Vlooien bestrijden van katten en honden

Vlooien bestrijden van katten en honden

Vlooien zorgen niet alleen voor jeuk, ze kunnen ook ziektes overbrengen. Daarom is het belangrijk dat uw huisdier, en uw huis, vlooienvrij is. Bij de dierenarts zijn verschillende middelen verkrijgbaar om vlooien te bestrijden. Maar, voordat u naar chemische producten grijpt kunt u ook op een meer natuurlijke manier vlooien bestrijden. In dit artikel worden een aantal acties beschreven over hoe u vlooien kunt bestrijden.

Voorkomen

* Schoonmaken

Om te beginnen is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Vlooien voelen zich goed thuis op bijvoorbeeld vloerbedekkingen, matten en kussen; over het algemeen op alle plaatsen waar makkelijk verstopt kan worden en waar huidschilfers aanwezig zijn. Het is dus noodzaak deze plaatsen goed schoon te houden en wekelijks te stofzuigen. Vergeet hierbij ook het schoonmaken van de auto niet. Het regelmatig vervangen van de stofzuigerzak is hierbij ook belangrijk. Volwassen vlooien kunnen namelijk vrij makkelijk uit de stofzuigerzak ontsnappen.

* Omgeving

Vlooien zijn vooral actief wanneer ze zich op een warme en vochtige plaats bevinden. Daarom is de kans op een vlooienplaag ’s zomers ook aanmerkelijk groter. Als uw huisdier binnenshuis slaapt is het verstandig te overwegen het thermostaat ’s nachts een paar graden lager te zetten. Over het algemeen zal de hond dit ook prettiger vinden, aangezien hij van nature al warm gekleed is.

* Afschrikken

De geur van kamille of lavendel schrikt vlooien af. Het gebruik van deze twee producten kan helpen om vlooien tegen te gaan, maar een vlooienplaag schrikt u er waarschijnlijk niet mee af. Wetenschappelijk is deze methode niet bewezen, maar het kan geen kwaad het gebruik van kamille of lavendel te proberen.

* Buitenshuis

Uw huisdier kan makkelijk vlooien oplopen buitenshuis. Het is hierbij zaak om het gras in de tuin kort te houden. Vlooien houden namelijk niet van warme, droge plaatsen. Vlooien bevinden zich ook vaak in tuinafval.

Genezen

* Vlooienkam

Als uw huisdier vlooien heeft kan het gebruik van een kam oplossing bieden. In dierenwinkels zijn speciale, fijne kammen te koop om uw hond van teken te ontdoen. Nadat u vlooien heeft gevangen kunt u ze het best in een bak water gooien. Wanneer je aan het water zeep toevoegt zinken de vlooien naar de bodem en kunnen ze niet alsnog uit de bak springen. Wanneer uw hond overmatig veel last heeft van vlooien is het gebruik van een vlooienkam veelal onbegonnen werk. Hierbij is het verstandiger om de hond eerst te wassen en een geneesmiddel toe te passen.

* Vlooien-licht

U kunt ook vlooien vangen op de volgende manier. Plaats ’s avonds een ondiepe schotel op de vloer. Giet in deze schotel water en meng dit met een beetje zeep. Plaats op deze schotel vervolgens een waxine-lichtje. De vlooien komen ’s nachts op het licht af en verdrinken in het water. Let er wel op dat uw huisdier niet bij de kaars kan en let op brandveiligheid.

* Wassen

Wanneer uw huisdier vlooien heeft dient u ze te bestrijden door onder andere de mand goed heet te wassen. Dit zorgt ervoor dat eieren en larven doodgaan. Ook een wekelijks bad voor uw huisdier helpt bij het bestrijden van vlooien.

* Geneesmiddelen

Wanneer bovenstaande opties niet werken is het raadzaam om een geneesmiddel bij de dierenarts te halen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Vlooienpoeder en een vlooienband zijn de meest gangbare. Lees de bijgesloten instructies van het geneesmiddel goed door. Voor uw huisdier is het belangrijk dat u zich bij vloeistoffen of pillen aan de voorgeschreven doseringen houdt.

Vlooienvrij

Het belangrijkste bij het bestrijden van vlooien is een schoon huis en het regelmatig controleren van uw huisdier. Wanneer uw huisdier toch vlooien heeft gekregen is het verstandig een aantal van bovenstaande tips op te volgen. Met een beetje geluk is uw huis en huisdier dan snel weer vlooienvrij.