Vergeten groente:Palmkool en eeuwige moes

Elk jaar kool planten

Wij zijn gewend dat we elk jaar kolen zaaien of koolplantje kopen om te planten. Dit geld voor alle koolsoorten die we ook in de winkel vinden. Op zich is het ook logisch dat juist deze kolen ook in de de hoogste opbrengt bieden. Hierdoor zijn wij in de moestuinen ook steeds meer dezelfde bekende koolsoorten gaan kweken. Het spreekwoord wat de boer niet kent, eet hij niet is tenslotte nog altijd van kracht bij velen onder ons.

Wil je echter eetbare gewassen in de tuin, die weinig aandacht vragen. Dan is het goed om eens te kijken naar andere koolsoorten. Er zijn 2 koolsoorten die in Nederland als meerjarig gewas leven. Ze kunnen de vorst goed verdragen. We hebben het hier over de Palmkool en over de Eeuwige moes. Beide kolen zijn nauw verwant aan de door ons zo gewaardeerde Boerenkool. De Palmkool is een tweejarig gewas en de eeuwige moes is zelfs een vaste plant. Beiden zijn in ieder geval een prima wintergroente die net als boerenkool in de winter nog vers gegeten kan worden.

De Palmkool of zwarte bladkool

De Palmkool heeft zijn naam te danken aan de manier van oogsten en aan de stand van de bladeren. De kool heeft smalle bladeren die omhoog staan. Wanneer de Kool geoogst wordt, gebeurd dit van onder naar boven. Als de onderste bladeren dan minder worden blijft er een op een palmboom lijkende kool over. De Palmkool kan heel goed de vorst doorstaan. Het is zelfs zo dat na de eerste vorstperiode, de kool veel fijner van smaak wordt. Dit is dus hetzelfde als dat we al gewend zijn van de Boerenkool.

Door de vorm van het blad is de palmkool ook een sierlijke bladplant om te zien. De eerste keer dat ik deze kool tegen kwam was zelfs in bloembakken met Perkgoed in een Stad ( in Bern ). Zo wordt kennelijk de sierwaarde zeker erkent. De Palmkool kan een hoogte tot 1.20 bereiken. De Palmkool groeit prima in de halfschaduw. Hierdoor is het een geschikte kool, voor wie niet helemaal de beschikking heeft over een zonnige moestuin.

In Nederland behoort de palmkool tot een vergeten koolsoort, maar in Italie wordt deze kool volop in recepten gebruikt.

De eeuwige moes (Brassica oleracea var. ramosa)

Eeuwige moes wordt ook wel splijtkool genoemd. Ook de Eeuwige moes is een overblijvende koolsoort. Deze moes is net als de Palmkool nauw verwant aan de boerenkool. Met als grote verschil dat de Eeuwige moes een vaste plant is. De eeuwige moes kan net als de Boerenkool worden verwerkt in de stampotten. Wel is het zo dat hier het meeste aan re raden is om de jonge bladeren te eten.

Eeuwige moes mag ook in de halfschaduw worden gekweekt. Deze ook liever niet in de volle zon zetten omdat hiervan dan het blad kan verbranden. Veel droogte kan de eeuwige moes niet hebben. De wortels zijn zeer oppervlakkig dus de Eeuwige moes kan het water niet erg diep weg halen. Ook de Eeuwige moes wordt een behoorlijke vorse plant, waardoor er wel enige ruimte omheen moet zijn.