Veilig en Verstandig Zonnen. Tips

Inleiding

Over de zon valt veel te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat UV-straling een gunstig effect kan hebben op huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en sommige soorten van eczeem, en wist je dat de zon verantwoordelijk is voor de aanmaak van vitamine D, en dat mensen met een donkere huid relatief meer zonlicht nodig hebben om tot dezelfde hoeveelheid vitamine D te komen dan mensen met een lichte huid. De zon heeft echter ook negatieve kanten, teveel zon is niet goed voor je en kan zoals je weet huidkanker veroorzaken. Maar als je zorgt dat je op een verstandige manier zont, is niets aan de hand en dan kun je lekker genieten van de zon. Hieronder vind je een aantal tips om veilig en verstandig te zonnen.

Tips

  • Geniet van de zon, maar denk aan je huid teveel zonnen is niet gezond. Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom verbranding.
  • Ga niet zonnen op het heetst van de dag. Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
  • Ga je de zon in? Smeer je dan goed in met een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor. Smeer je vaak in, zo ongeveer om de twee uur of na inspanning (zwemmen, sporten etc.).
  • Veel zonnbrandcremes beschermen alleen tegen UV-B stralen. Uit onderzoek blijkt echter dat UV-A stralen ook schadelijk zijn. Let dus bij het kopen van een zonnebrandcreme dat die beschermt tegen UV-B en UV-A stralen. Laat je anders goed informeren bij de drogist of apotheek.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van geneesmiddelen en cosmetica in de zon. Beiden kunnen stoffen bevatten die een reactie aangaan met UV straling waardoor je sneller verbrand.
  • Ook je ogen kunnen beschadigen door UV-straling. Vooral voor mensen met lichte ogen (blauw, grijs en groen)is het verstandig een goede zonnebril te dragen. Lichte ogen bevatten namelijk minder beschermend pigment dan donkere ogen.
  • Ga uit de zon als je last krijgt, bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding.

Kinderen

Kinderen hebben een gevoeliger huid en zijn dus nog kwetsbaarder dan volwassenen. Een beetje extra bescherming is dan wel op zijn plaats.

  • Houd kinderen jonger dan een half jaar liever helemaal uit de zon.
  • Zet kinderen altijd een hoedje of petje op en laat ze zoveel mogelijk een t-shirtje aanhouden.
  • Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaat in en herhaal dit iedere twee uur. Geef ook gevoelige plekjes als neus, oren, nek, knieholtes en de bovenkant van de voeten een extra likje zonnebrand creme.
  • Gebruik voor kinderen onder de 16 jaar altijd minimaal beschermingsfactor 20, ongeacht het huidtype van je kind.
  • Laat kinderen geen speelgoed zonnebril dragen zonder UV-filter, dit is nog schadelijker voor de ogen dan helemaal geen zonnebril. Door de vaak donkere glazen in deze brilletjes gaan de pupillen wijder openstaan waardoor UV-straling makkelijker in de ogen doordringt en schade kan aanrichten

Tenslotte

Als de eerste zonnestralen doorkomen leeft bijna iedereen op. Maar kijk toch goed uit in de zon. Zon veilig en verstandig, maar vergeet vooral ook niet te genieten van de zon. Ook voor de zon geld misschien wel: "ik zon veilig, of ik zon niet".