Venkel het gezonde snoepje

Venkel algemeen

Venkel het gezonde snoepje ligt er vaak een beetje verloren bij in de groentenwinkel. Deze raar uitziende groente Venkel_afbeelding.jpgis in feite ook deels een kruid, maar de meeste mensen weten niet wat ze ermee moeten aanvangen. De gehele groente zit boordevol goede smaak en wordt het gezonde snoepje genoemd voor fijnproevers en voor mensen met maag- en darmklachten.

Venkel is een apart gevalletje

Venkel mag een geval apart genoemd worden. Met zijn groene bladeren wordt venkel beschouwd als kruid, de witte knol is dan weer de groente. Deze groente behoort tot de familie van peterselie, kervel, selder en pastinaak, alhoewel het op het eerste gezicht niet te zien is tot welke familie deze groente behoort. Venkel kan zowel rauw als warm worden opgediend. Eet men hem rauw zal je wel even moeten wennen aan zijn sterke smaak, hij wordt meestal gebruikt voor in salades, men moet dan wel de kern uit de knol wegsnijden en de knol zelf snijdt men dan in heel fijne reepjes. Let er wel op om eventuele bruine plekjes en de buitenste groene bladeren als deze slap aanvoelen te verwijderen. Als extra smaakversterker gebruikt men zowel de bladstengels als de bladeren.

Wil je venkel warm opdienen dan kan je ervoor kiezen om hem te koken, roosteren, stomen of stoven. Je kan hem ook nog pureren of in soep verwerken. Venkel heeft een echte uitgesproken anijssmaak en komt prima overeen met witte vis. De gedroogde stengels mogen op de barbecue, deze geven een aparte smaak bij vlees of vis tijdens het grillen.

De zaden van deze groente worden dan weer verwerkt in in likeur en geven nu net die aparte smaak aan pastis. Je kan venkel een week in de koelkast bewaren, maar als de knol bruine vlekken begint te vertonen en ook al niet meer zo stevig aanvoelt dan kan je stellen dat hij zijn beste tijd gehad heeft en is hij helemaal niet lekker meer. 

Zijn geneeskrachtige werking

Zijn anijssmaak heeft venkel te danken aan anethol, dit is een aromatische ether en wekt de eetlust op, verdrijft ook de gassen die tijdens het verteringsproces gevormd worden en gaat een opgeblazen gevoel tegen. Venkel bevat geen vetten, heel weinig calorieën maar heeft heel veel vitamine C- en mineralen aan boord. De zaadjes van venkel kunnen worden gedroogd en worden al eeuwenlang gebruikt om hun geneeskrachtige werking. De gedroogde zaadjes doen dienst als medicijn tegen:

  • Maagkrampen
  • Zijn koortswerend
  • Antiseptisch

Heb je bijvoorbeeld last van maagkrampen, drink dan dagelijks een aftreksel van 15 gram venkelzaad of 30 gram blad per liter water. Men kan er ook voor kiezen om thee te drinken van venkel, anijs, koreander, dille en kummel. Voorts bevatten venkelzaadjes een stof die vergelijkbaar is met het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dit maakt dan meteen dat ze verlichting brengen bij menstruatieproblemen of overgangsklachten als de oestrogeenspiegel te laag staat.

De strijd op het venkelveld

Venkel komt uit Azië en bereikte 5000 jaar geleden het oude Egypte. De Romeinen maar ook de Grieken eerden de plant om zijn heilzame werkingen. Er is een Brits kruidenboek uit de 12de eeuw waarin wordt beschreven hoe venkel te gebruiken als medicijn tegen koorts e oogziekten. Nicolas Culpeper een bekende botanist, astrologool maar vooral dokter beschreef in de 17de eeuw een recept op basis van venkel die eerst in wijn gekookt werd als medicijn tegen slangenbeten, giftige paddenstoelen en giftige planten. 

De wetenschappelijke naam van venkel is: Foeniculum vulgare, een verwijzing naar het Latijnse woord voor hooi wegens de fijnheid van de venkelbladeren. De oude Griekse naam is: marathon, wat zo goed als dun worden betekent. Volgens oude geschriften werd de slag bij Marathon tussen de Grieken en de Perzen uitgevochten op een venkelveld. Maar mocht dit nu niet zo zijn dan is het toch een mooi verhaaltje.

Tot slot: Gebakken venkel met een laagje kruim

Dit is een vegetarisch Italiaans bijgerecht voor 4 personen met een bereidingstijd van 45 minuten.

Ingrediënten

  • 3 venkelknollen
  • 2 sneetjes (oud) zuurdesembrood zonder korst, verkruimeld
  • 1-2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels fijngehakte verse platte peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie, plus extra om te besprenkelen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de venkel in de lengte in vieren, bewaar enkele venkeltoppen voor de garnering. Stoom of kook de venkelparten in een pan met water en zout in 10 minuten bijna beetgaar. Laat ze uitlekken. Meng in een kom het zuurdesembroodkruim, de knoflook, peterselie en de olijfolie. Leg de uitgelekte venkelparten in een ovenschaal. Strooi het broodkruim erover, sprenkel er nog een beetje olijfolie over en maal er zout en peper over. Bak de venkel 25-30 minuten in de oven tot het kruim goudbruin is en er heerlijke geuren uit je oven komen. Garneer met de venkeltoppen.

 Gerecht komt uit een kookboek van Amber Albarda