Voetbal, Nederland-Finland 7 september 2010

Algemeen

Na een fantastisch WK 2010, speelde de vice wereldkampioen Oranje alweer zijn 2e kwalificatiewedstrijd.

Op weg naar Euro 2012 in Polen en Oekraïne was de tegenstander Finland. Volgens velen een makkie, echter Finland kent diverse bekende voetballers zoals de bij Werder Bremen spelende Pasanen, Eremenko van Dynamo Kiev en dan de spelers uit onze eigen Nederlandse eredivisie.

Vooraf

Arjen Robben, Robin van Persie en Dirk Kuyt waren geblesseerd voor deze tweede wedstrijd (de eerste thuiswedstrijd) van deze kwalificatieronde. Sinds het stoppen van Giovanni van Bronckhorst is Mark van Bommel de nieuwe aanvoerder van het nationale team.

Deze eerste thuiswedstrijd na het WK 2010 stond de huldiging en officiële afscheid van Giovanni van Bronckhorst gepland. Helaas moest hij om privé redenen deze huldiging afzeggen.

• Mark van Bommel
  • Ibrahim Afellay; Jeremain Lens (74e minuut)
  • Wesley Sneijder
  • Rafael van der Vaart; Eljero Elia (64e minuut)
  • Klaas-Jan Huntelaar; Ruud van Nistelrooy (82e minuut)

• Roman Eremenko
  • Mikael Forssell; Alexei Eremenko jr. (82e minuut)
  • Tim Sparv
  • Daniel Sjölund; Jonatan Johansson (68e minuut)
  • Kaspar Hämäläinen; Roni Porokara (46e minuut)
  • Markus Heikkinen

Coach: Stuart Baxter (uit Schotland)

Scheidsrechter: Nikolajev uit Rusland (Tikhon Kalugin en Anton Averianov (grensrechter) en Stanislav Sukhina is 4e official. Allen komen uit Rusland) Aantal toeschouwers 25.000 Stadion: De Kuip in Rotterdam Geel: Markus Heikkinen, Roman Eremenko en Tim Sparv, allen van Finland Man of the Match: Maarten Stekelenburg

Verslag van de wedstrijd

Oranje is vanaf de aftrap in de aanval, met veel dreiging van de acties van Afellay.

• 7e minuut: Wesley Sneijder legt een voorzet op het hoofd van Klaas-Jan Huntelaar en de 1-0 staat op het scorebord.
  • 11e minuut: Oranje krijgt een vrije trap in de buurt van het Finse doel. Wesley Sneijder neemt deze en de keeper red deze ternauwernood uit de rechterhoek.
  • 16e minuut: Mark van Bommel wordt onderuit gehaald in het strafschopgebied, dus een penalty. Deze wordt door Klaas-Jan Huntelaar benut, 2-0. Dit is voor Huntelaar al zijn 5e doelpunt in de EK kwalificatie voor 2012.
  • 18e minuut: Het is Miakel Forsell die Finland weer in de race brengt. Met een prachtige kopbal weet hij de bal achter Maarten Stekelenburg in het doel te werken. Na deze aansluitingstreffer is Oranje ongeveer 20 minuten helemaal de kluts kwijt, waarin Finland zeker drie kansen krijgt op de gelijkmaker, of zelfs een voorsprong. Maarten stond echter ijzersterk in zijn doel en wist met prachtige reddingen zijn doel verder schoon te houden.

Na de rust gaf Oranje geen kansen meer weg, maar scoren deed het zelf ook niet meer. Eljero Elia kwam in de tweede helft in het veld voor Rafael van der Vaart. De speler van HSV zorgde met zijn spel voor wat nieuw elan, helaas wist hij (of zijn teamgenoten) niet tot scoren te komen. Het hoogtepunt van de tweede helft was de invalbeurt van Ruud van Nistelrooy. Al vanaf het moment dat hij ging warmlopen, totdat hij in de 82e minuut het veld in kwam, werd door de aanhang massaal “Ruud, Ruud” geroepen.

Leuk om te weten

• Helaas voor de Finnen bleef hun idool, de inmiddels 39 jarige Jari Litmanen, op de bank. Litmanen is een voormalige speler van Ajax.
  • Huntelaar wist zijn indrukwekkende statistieken van zijn oranjeloopbaan verder uit te bouwen. Deze wedstrijd was zijn 38e, en zijn totale doelsaldo kwam uit op 21. Met dit laatste doelpunt ging hij Ruud van Nistelrooy voorbij. Ruud heeft wel meer doelpunten op zijn naam staan, 34 in 65 wedstrijden, waarmee hij op een moyenne komt van 0,52 en scoorde gemiddeld 1x per 131 minuten. Huntelaar echter staat met zijn 21 doelpunten uit 38 wedstrijden op een moyenne van 0,55 met een gemiddelde score per 97 minuten.
  • Bert van Marwijk vestigde met deze wedstrijd 2 nieuwe records met zijn nationale elftal: 12 gewonnen wedstrijden in één kalenderjaar. Dit is voor het eerst dat een Nederlands elftal dit bereikt. Het vorige record stond op 11 wedstrijden en dat bereikte Marco van Basten in 2008. Record 2 is: er werd 10 keer op rij gewonnen tijdens een kwalificatiewedstrijd. Acht WK kwalificatie en twee EK kwalificaties. Van Basten had in 2006 een record van 9 gewonnen wedstrijden.