijden. Laat u dus rijden.

10. Wat is de hersteltijd na de behandeling?

De hersteltijd van uw ogen hangt af van de behandeling. Bij Femtolasik kunt u na een oftwee dagen uw gewone leven en uw werk weer grotendeels oppakken. Bij de Lasek behandeling meestal na vijf tot zeven dagen. Ook bij een contactlensimplantatie kunt u meestal na een dag of twee weer aan de slag. Het beste is om voldoende tijd te nemen voor het herstel en goed te ‘luisteren’ naar uw ogen. Een tijdje achter uw pc of of televisie kijken kan best, maar forceer niets.

11. Hoe is de nazorg geregeld?

Afhankelijk van de sterkte en het type behandeling is er ongeveer 5% kans dat er een aanvullende behandeling noodzakelijk is om het resultaat te perfectioneren. Dit gebeurt meestal 3 tot 6 maanden na de behandeling. Uw ogen worden tot een jaar na de behandeling regelmatig gecontroleerd. Meteen de dag na uw behandeling volgt de dagcontrole. Uw ogen worden dan zorgvuldig bekeken en er is genoeg tijd om uw ervaringen en eventuele vragen te bespreken.

Voor een voorspoedig herstel moet u zich houden aan een aantal leefregels:

  • Druppel na uw behandeling een paarweken lang regelmatig uw ogen. Meestal krijgt u van uw behandelend arts een recept mee voor druppels.
  • Draag ‘s nachts de beschermbril.
  • De eerste twee weken na de behandeling nietin de ogen wrijven of zwemmen, geen oogmake-up gebruiken en badwater vermijden.
  • De eerste twee dagen na de behandeling mag u uw haren niet wassen.
  • Lichamelijke inspanning mag wel, mits u het risico vermijdt dat iets in uw ogen kan komen. Eventueel door het dragen van een sportbril.
  • U kunt weer naar uw werk zodra u daar zelf aan toe bent, meestal al de volgende dag.
  • Autorijden mag u na 24 uur, als uw gezichtsscherpte dat toelaat.

12. Wanneer kom ik aanmerking voor ooglaseren en wanneer voor lensimplantaten?

Deze keuze hoeft u gelukkig niet zelf te maken. Het heeft immers niets met voorkeur te maken, maar alles met de sterkte van uw oogafwijking. Tijdens het vooronderzoek bepaalt de behandelend arts wat de juiste behandeling voor u is.

Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

  • Ooglaserbehandeling bij sterktes tussen –10.00 en +5.00 en cilindersterktes tot - /+6.00
  • Lensimplantaten bij grotere afwijkingen tot –23.00 / + 15.00 en bij cilindersterktes tot - /+ 6.00

13. Is er een minimumleeftijd aan verbonden? Welke andere ‘eisen’ zijn er?

Voor beide behandelingen gelden de volgende voorwaarden:

Uw brilsterkte is de laatste jaren stabiel.

Uw ogen zijn volgroeid (u bent ouder dan 18 jaar).

U heeft een goede gezondheid.

14. Wordt ooglaseren vergoed?

De kosten van een ooglaserbehandeling worden door een aantal verzekeringsmaatschappijen gedeeltelijk vergoed. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

15. Waarom zijn de kosten zo hoog?

Een ooglaserbehandeling is kostbaar. Logisch, als u bedenkt hoeveel technologie, deskundigheid, voorbereiding en nazorg bij komt kijken. Toch valt die prijs mee. Vergelijk het maar eens met de steeds terugkerende kosten van uw bril of lenzen. Over het algemeen heeft u de behandeling gemiddeld na drie jaar terugverdiend.

Bron

bron: www.kliniekeninfo.nl/ooglaseren met goedkeuring van de redactie van Kliniekeninfo.nl