Vlooien bij de kat

Als je kat vlooien heeft, kan hij daar behoorlijk last van hebben. In het ergste geval kan de kat zelfs overlijden aan de gevolgen van een vlooienplaag op zijn lichaam. In dit artikel lees je alles over vlooien en de bestrijding van vlooien.

Katten en vlooien

Katten van elke leeftijd kunnen te maken krijgen met vlooien. De vlo is een parasiet die leeft van bloed van het 'gastdier' (het dier waar hij op 'woont'). Als een kat vlooien op zijn lichaam heeft, kan dit jeuk en huidklachten veroorzaken, maar ook bloedarmoede en allergische reacties komen voor. In een enkel geval kan de kat zelfs overlijden aan de gevolgen van een vlooienplaag op zijn lichaam. Het is dus erg belangrijk om de vlooien op de kat zelf, maar ook in zijn directe omgeving te bestrijden.

Hoe leven vlooien?

Als een vlo jouw kat heeft uitgekozen als gastdier, zal de vlo zich gaan voeden met het bloed van de kat. In de periode dat hij op de kat woont, zal hij zich gaan voortplanten door middel van het leggen van eieren. Deze eitjes belanden in de vacht van de kat en kunnen verloren worden. De eitjes groeien het best op warme plaatsen, zoals plinten, vloerbedekking, tapijt, tussen kussens, onder de bank en dergelijke. Ook op plaatsen waar de zon heerlijk schijnt, liggen de eitjes van vlooien heerlijk.

Als de temperatuur juist is, zullen de eitjes uitkomen en worden de larven geboren. De larven zoeken, als ze wat ouder zijn, weer gastdieren op waar zij kunnen gaan wonen en eten. Dit kan dezelfde kat zijn, maar dit kunnen ook andere dieren zijn. Deze vlooien leggen ook weer eitjes en zo is de cirkel rond.

Symptomen van een vlooienplaag

Er zijn verschillende manieren om een vlooienplaag bij je kat te herkennen:

  • Je kat krabt zich veel of bijt op bepaalde plaatsen.
  • Tijdens het kammen kam je de vlooien uit de vacht.
  • Je ziet vlooien in de vacht lopen of ergens anders in huis.
  • Je kat verliest zijn eetlust, is hangerig en heeft geen zin meer in spelen.

Hierboven zijn een aantal manieren omschreven waaraan je een vlooienplaag op je kat kan herkennen. Hij zal zich krabben of bijten, omdat hij last heeft van de beten van de vlo. Het speeksel dat de vlo heeft, kan erge jeuk veroorzaken bij de kat. Daarnaast kan een vlooienplaag de kat zo ziek maken, dat hij geen eetlust meer heeft, hangerig is en dergelijke. Dit laatste wordt veroorzaakt door bloedarmoede. Elke vlo drinkt bloed van de kat en hoe meer vlooien er op zijn lichaam wonen, hoe meer bloed er gedronken wordt. Teveel bloedverlies kan dus bloedarmoede veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben, als er niet op tijd wordt ingegrepen.

Er zijn ook gevallen bekend waarbij katten allergisch bleken te zijn voor de vlooien zelf of voor het speeksel dat de vlooien uitscheiden. Dit kan resulteren in ernstige jeuk (veel erger als normaal), maar kan ook een anafylactische shock teweeg brengen en zelfs resulteren in het overlijden van je geliefde huisdier. Let wel: een dermate ernstige allergie voor vlooien komt maar zeer weinig voor.

Bestrijding van vlooien

Er zijn een aantal manieren waarop je vlooien moet bestrijden. Een aantal mogelijkheden is om de vlooien op de kat zelf te bestrijden, daarnaast zijn er ook manieren om de leefomgeving van de kat vlo-vrij te maken (waar de eitjes uitkomen en de larven leven).

Bestrijding van vlooien bij de kat

  • Vlooienband. Een vlooienband scheidt voor een bepaalde periode een stof af, die zich in de huid van de kat nestelt. Vlooien kunnen niet tegen dit middel, en zullen sterven.
  • Vlooiendruppels. Er zijn verschillende soorten vlooiendruppels te krijgen. Het ene soort zorgt ervoor dat de vlo onvruchtbaar wordt, terwijl de andere ervoor zorgt dat de vlo komt te overlijden. De druppels moeten in de nek, tussen de schouderbladen, van de kat aangebracht worden en werken vrij snel.
  • Vlooienspray. Deze spray heeft ongeveer dezelfde werking als de vlooiendruppels. Dit is echter geen vloeistof in druppelvorm, maar hoor je op de kat te 'spuiten' (of je smeert de kat ermee in), waardoor de vlooien ook onvruchtbaar gemaakt of gedood worden.

Bestrijding van vlooien in huis

Vlooien in huis kan je het beste bestrijden met een anti-vlooienspray. Deze spray heeft ongeveer dezelfde werking als de vlooienspray die je op de kat spuit. Alleen deze spray is er ook op gericht om de larven te doden.

Je sprayt vooral op de plaatsen waar de kat graag komt. Let er hierbij vooral op dat je in hoeken, gaten en kieren ook gaat sprayen. Larven en vlooien zoeken namelijk beschutte, warme plekjes op. Het wordt aangeraden om de kat én de leefomgeving van de kat tegelijkertijd te behandelen, zodat de larven uit de omgeving niet op de (inmiddels vlo-vrije) kat kunnen springen.

Laat je voorlichten

Bij de dierenwinkel en de meeste dierspeciaalzaken zijn verschillende middelen te vinden voor het bestrijden van vlooien. Weet je niet precies welk middel je nodig hebt? Laat je dan goed voorlichten door de medewerker van de dierenwinkel, door je dierenarts of diens assistente. Deze personen weten alles af van vlooien en van vlooienmiddelen en kunnen je goede tips geven om in de toekomst een vlooienplaag te voorkomen.