Voetbal, Nederland- San Marino, 2 september 2011

Algemeen

Vrijdag 2 september 2011 voetbalt Oranje in het Philips Station in Eindhoven tegen San Marino , een kwalificatiewedstrijd voor het Euro 2012, in poule E. De nummer 1 van de FIFA wereldranglijst tegen de nummer laatst . En zoals we onder Bert gewend zijn, nog steeds ongeslagen. Vooraf lijkt een overwinning met dubbele cijfers een vereiste, tegen een land dat nog steeds nul punten heeft en nog niet heeft gescoord. Maar ja, het moet wel even worden gedaan.

Vooraf

Na 6 wedstrijden ongeslagen in de poule van Oranje, is winnen van San Marino met grote cijfers een vereiste bij de Oranje status, immer de vice wereldkampioen. Opvallend in het nieuws dat in de transfer carrousel van internationals, gesloten per 31 augustus, 1 speler gewoon niet te koop was: Mark van Bommel. De aanvoerder van oranje en zijn club AC Milan zwichten niet voor het grote geld. Ook opvallend is dat Huntelaar voor zijn club Schalke 04 de laatste wedstrijden steeds 4x scoorde. De sfeer in het stadion is geweldig, en bijna helemaal oranje. De toeschouwers verwachten een flinke overwinning.
  • Veel grote namen zijn er vanavond niet; Robben, Van der Vaart, De Jong en Affelay hebben allen afgezegd.
  • Eric Pieters lijkt de vaste linksback te worden, Vurnon Anita zit op de bank.
  • Tot op heden staat San Marino helemaal onderaan op de FIFA wereldlijst, heeft de laatste 42 wedstrijden allemaal verloren en hebben 17 wedstrijden lang niet gescoord.

• Scheidsrechter: Liran Liany uit Israel
  • Aantal toeschouwers: 35.000 (uitverkocht)
  • Stadion: PSV Stadion

Geel: Davide Simonicini, Alex Casperoni

Verslag van de wedstrijd

Voordat de wedstrijd gaat beginnen, houden de aanvoerders Mark van Bommel en Andy Selva een fair play speech.
  • 6e minuut: er zijn al 3 corners genomen door Oranje, ziet het publiek aanvalsgolf op aanvalsgolf en straalt de spelvreugde van de spelers af.
  • 7e minuut: na een wereldpass van Mark van Bommel op Robin van Persie, zorgt laatst genoemde voor het eerste doelpunt; 1-0
  • 12e minuut: Wesley Sneijder weet de bal prachtig in de linkerbovenhoek te werken; 2-0
    16e minuut: het is John Heitinga die door een kopbal de 3-0 op het scorebord zet.
  • 22e minuut: de eerste keer dat Maarten Stekelenburg in actie komt en de bal met zijn handen aanraakt, dit is geen aanval van San Marino, maar een terugspeelbal van Oranje.
  • 25e minuut: de eerste echte aanval van San Marino. Andy Selva lost het eerste schot op Stekelenburg die gestrekt naar de hoek ging. De bal ging echter naast.
  • 26e minuut: Robin van Persie komt vrij voor de keeper te staan na een schitterende pass van Wesley Sneijder. Helaas schiet hij naast.
  • 45e minuut: rust met een 3-0 voorsprong voor Nederland en met een balbezit van 83%.
  • 48e minuut: Dirk Kuyt maakt de 4-0. Deze kwam uit een voorzet van Robin van Persie op Klaas-Jan Huntelaar, die de bal doorgaf aan Kuyt.
  • 56e minuut: het is Klaas-Jan Huntelaar die de 5-0 voor zijn rekening neemt.
    64e minuut: Wesley Sneijder geeft de bal door aan Dirk Kuyt. Dirk op zijn beurt zet de bal voor op Robin van Persie, die de bal prachtig binnen de netten schuift; 6-0
  • 66e minuut: Robin van Persie is goed voor de 7-0. Het tien, tien,tien, tien, scandeert door het stadion. De spelers van oranje krijgen vleugels om aan de wens van het publiek gehoor te geven.
  • 73e minuut: Elia Eljero komt het veld in, Dirk Kuyt mag douchen. Ook Mark van Bommel wordt gewisseld, hij geeft de aanvoerdersband aan John Heitinga. Zijn vervanger is Hedwiges Maduro.
  • 77e minuut: Kevin Strootman geeft een pass op Klaas-Jan Huntelaar, die de bal op zijn beurt keurig het doel in werkt; 8-0
  • 79e minuut: Robin van Persie komt met zijn 9-0 gelijk te staan met Marco van Basten als het gaat om aantal interland doelpunten in 1 wedstrijd (beide 4x in 1 wedstrijd). Daarnaast was het het 25e doelpunt voor Van Persie, en hiermee ging hij Marco van Basten voorbij.
  • 85e minuut: Georginio Wijnaldum mag zijn debuut maken en wordt gewisseld voor Kevin Strootman.
  • 86e minuut: het verzoek van de toeschouwers wordt ingewilligd. Wesley Sneijder maakt de 10-0.
  • 90e minuut: debutant Georginio Wijnaldum zorgt voor de eindscore, 11-0.

Nabeschouwing

Na afloop van deze wedstrijd heeft Bert van Marwijk weer een record op zijn naam staan. Nog nooit eerder heeft het nationale elftal een wedstrijd gewonnen met zulke grote cijfers. Het record dat gebroken werd dateerde uit 1912, toen werd gewonnen met 9-0 van Finland. In 1972 werd dit record geëvenaard tegen Noorwegen. Daarnaast heeft Bert 37 van de 39 wedstrijden als bondscoach gewonnen. Met nog 3 wedstrijden te gaan en 6 punten voor op de nummer 2, Zweden (waar de laatste kwalificatiewedstrijd uit tegen gespeeld wordt), kan plaatsing voor Euro 2012 bijna niet meer mis gaan. Wijnaldum boekte ook een record in het nationale elftal; debuteren en het 11e doelpunt maken, is een uniek record.

Dirk Kuyt komt met deze interlandwedstrijd op een totaal van 79 wedstrijden. Hiermee staat hij in de top-tien van spelers met de meeste interlands. Samen met Rafael van der Vaart is hij de enige nog spelende international van de top-tien.