Vijver:Waterplanten

Het nut van waterplanten voor de vijver.

Het Hoornblad (ceratophyllum demersum) valt onder de zuurstofplanten

Planten ( en ook waterplanten) zetten kooldioxyde om in eiwitten, vitaminen en koolhydraten. Zoals bij alle planten gebeurt dit onder het proces wat wij fotosynthese noemen. Dit proces gebeurt onder invloed van zonlicht. De waterplanten, zorgen door dit proces dat het water helderder blijft. In de nacht draait dit proces om, en nemen de planten zuurstof en geven er kooldioxyde voor terug. In de nacht komt minder kooldioxyde terug, dan dat er overdag opgenomen wordt. Hierdoor wordt het water toch voorzien van meer zuurstof en zuivering. De planten halen met hun wortels en bladeren ook andere schadelijke stoffen weer uit het water. Hiermee helpen ze dan om een natuurlijke biotoop te verkrijgen. Een aantal soorten waterplanten zijn in het bijzonder goed voor het zuurstofgehalte in de vijver. Deze planten worden dan ook zuurstofplanten genoemd. De waterpest is bijvoorbeeld zo'n zuurstofplant.

Het biologisch evenwicht in het water, is van belang voor de gezondheid van de vissen. En de planten dienen ook direct als een natuurlijke schuilplaats, voor o.a. de jongen die de vissen krijgen. Ook hebben veel waterplanten een mooie sierwaarde. Te denken aan de waterlelie die op de vijver bloeit. En de mooi uitgezochte bloeiende moerasbeplanting aan de rand van de vijver.

Hoeveel waterplanten zijn er nodig in de vijver

Waterpest (Egeria densa) De naam waterpest heeft deze plant te danken aan zijn snelle groei, die soms als een plaag wordt ervaren

Het zou makkelijk zijn, als hier een vaste regel voor was. Maar die is er helaas niet. Op internet zie je op diverse plaatsen dat er wel een soort vaste regel wordt gehanteerd. Helaas wordt deze misvatting al te makkelijk over genomen op een andere site. Maar net zoals met allen onderdelen in een tuin. Ligt het aan de omstandigheden. Waar bevind de vijver zich en wat is het doel van de vijver. Een vaste regel, zou de vele uitzonderings situaties te niet doen.

Wil je bijvoorbeeld een ven achtige vijver in een bosgebied. Dan mag het water zuurder zijn, en zijn er ook minder waterplanten noodzakelijk. Ook heeft het te maken met de ligging van de vijver. Ligt een vijver in de zon of in de schaduw.

Een klein beetje richtlijn is er wel voor de zuurstofplanten. Hiervoor kan bij een vijver die voor siervis bedoeld is. En maar een gedeelte van de dag in de schaduw ligt. UItgegaan worden van 5 tot 7 bosjes per kuub water. Deze zuurstofplanten behoren dan ook tot de noodzaak voor elke vijver. Om en voldoende zuurstof in het water te krijgen en de eerste water zuivering.

Hoeveel moerasbeplanting moet er in de vijver komen.

De Primula vialli is geschikte moerasbeplanting hoeft niet helemaal in het water maar wel in een natte zone

Hoeveel moerasbeplanting er moet komen, hangt vaak meer af, van welk beeld de vijver moet krijgen. Dan van de zuivernde werking. Is het de bedoeling dat de vijver met hele strakke lijnen aangelegd wordt. Dan zal de hoeveelheid moerasbeplanting minder zijn. Dan wanneer er een soort moerasgebied aan de zijde van de vijver moet komen. Dit hangt dus af van de smaak van de persoon die de vijver graag ziet komen. Wel is het zo, dat de keuze die hierin gemaakt wordt, bepalend is welke mate van filtering een eventueel te plaatsen pomp nog moet geven. De moerasplanten die ook helofyten zijn, die hebben namelijk een grote zuiverende werking. Waardoor een kleinere waterzuivering door middel van pompen noodzakelijk is, indien er meer van instaan.

Lees ook:Vijver:Waterlelie

Voor de aanleg van uw vijver De Hovenier met vakkennis

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde