Vergeten fruit: Mispel

De Mispel

Een fruitsoort de heden ten dage vele mensen helemaal niet meer kennen is de Mispel. De Mispel vruchten zien we ook nooit ergens te koop. Dat is op zich ook weer niet heel vreemd omdat de Mispel op een wel heel vreemd moment gegeten wordt.

Zo rot als een Mispel

Sommige mensen zeggen dat je de Mispel overrijp eet. Ik denk dat het voor hun wat vriendelijker klinkt dan het eten van fruit dat rot is. Eigenlijk komt het echter toch op hetzelfde neer

De uitspraak hierboven kennen nog meer mensen dat dat ze de Mispel zelf kennen. Hoewel de Mispel uit het oog is verlorgen zeggen met name oudere mensen dit nog wel eens. Wanneer je de Mispel niet kent, dan lijkt het een zeer vreemde uitsraak. Al het fruit rot tenslotte wel een keer, waarom komt dan juist de mispel in deze uitspraak voor. De reden is dat alleen de Mispel pas gegeten wordt wanneer deze begint te rotten.

De Mispel komt in het najaar aan de boom. Je kunt de Mispel dan gerust laten hangen tot het lekker heeft gevroren. De vorst maakt een begin in het rottingsproces, waardoor de mispel vrij snel daarna gegeten kan worden. Een andere mogelijkheid is het als sierfruit in huis te leggen. Je hebt er lang plezier van want het zal echt enige tijd duren voor het rottingproces op gang komt. De Mispel kan dan gegeten worden, wanneer je erin kunt knijpen. De buitenkant wordt over het algemeen niet gegeten. De Mispel kan dan worden uitgezogen.

De Mispel echt winterfruit

De Mispel is door dit proces eigenlijk pas in de winter het beste eetbaar. Dit is iets dat in deze tijd niet echt meer nodig is, omdat wij tegenwoordig van fruit en groente voorzien zijn. Dit was vroeger wel anders. In de winter is er veel minder te eten dan in de zomers. Hierbij kun je je dus wel voorstellen hoe blij onze voorouders waren met dit fruit.

De Mispel bevat een grote hoeveelheid pectine. Deze stof heeft een bijzondere eigenschap. Deze stof haalt namelijk een aantal schadelijke metalen uit ons lichaam. Onder andere lood en kwik. Door de grote hoeveelheid pectine in de Mispel kan er ook heel goed gelei of compote van gemaakt worden. Deze krijgt een goede smaak en mislukt eigenlijk nooit. Op zich dus best vreemd dat Mispel gelei niet te koop is in de winkel.

De witte bloem van de Mispel

De Mispel is een boom met een mooie vorm naarmate de boom ouder wordt. De boom wordt dan ook vaak eerder als sierboom gebruikt, dan voor het fruit. In het voorjaar bloei de Mispel met witte bloemen. Niet zo uitbundig als de appelboom of pruimenboom, maar wel mooi om te zien.

De Mispel heeft weinig onderhoud nodig. Wanneer de boom geplant is en aangeslagen dan is er niet veel meer nodig. Het duurt 3 tot 4 jaar voordat de eerste vruchten aan de boom zullen komen. Daarna zal de Mispel steeds voller gaan dragen. Dit oude fruit is zeker een aanrader.

Lees verder over het kweken van de Mispel