Verkeersboetes op vakantie in het buitenland

Inleiding

Nu de vakantietijd in volle hevigheid is losgebarsten, is het voor diegene die met de auto op vakantie gaat, oppassen geblazen in het buitenland.

Een overzicht van de populaire vakantielanden

Er staan forse boetes op het overtreden van verkeersregels in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië die de Nederlandse automobilist meestal niet kent.

Milieuvignet

In Duitsland is men verplicht om een milieuvignet te kopen om in grote steden als Düsseldorf, Bremen, Hannover, Berlijn, Frankfurt, Stuttgart en München te mogen rijden. Hierop wordt streng gecontroleerd. Als men het vignet niet heeft, krijgt men een bekeuring van 100 euro. De vignetten zijn meestal te koop in de stad zelf bij VVV-kantoren en in het stadhuis.

Navigatiesystemen

Sinds 2008 is het in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland niet meer toegestaan om te rijden met navigatiesystemen waarop flitspalen worden aangegeven. Bij veel navigatiesystemen wordt dit namelijk aangegeven. Hierop wordt streng gecontroleerd. Boetes kunnen oplopen tot een paar honderd euro; de apparatuur zelf wordt in beslag genomen. Men kan het voorkomen door de signalering er af te halen of door software te downloaden waarin de flitspalen niet aangegeven worden.

Stadsdelen niet inrijden

In Italië geldt een verkeersregel die automobilisten verbiedt een bepaald stadsdeel in te rijden (artikel 7, Codice della Strada). Tenzij er een noodzaak is bijvoorbeeld omdat men daar een hotel heeft geboekt. Dat moeten vakantiegangers wel kunnen aantonen. De stadsdelen worden gecontroleerd met camera's. Toeristen worden hiervoor vaak bekeurd, ook omdat het verbod maar één keer wordt aangegeven. De boetes zijn fors: gemiddeld 250 euro.

Overige

In sommige landen nog veel zwaarder aan bepaalde 'misstappen' in het verkeer tillen dan in Nederland. De boetes lopen daar niet zelden enorm hoog op en de bedragen worden in een enkel geval zelfs afgemeten aan de hoogte van je inkomen. Dat levert dan weer griezelverhalen op van welgestelde zakenlieden die bijvoorbeeld in Zwitserland letterlijk tonnen moeten neertellen voor een forse snelheidsovertreding. De Duitse automobilistenorganisatie ADAC biedt op zijn internetsite een helder overzicht van de vanaf bedragen van boetes die in Europa worden opgelegd. Eerste conclusie is dan dat er geen zinnig woord over de hoogte te zeggen valt.

Maar misschien nog belangrijker is het om je te realiseren dat de mores in het buitenland heel anders kunnen zijn dan bij ons. Zo kun je in Scandinavische landen en bijvoorbeeld Zwitserland een enorm zware pijp roken voor overtredingen als te hard rijden, het rijden door rood licht en het negeren van een inhaalverbod. Bedragen waar je aardig vakantie van had kunnen vieren.

Het devies blijft: neem het risico niet en hou de buitenlandreis gezellig.

Alcohol

In het genoemde overzicht zult u overigens ook zien dat de diverse landen heel verschillend tegen de normen voor alcohol in het verkeer aankijken. Altijd al een onderwerp om simpelweg geen enkel risico mee te lopen, maar het is goed om te weten. In een aantal landen geldt namelijk letterlijk een zero tolerance beleid waarbij zelfs een rumboon al funest kan zijn. Andere leggen de lat op één drankje (0,2 promille). Kortom: laat u niet verleiden om in vakantiestemming gezellig een paar biertjes of roseetjes te pakken op een terras. Sowieso nooit een goed idee als je moet rijden en al zeker niet in vreemde streken. Het kan u in een aantal landen ook zomaar uw rijbewijs kosten.

Bron: De Zaak

Links

Verkeersregels EU

Brandstofprijzen in het buitenland