Voetbal; Nederland - Noorwegen 10 juni 2009

Algemeen

Met nog 2 wedstrijden te gaan in de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2010 heeft Oranje zich al gekwalificeerd. Vandaag wordt in deze kwalificatie de laatste thuiswedstrijd gespeeld, namelijk tegen Noorwegen. Bert van Marwijk heeft aangegeven dat ook deze wedstrijd met volle concentratie gespeeld moet worden. Bij winst zou er tevens nog grote kans zijn het legendarisch record van West Duitsland uit 1982 te evenaren.

Vooraf

Nigel de Jong is geschorst, zijn vervanger is Stijn Schaars. Verder is de opstelling zoals afgelopen zaterdag gespeeld werd tegen IJsland.Tot nu toe is er maar 1 land dat in de geschiedenis alle wedstrijden voor een WK kwalificatie heeft gewonnen, dat was West Duitsland in 1982. BIj winst vandaag en de laatste wedstrijd tegen Schotland wordt Oranje het 2e land in de geschiedenis die dit record evenaart.

Opstelling

Oranje:

• Maarten Stekelenburg
  • John Heitinga
  • André Ooijer
  • Joris Mathijsen
  • Giovanni van Bronckhorst; Edson Braafheid (46e minuut)
  • Stijn Schaars
  • Mark van Bommel
  • Robin van Persie; Ryan Babel (77e minuut)

• Kjetil Waehler
  • Morten Gamst Pedersen; Erik Huseklepp (79e3 minuut)
  • John Carew
  • Bjorn Helge Riise;Braaten (41e minuut)
  • Frederik Winsnes
  • Henning Hauger
  • Christian Grindheim Per Ciljan Skjelbred (67e minuut)

Bondscoach Egil Olsen

Scheidsrecher: Baskakov uit Rusland Aantal toeschouwers: 45.500 Stadion: De Kuip

Samenvatting van de wedstrijd

De wedstrijd begon in de stromende regen. Meteen al in de 11e minuut was er een actie van Arjen Robben welke net niet door Dirk Kuijt kon worden omgezet naar 1-0. Robben was de beste speler van de gehele 1e helft, een 1e helft waarin geen enkele corner werd genomen.

• 16e minuut: Een doelpunt van Van Persie wordt afgekeurd wegens buiten spel.
  • 33e minuut: Doelpunt 1e helft, een vrije trap genomen door Van der Vaart op Ooijer, die hem uitstekend inkopte.
  • Na het eerste doelpunt speelde Oranje bij vlagen zeer goed voetbal, ook daarvoor zag het er goed verzorgd uit.
  • 51e minuut: Robben maakt 2-0 na een actie via Van der Vaart en Van Persie wordt de bal keurig in de rechter hoek geschoten.
  • In de 53e minuut een glimlach van Andre Ooijer naar het sfeervak vanwege het uitbundige “Kampioenen ole ole”.

De wedstrijd kende na dit doelpunt nog diverse goede momenten, waarbij Stijn Schaars zich de gehele 90 minuten een waardig vervanger van Nigel de Jong toonde.

Rust

Ook deze wedstrijd kon er € 10.000,-- gewonnen worden bij radio 538 door de bal vanaf 35 meter op de lat van het goal te schieten. Dit keer werden de trappen genomen door 3 dames die speelden voor het “Dreamteam”. Helaas haalde geen van de deelnemers de lat, dus werd het geen € 10.000,-- maar € 538,-- voor het goede doel.