Voetbal, Nederland- Zweden, 19 november 2008

Inleiding

Algemeen

Het Nederlands nationaal voetbal elftal speelde op 19 november 2008 vriendschappelijk thuis tegen zweden, in de Amsterdam Arena. Mede omdat er pas over 4 maanden weer een officiële kwalifiactie wedstrijd voor het wk 2010 wordt gespeeld. Een goed moment om weer eens te voetballen, en ook eens wat nieuwe spelers uit te proberen.

Stappen

Opstelling teams

Oranje:

• Henk Timmer; Michel Vorm (46e minuut)
  • John Heitinga; David Mendes da Silva (78e minuut)
  • André Ooijer
  • Joris Mathijsen
  • Giovanni van Bronckhorst; Tim de Cler (46e minuut)
  • Robin van Persie
  • Mark van Bommel
  • Wesley Sneijder; Orlando Engelaar (74e minuut)
  • Demy de Zeeuw; Rafael van der Vaart (46e minuut)
  • Ryan Babel; Ibrahim Afellay (64e minuut)
  • Dirk Kuijt

Coach: Bert van Marwijk

Zweden:

• Andreas Isaksson
  • Mikael Nilsson
  • Daniel Majstorovic
  • Petter Hansson; Andreas Granqvist (81e minuut)
  • Behrang Safari; Frederik Stoor (46e minuut)
  • Christian Wilhelmson; Markus Rosenberg (46e minuut)
  • D. Andersson; Sebastian Larsson (46e minuut)
  • Rasmus Lindgren
  • Samuel Holmén; V. Elm (76e minuut)
  • Marcus Berg
  • Hendrik Larsson; Kim Källström (46e minuut)

Coach: Lars Lagerbäck

Scheidsrechter: Szabo (Hongarije)Aantal toeschouwers: 25.000

Hoogtepunten van de wedstrijd

Voor deze wedstrijd uiteindelijk begon waren er opmerkelijke feiten

• Omdat Maarten Stekelenburg nog geblesseerd is, is Michel Vorm de 2e keeper, en maakt bij begin 2e helft zijn debuut evenals Mendes da Silva
  • Tenue Timmer en Vorm geel/zwart is hetzelfde als die van de arbitrage.

Verslag van de wedstrijd:

• Voordat de volksliederen gespeeld werden (begeleidt door de Fanfare De Vriendschapskerk uit Katwijk), maakte de Nederlandse mascotte Dutchie het eerste doelpunt, een traditie tijdens de thuiswedstrijden van Oranje.
  • Oranje had veel balbezit, liet regelmatig goede combinaties zien, oogde heel stabiel en rustig. De 2e helft speelt oranje met Van der Vaart op het middenveld i.p.v. van Bronckhorst, zodat oranje met Sneijder en Van Persie en Van der Vaart speelde. Rafael deed het prima op het middenveld, naast controleur Van Bommel, eiste als tijdelijk aanvoerder regelmatig ballen op, en deed daar nuttige dingen mee. Wel lag het Oranje tempo vrij laag.
  • 4e minuut: Kuyt, actie maar schot over het goal
  • 15e minuut: Sneijder vrije trap, over het goal
  • 26e minuut: Mark van Bommel doelpunt, maar werd afgekeurd wegens buitenspel.
  • 32e minuut: Via een korte corner gaf Wesley Sneijder de bal voor waarbij Van Persie eenvoudig binnen kon koppen. De corner werd gecreëerd door Babel na een mooie actie
  • 35e minuut:1 reddding Timmer, goed uitgelopen na bijna doorgebroken speler.
  • 48e minuut: Uit een aanval via Sneijder en Van der Vaart , sprintend naar achterlijn, scoorde Van Persie de 2-0
  • 49e minuut: Vorm - vijf minuten onderweg in zijn eerste wedstrijd – moet voor de eerste keer in het oranje net “vissen”. De goalie had geen passend antwoord op een hard, maar op het oog niet onhoudbaar afstandsschot van invaller Kim Källström
  • 57e minuut: goed blok van Van Bommel na enkele gevaarlijke acties van de Zweden in en op rand strafschopgebied van Oranje
  • 85eminuut: Na weer een mooie combinatie en tik werk van oranje, schiet Van Persie naast
  • 90e minuut: Prachtige redding van Vorm na een te zacht door hemzelf ingespeelde bal op Mathijssen, die daarbij uitgleed.
  • 92eminuut: Aan het eind van de wedstrijd kwam Tim de Cler op links goed door en gaf een mooie voorzet op Kuijt die de bal koppend binnen wist te werken, 3-1. Dit was tevens de eindstand

NB: in de rust: In het spel Lucky Shot van Radio 538 is het de bedoeling dat de deelnemer de bal van flinke afstand tegen de lat van het doel schiet, voor de geldprijs van € 50..0000,--. Helaas dit keer geen winnaar