Voetbal, Nederland- IJsland, 11 oktober 2008

Inleiding

AlgemeenHet Nederlands nationaal voetbal elftal moest op 11 oktober 2008 de 2e speelronde in de kwalificatie naar het WK 2010 spelen thuis tegen IJsland. De 1e wedstrijd was uit tegen Macedonië waar de eerste winstpunten werden gepakt.

• Giovanni van Bronckhorst
  • Nigel de Jong; Demy de Zeeuw (14e minuut)
  • Mark van Bommel
  • Dirk Kuijt
  • Rafaël van der Vaart; Wesley Sneijder (81e minuut)
  • Ryan Babel; Ibrahim Afellay (68e minuut)
  • Klaas Jan Huntelaar
Coach: Bert van Marwijk

IJsland
  • Gunnleifur Gunnleifsson
  • Ragnar Sigurdsson; Theodór Bjarnason (61e minuut)
  • Kristján Sigurdsson
  • Hermann Hreidarsson
  • Indridi Sigurdsson
  • Stefán Gislason
  • Eidur Gudjohnsen
  • Brynjar Gunnarsson; Aron Gunnarsson (73e minuut)
  • Birkir Saevarsson
  • Veigar Gunnarsson; Arnór Smárason (87e minuut)
  • Emil Hallfredsson
  • Coach: Ólafur Jóhannesson

Scheidsrechter: Matteo Trefoloni (Italië)

Aantal toeschouwers: 35.000

Hoogtepunten van de wedstrijd

Voor deze wedstrijd uiteindelijk begon waren er drie opmerkelijke feiten:

1. Voor deze wedstrijd en de uitwedstrijd van 15 oktober 2008 tegen Noorwegen heeft Bert van Marwijk een beroep gedaan op Edwin van der Sar. Beide keepers zijn geblesseerd. Van der Sar werd met een enorme ovatie begroet, die enkele minuten aanhielden, toen hij het veld opkwam.
  2. Dirk Marcellis (van PSV) debuteert deze wedstrijd in Oranje
  3. Michel Vorm, keeper van Utrecht is geselecteerd

Verslag van de wedstrijd:
  • Voordat de volksliederen gespeeld werden (begeleidt door de Fanfare Excelsior uit Delft), maakte de Nederlandse mascotte Dutchie het eerste doelpunt, een traditie tijdens de thuiswedstrijden van Oranje.
  • Na de aftrap bleek gedurende de 1e helft Ryan Babel de meest dreigende speler van Oranje.
  • 1e minuut; Oranje krijgt de 1e corner. Van der Vaart neemt hem, maar er is geen gevaar voor IJsland.
  • 14e minuut; Nigel de Jong valt met een knieblessure uit, Demy de Zeeuw is zijn vervanger.
  • 15e minuut; Rafaël van der Vaart zwiepte de bal na een afgeslagen corner voor het doel, waar de nog wachtende Joris Mathijsen met een schuiver zijn grote teen tegen de bal wist te krijgen; 1-0.
  • 16e minuut; Ryan Babel komt op links wederom in actie, speelt de bal naar Van der Vaart, die deze net over het doel weet te werken. Dezelfde minuut komt er een actie vanuit IJsland, maar onze “gouden keeper” Edwin weet deze te onderscheppen.
  • 32e minuut; Een prima schot van Mark van Bommel uit de 2e lijn, gevolgd door een prima redding van de IJslandse keeper.
  • 43e minuut; Huntelaar kopt de bal over het doel na een mooie voorzet van Giovanni van Bronckhorst.
  • De 2e helft van de wedstrijd wordt grotendeels gespeeld op de helft van IJsland, waarbij Oranje goed combineerde en diverse kansen creëerde.
  • 46e minuut; Edwin van der Sar verricht wederom een mooie redding van een dwarsschot van IJsland.
  • 57e minuut; Een voorzet van Marcellis, na een prima aanval. De keeper van IJsland verijdelt wederom deze kans.
  • 64e minuut; Een prachtige combinatie tussen Van der Vaart en Huntelaar brengt de 2-0 op het scorebord. Voor Huntelaar de 10e treffer in 17 interlands.
  • 69e minuut; Afellay brengt na zijn invalbeurt veel dreiging, wat in deze minuut na een mooie solo, helaas niet eindigt in een doelpunt. In de 75e en 77e minuut wederom mooie solo’s van Ibrahim, maar deze eindigde in een schot over het doel en een corner.
  • 80e minuut; IJsland komt eindelijk weer tot een aanval, maar stuiten ook nu op Edwin van der Sar.
  • 81e minuut; De van een blessure herstelde Wesley Sneijder komt in het veld en er ontstaat gelijk weer wat meer dreiging. Een actie van zijn kant mondt uit in een corner, er ontstaan mooie combinaties tussen Wesley en onder anders Huntelaar.
  • 88e minuut; Eén van de vele combinaties van Oranje in deze wedstrijd. In dit geval prima tikwerk tussen Sneijder, De Zeeuw, Afellay en Kuyt.
Door deze overwinning is Oranje de enige ongeslagen ploeg in de poule, met 2 gewonnen wedstrijden.

Leuk om te weten De wedstrijd werd regelmatig begeleidt met liederen als “IJsland is failliet olé olé” en “IJsland, IJsland alles wordt vergoed”. Alsmede het toezingen en toejuichen van Edwin hield niet op.

In de rust werd een Nederlander € 50.000,-- rijker door zijn schot op doel. In het spel Lucky Shot van Radio 538 is het de bedoeling dat de deelnemer de bal van flinke afstand tegen de lat van het doel schiet. De kandidaat in de rust schoot de bal tegen de onderkant van de lat.