Vergeten groente:Kardoen

Kardoen (Cynara cardunculus) een vergeten eetbaar gewas

Kardoen is een distelsoort die we kunnen eten. De Kardoen is familie van de Artiksjok. Eigenlijk meer nog dan dat. De Artiksjok is een doorgekweekte en veredelde Kardoen. De Kardoen zelf is ook goed eetbaar, maar dat wordt niet veel meer gedaan. We kunnen dan ook gerust zeggen dat de Kardoen als eetbaar gewas wat vergeten is. Van de Kardoen wordt de bloemknop gegeten. Deze bloemknop heeft een wat vlezige bodem die geschikt is voor consumptie. Het is dus bijna hetzelfde deel als van de Artiksjok wat gegeten kan worden. De bloemen van de Artiksjok zijn alleen groter dan die van de Kardoen, waardoor het ook logisch is dat de Artiksjok de Kardoen op de achtergrond heeft gekregen.

Eetbare delen van de Kardoen

Van de Kardoen worden ook de bladstelen gegeten. Deze stelen moeten dan worden afgeschrapt, zodat alleen de binnen kant van de stelen gegeten kan worden. De gewoonte is om de stelen eerst te bleken voor ze gegeten worden. Bleken gebeurd door er stro omheen te binden, zodat de steel geen licht krijgt.

Kardoen een mooie distel

De Kardoen is een overblijvend meerjarig gewas. Net als van de meeste distels krijgt ook de Kardoen mooie paarskleurige bloemen. Het stekelige blad is bont van kleur.

Lang groeiseizoen

De Kardoen heeft een lang groeiseizoen nodig. De Kardoen heeft wel 6 maanden nodig om tot de volle wasdom te komen. De kardoen wordt al vroeg in het voorjaar gezaaid, al in

Kweken van de Kardoen

Zoals al gezegd heeft de Kardoen een lang groeizeizoen. Daardoor wordt dit gewas meer in wat warmere streken gekweekt. Ook wordt de Kardoen in Nederland niet veel gegeten. De Kardoen kan vroeg in het voorjaar gezaaid worden en groeit de eerste tijd zeer langzaam. In de moestuin is het verstandig om een snel groeiend gewas er naast te kweken. Zo kan dan de ruimte in de moestuin maximaal benut worden. De Kardoen gaat in half Augustus, September bloeien.

Vermeerderen van de Kardoen Het zelf zaad winnen van de kardoen is vrij eenvoudig. Wanneer de distel is uitgebloeid, komen er zaden in de bloembodem. Deze zaden zijn voorzien van een pluisje waardoor deze eenvoudig door de wind vervoert kan worden. Om de zaden te winnen, moet de uitgebloeide bloemknop eraf gehaald worden voordat de zaden wegwaaien. De bloembodem moet dan even uit elkaar worden gehaald, zodat de zaden goed kunnen drogen. De zaden kunnen dan in het voorjaar weer gezaaid worden. Door het lange groeiseizoen is het verstandig om ze binnen vast voor te trekken. Ze kunnen dan na half mei buiten worden geplant. De Kardoen is namelijk wel vorstgevoelig, dus het is niet verstandig om deze voor de ijsheiligen buiten te zetten.

De Kardoen geeft prachtige bloemen. Deze paarse distel bloemen zijn ook nog eens geschikt om te gebruiken als snijbloem. Ook is de plant geschikt om in een bloemenborder te verwerken als najaarsbloeier.