Vergeten fruit: Kweepeer

Kweepeer (Cydonia oblonga)

Kweeperen kent lang niet iedereen meer. Ze zijn in de supermarkt niet te verkrijgen. Wil je ze dus eten dan zul je ze zelf moeten kweken. Als je geluk hebt kun je ze soms in een Toko kopen en soms in en gespecialiseerde groentezaak.


De kweepeer wordt ook wel kwee genoemd. Het is dan ook familie van de dwergkwee. Een klein sierappeltje dat aan laagblijvende struikjes groeit. De dwergkwee kom je nog regelmatig tegen in gemeente plantsoenen. Zowel de dwergkwee als de kweepeer kun je rauw niet eten. Beiden zijn wel goed te verwerken tot jam, marmelade, compote of vruchtensap. Vroeger was het vrij normaal dat er een kweepeer boom bij boerderijen groeide. Tegenwoordig kom je de kweepeer in tuinen nog maar zelden tegen. Toch is de kweepeer een mooi boom om te zien. Net als veel andere fruitbomen krijgt de kweepeer een karakteristiek uiterlijk wanneer de boom wat ouder is.

Hoe kweek je de kweepeer

De kweepeer groeit net als de appels en peren aan een boom. De boom van de kweepeer kan 4 tot 6 meter hoog worden. In vergelijking tot de appels en de peren bloeit de kweepeer wat later. Dit heeft als voordeel dat de bloesem nooit bevriest. Wanneer de boom dan ook een keer vrucht gedragen heeft, ben je de jaren erna bijna verzekerd van oogst. Het kweken is dus heel eenvoudig. Eenmaal de boom geplant heb je er geen omkijken meer naar.

Kweepeer, de vrucht wat kun je ermee?

De bloei van de kweepeer is altijd ruim na de vorst. Waardoor er geen schade ontstaat door bevroren bloemen zoals vaak bij de gewone appels en peren het geval is

De kweepeer is een harde vrucht die ook nog eens heel zuur is. Dat is dan ook de reden dat de kweepeer rauw bijna niet te eten is. Het vruchtvlees van de kweepeer is wit tot wat geel gekleurd. De schil is geel. Wanneer je de kweepeer kookt blijft deze kleur bij de meeste soorten hetzelfde. Er zijn echter soorten van de kweepeer die na het koken wat roodachtig vruchtvlees krijgen.

In kweeperen zit veel pectine. Pectine wordt in combinatie met suiker erg dik. Daarom wordt pectine vaak gebruikt om gelei en jam te maken. Doordat dit van nature al in de kweepeer zit is de kweepeer heel geschikt om jam van te maken. De kweepeer bevat ook nog eens 10% tot 14% aan suiker. Hierdoor kan de suiker toevoeging aan de jam minimaal zijn of zelfs worden weggelaten. Wanneer de suiker geheel wordt weggelaten is de jam ook geschikt voor diabetes patienten. De meeste smaak van de kweepeer zit in de schil. Het is dus verstandig om de bij het maken van verschillende recepten de schillen erbij in te doen. Wil je de schil niet in het recept hebben, dan kun je er ook voor kiezen om de schil wel mee te koken. De schil kan er dan later weer uitgezeefd worden. De smaak van de kweepeer komt dan wel het meeste tot zijn recht.

Kweeperen kunnen vrij lang vers bewaard worden. Wanneer je een kweepeer ergens kunt kopen, voelt deze meestal nog hard. De Kweepeer kan dan gerust nog enige tijd na rijpen tot de kweepeer wat zachter aan gaat voelen.