Vijgen zijn heel gezond

Vijgen en gezondheid

Misschien is niet iedereen fan: vijgen. Vers of gedroogd. Heerlijk en niet eens zo calorierijk. En ze zijn zo rijk aan vezels. Vijgen zijn daarom zeer aan te bevelen als tussendoortje. Ook helpen ze bij het volgen van een dieet omdat ze voor een verzadigd gevoel zorgen. Maar alle vijgen zijn niet ideaal voor een dieet… Kortom een kijk in de wereld van vijgen!

 

Waarom zijn vijgen zo gezond?

Als je vijgen eet om het hongergevoel te onderdrukken: kies dan voor verse vijgen. Die bevatten het minst calorieën. Gedroogde vijgen zijn dan te mijden. Ze bevatten te veel suikers. Het verschil tussen beide vijgsoorten kan oplopen tot maar liefst vier maal meer zoet. Dat is uiteraard niet de bedoeling bij diëten. Ook diabetespatiënten zijn gebaat bij verse vijgen. Niet de gedroogde dus!

Vijgen zijn een vitaminebom!

Er zitten ook veel vitaminen en mineralen in vijgen. Bij vitaminen moet je vooral denken aan vitaminen A, B en C.

Voor de groep mineralen: kalium, fosfor, calcium en magnesium. Dat zijn toch zeer belangrijke mineralen voor ons lichaam. Vooral calcium is essentieel voor de botten en tanden. In elk geval aan te bevelen voor mensen die niet van melk en dergelijke houden. Eet dan geregeld vijgen!

Je mag ze met of zonder schil eten. Was ze wel voor ze te eten als je ze puur natuur eet. Je kunt er ook voor kiezen om de schil er af te halen.

De houdbaarheidsdatum is in dit verband van belang. Vijgen worden namelijk geoogst als ze bijna rijp zijn. Vandaar hun zachte vrucht als ze op de markt liggen. Ze zijn ook vrij donker van kleur. Verse vijgen zijn dus maar beperkt houdbaar. Je eet ze best zo snel mogelijk op. Wil je ze toch enkele dagen bewaren, leg ze dan in de koelkast. Begin je bruine vlekjes te zien op verse vijgen dan wijzigt ook de smaak: niet zoet maar zuur. De vijgen zijn dan niet meer lekker! De vraag is dan of je ze nog moet opeten!

!

Ook voor betere stoelgang?

Ook daarvoor zijn vijgen heel geschikt. Ze doen namelijk de darminhoud zwellen. Dat komt omdat gedroogde vijgen water opslorpen. En dat is goed voor de stoelgang. Vijgen zijn dus goed voor de achteruitgang… als je last hebt van verstopping.

Vijgen en cholesterol?

Vijgen zijn inderdaad cholesterolverlagend. Althans: verse vijgen.

Wat kun je nog doen met vijgen?

Vijgen in de keuken: een resem aan mogelijkheden! Lekker bij kaas, rauwe ham, gevogelte, zalm, wild, desserts, taarten, fruitsalades of yoghurt! Je kunt er ook confituur van maken.

Gratis meedoen?

Tot slot: het recept voor vijgenconfituur

  • Ingrediënten: 1 kg verse vijgen, sap van 1 appelsien, sap van een halve citroen en 1 kg confituursuiker (of zoetmiddel en pectine).
  • Bereidingswijze: was de vijgen en snij ze in stukjes. Breng ze aan de kook met de suiker, appelsiensap en citroensap. Eenmaal aan de kook, laat nog 3 minuten doorkoken. Verdeel over je glazen potjes en doe hier een deksel op. Laat afkoelen, bij voorkeur in een ijsbad anders wordt de jam te gaar.

Moeilijk is anders!

, ,