Voetbal, Nederland-Zweden 12 oktober 2010

Algemeen

Op weg naar Euro 2012 blijft Oranje maar winnen, 3 gespeeld in de kwalificatie en 3 gewonnen. De overwinningen rijgen zich aaneen onder leiding van Bert van Marwijk en er lijkt geen einde aan te komen voor de vice-wereldkampioen. De vierde tegenstander in de kwalificatie zijn de Zweden met de PSVérs Andreas Isaksson en Ola Toivonen, Andreas Grangqvist (FC Groningen) en Pontus Wernbloom (AZ) aan de aftrap. Doel was, uiteraard naast winst, ook attractief voetbal. Nu de fans werden op hun wenken bediend.

Vooraf

Op de dag van de wedstrijd laat Bayern München, de club waar Mark van Bommel onder contract staat, aan de KNVB weten dat Mark niet mag spelen. Het was volgens de club (waar Louis van Gaal trainer is) de schuld van de KNVB dat Arjen Robben, na het WK 2010, zich zwaar geblesseerd bij zijn club meldde. Nu dat Mark van Bommel heeft aangegeven al (redelijk lange tijd) last te hebben van zijn knie, is Bayern bang ook deze speler door de KNVB langdurig op de bank te moeten houden.

De KNVB heeft aan dit verzoek niet voldaan, Mark heeft het grootste deel van de wedstrijd gewoon gespeeld. Hij werd op zijn eigen verzoek in de tweede helft gewisseld.

• Erik Pieters
  • Mark van Bommel; Wout Brama (72e minuut)
  • Ibrahim Afellay;
  • Wesley Sneijder
  • Rafael van der Vaart;
  • Klaas-Jan Huntelaar; Ruud van Nistelrooy (84e minuut)

• Daniel Majstorovic
  • Behrang Safari; Oscar Wendt (46e minuut)
  • Sebastian Larsson
  • Pontus Wernbloom; Kim Kallström (54e minuut)
  • Ola Toivonen; Marcus Berg (79e minuut)
  • Anders Svensson
  • Johan Elmander
  • Zlatan Ibrahimovic

Coach: Erik Hamrèn

Scheidsrechter: Stèphane Lannoy uit Frankrijk Aantal toeschouwers: 48.500 Stadion: Amsterdam Arena Geel: Sebastian Larsson, Ola Toivonen (beide Zweeds)

Verslag van de wedstrijd

Vanaf de aftrap van de 1e helft is Oranje goed op weg, veel balbezit en veel op de helft van Zweden.

• 4e minuut: Klaas Jan Huntelaar liet vanaf het begin van de wedstrijd zien dat hij nog steeds in topvorm in. Hij scoorde al in de 4e minuut de 1-0. Wesley Sneijder, speelde de bal op Rafael van der Vaart. Rafael legde de bal voor op Huntelaar die de bal prachtig in het doel schoot.
  • Het 1e kwartier is het alleen Oranje die de kansen krijgt, pas dan volgt de 1e ongevaarlijke kans voor Zweden.
  • 22e minuut: Het is Ola Toivonen die de voorzet krijgt van Pontus Wernbloom. Maarten Stekelenburg komt ver zijn doel uit, de bal wordt door Ola over Maarten heen geschoten, maar landde helaas voor Zweden aan de buitenkant van de paal.
  • 27e minuut: Maarten laat weer eens zien dat hij ook één van de best meevoetballende keepers ter wereld is. Dirk Kuyt wordt behandeld aan zijn blessure, voordat hij wordt gewisseld, en Oranje speelt heel even met 10 man. Maarten heeft de bal aan zijn voet, houdt die even daar zolang totdat de tegenstander druk zet, en geeft dan een uitstekende pass op Klaas-Jan Huntelaar. Hierdoor is vrijwel een minuut gewonnen in een man minder situatie.
  • 33e minuut: Een subtiel moment van Mark van Bommel, waaruit mede zijn leiderschap als aanvoerder blijkt. De bal gaat over de zijlijn en lijkt een inworp voor de Zweden, echter doordat Mark direct en duidelijk zijn arm omhoog steekt, twijfelt zowel de grensrechter als de scheidsrechter. Oranje krijgt de inworp, welke anders naar de Zweden zou zijn gegaan.

37e minuut: Wesley Sneijder weet de inworp van Bahrang Safari te onderscheppen en legt de bal bij Ibrahim Afellay. Afellay weet de bal met een prima schot achter de Zweedse doelman te werken; 2-0. Geweldig daarna was dat hij naar de reservebank sprintte om daar Ruud van Nistelrooy om de nek te vliegen.

Tweede helft: De tweede helft werd een echte Oranje show, mooi voetbal en doelpunten.

• 55e minuut: Afellay verricht een knap stukje voorbereidend werk en hierdoor weet Klaas-Jan Huntelaar de 3-0 in te koppen.
  • 59e minnut: Afellay maakt de 4-0.
  • Het leek erop dat de wedstrijd gespeeld was. Oranje gaat wat rustiger aan spelen, en de kansen voor de Zweden namen toe. In de 59e minuut wist Andreas Granqvist de eer voor Zweden te redden; 4-1, tevens de eindstand van de wedstrijd
  • Ook gunde bondscoach Bert van Marwijk, Ruud van Nistelrooy nog enkele speelminuten. Dit maakte, zeker gezien de reacties van het publiek, de geweldige voetbalavond compleet. Na 4 wedstrijden gespeeld (en gewonnen) te hebben, komt de plaatsing voor Euro 2012 in Polen/Oekraïne wel heel erg dichtbij.

Leuk om te weten

Klaas-Jan Huntelaar heeft na het eindsignaal van de wedstrijd Nederland – Zweden Marco van Basten ingehaald op de topscorer lijst internationals van Oranje. Met de 2 doelpunten van deze avond staat hij nu op 24 uit 40 interlands, terwijl Marco voor hetzelfde aantal doelpunten 58 interlands nodig had. Klaas-Jan moet nog 16 doelpunten in maximaal 39 wedstrijden maken wil hij op de 1e plaats komen en Patrick Kluivert verdringen.