Verklaring Omtrent Gedrag per 1 januari 2012 ook digitaal aanvragen

Inleiding

Ben je tegenwoordig op zoek naar een nieuwe baan dan ontkom je er niet aan in je sollicitatieprocedure naast je C.V. en werkervaring, een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen.

Zelfs bij bijbanen wordt dit al verlangd en ook als je in een bepaalde (klachten) commissie zitting wilt nemen.

Wat houd zo een verklaring in en hoe vraag je deze aan?

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

De Verklaring Omtrent Gedrag ( VOG ) wordt afgegeven door het Ministerie van Justitie en daar blijkt uit dat het gedrag van een persoon geen bezwaar oplevert voor zijn of haar nieuwe baan.

Voor sommige beroepen is een VOG verplicht, bijvoorbeeld voor onderwijzers en taxichauffeurs.

Ook bij andere beroepen kan het verstandig om een VOG vragen. Zoals bij alle personen die gaan werken met geld, vertrouwelijke gegevens of kinderen.

De Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOGrp)

In een aantal gevallen kan men u als (vertegenwoordiger van een) rechtspersoon vragen een VOG voor rechtspersonen ( VOGrp ) te overleggen.

Bijvoorbeeld bij een aanbesteding, het sluiten van een overeenkomst of contract of voor het lidmaatschap van een brancheorganisatie.

Doel

Doel van de VOG is voorkomen dat medewerkers met voor de beoogde functie relevante strafbare feiten op hun naam ongeweten worden aangenomen.

MKB-Nederland raadt ondernemers aan altijd een VOG te vragen van potentiële medewerkers voor functies die met geld, vertrouwelijke gegevens en/of of kinderen te maken hebben.

Behalve een VOG wordt ondernemers ook geadviseerd om diploma's te verifiëren (zeker als dit van belang is voor het uitvoeren van de taken) en referenties na te trekken.

Stand van zaken

De VOG wordt afgegeven als uit het VOG-onderzoek blijkt dat de aanvrager geen strafbare feiten op zijn of haar naam heeft staan.

Als de aanvrager wel een strafblad heeft, dan wordt beoordeeld of het strafbare gedrag uit het verleden relevant is ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.

Dronken rijden is bijvoorbeeld voor een onderwijzer niet meteen relevant, voor een (taxi)chauffeur wel.

Digitaal aanvragen verklaring omtrent gedrag per 1 januari 2012

Burgers kunnen binnenkort een aanvraag voor een verklaring omtrent het gedrag voor natuurlijke personen (VOG) rechtstreeks elektronisch indienen bij de Minister van Veiligheid en Justitie.

Dat blijkt uit een wet tot wijziging van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens die op 25 oktober 2011 in het Staatsblad is verschenen en die op 1 januari 2012 in werking treedt.

Nu moet een VOG nog worden aangevraagd bij de burgemeester van de gemeente waarin de aanvrager staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.

De elektronische aanvraag van een VOG wordt geïntroduceerd als optie naast de bestaande regeling.

De afhandeling en beoordeling van de VOG-aanvraag blijft in beide procedures gelijk.

De elektronische VOG-aanvraag biedt burgers en organisaties een gebruiksvriendelijke, plaats- en tijdsonafhankelijke procedure en vermindert de uitvoeringskosten van gemeenten.

Andere wijzigingen

Naast de introductie van de digitale aanvraag, brengt de wet nog andere wijzigingen rond de VOG, deze hebben betrekking op:

  • de verstrekking van justitiële gegevens voor onderzoek en statistiek;
  • het mogelijk maken om op de VOG andere mededelingen op te nemen dan enkel de mededeling dat er geen bezwaar is gebleken;
  • het schrappen van de mogelijkheid voor de burgemeester om bij een VOG-aanvraag te adviseren over bijzondere omstandigheden in zijn gemeente;
  • verduidelijking dat de VOG ook voor andere doelen dan het uitoefenen van een bepaalde taak of bezigheid kan worden aangevraagd;
  • het kunnen betrekken van alle justitiële gegevens in de beoordeling van een VOG-aanvraag, ongeacht het systeem waarin deze gegevens zijn opgeslagen.

Conclusie

Door het digitaliseren van de aanvraag wordt geld en tijd bespaard. Hetgeen in de huidige tijd als een pluspunt mag gelden.

Bron

Redactie Pleinplus

MKB.nl

Brochure VOG