Voetbal, tegen het moderne voetbal

‘Voetbal is van ons’

‘Against modern football’

‘Tegen het moderne voetbal’

‘Love the game, hate the business’

Het zijn enkele kreten welke we steeds vaker tegenkomen rond de wedstrijden in het betaalde voetbal. Kreten die betrekking hebben op hoe het voetbal tegenwoordig beleefd en georganiseerd wordt, in zowel het binnen- als het buitenland. Het zijn uitingen van de supporters die week in week uit naar het stadion trekken en het ‘moderne voetbal’ ondervinden. Hierbij mogen de supporters steeds minder supporters zijn, slechts toeschouwers. Maar waar heeft deze term nu betrekking op?

Behandeling van de supporters

Supporters worden behandeld alsof het ware criminelen zijn. Bij een bezoek aan het stadion wordt je van top tot teen grondig gefoulieerd, bij het bezoek van een uitwedstrijd vaak meerdere malen, waarbij de wachttijden bij de ingang onnodig oplopen. Tevens is de benadering van supporters door de overheden en de stewards, in en om het stadion, vaak negatief. De wedsrijden worden beleefd met veel emoties welke worden geuit wanneer er bijvoorbeeld een doelpunt valt op een crusiaal moment. In het moment van die emotie springt men in de hekken of tegen de vakafscheidingen, dit wordt direkt de kop in gedrukt. Natuurlijk zitten er enkele ‘rotte appels’ onder de supporters, echter is dit een afspiegeling van de gehele maatschappij. Maar bij de voetbalwedstrijden is er altijd een overdaad aan politie op de been, hierbij moet men weten dat overdaad schaad. Zou u het prettig vinden om op zaterdagmiddag tussen een onevenredig aantal agenten te moeten shoppen?

Combiregelingen

Bij veel wedstrijden is een combiregeling van kracht voor de supporters van de bezoekende club. Dit houdt in dat de supporters verplicht zijn om, afhankelijk van de eisen van de plaatselijke overheid,met een georganiseerde auto-, bus- of treincombi de wedstrijd te bezoeken. De wedstrijden met ‘vrij vervoer’ worden steeds minder. Bij beladen wedstrijden is het normaal dat er een combiregeling van kracht is, echter worden en tegenwoordig te pas en te onpas onnodige combiregelingen toegepast op wedstrijden waar geen rivaliteit heerst tussen de beide supportersgroepen. Als gevolg hiervan komt het regelmatig voor dat supporters van de bezoekende club, welke in de omgeving van de thuis spelende club wonen, enkele uren extra reistijd dienen te ondergaan.

Spandoeken

Een stadion vol spandoeken geeft sfeer, dat mag duidelijk zijn. Tegenwoordig geven de spandoeken ook de beleving van de supporters weer, vaak is dit de enige mogelijkheid om uiting te geven over bijvoorbeeld de gedachtegang over de clubleiding / voetbalbond. Kritiek wordt niet gewaardeerd en de supporters worden monddood gemaakt door enkel pro-club spandoeken toe te laten. Gevolg hiervan is dat ook de voetbalhumor uit het stadion verdwijnt, spandoeken jegens de andere club waarbij er geen mens beledigd, gekwetst of gediscrimineerd wordt.

Stadionverboden

Wanneer een supporter zich in of rond het stadion niet gedraagt kan deze een stadionverbod opgelegd krijgen. Dit houdt in dat deze zich gedurende een bepaalde periode niet in het stadion mag komen. Deze regeling is, terecht, ingevoerd om het geweld uit de station te verbannen. De oorsprong van deze regeling wordt geheel voorbij gegaan waardoor er onnodig veel stadionverboden worden uitgegeven voor kleine ‘vergrijpen’. Hierbij moet gedacht worden aan zaken als roken in het stadion, staan op de trap of op de stoelen, vermoeden van het afsteken van vuurwerk etc.

Aanvangstijd van de wedstrijd

Zondagmiddag 14:30 uur, het eerste fluitsignaal. Dat het ideale tijdstip om met een wedstrijd te beginnen, vooral bij een grote club waarbij de supporters uit het hele land de wedstrijd bezoeken. De wedsrtijden worden over het gehele weekend verspreid in verband met betaal televisie, waarbij de meest ongunstige tijdstip op zondag 16:30 uur is, de supporters welke deze wedstrijd bezoeken zijn nooit op tijd thuis om met het bord op schoot naar studio sport te kijken. Voor supporters van een eerste divisie club is het nog lastiger, waarbij de wedstrijden op de avond van een werkdag plaats vinden. Supporters zijn het begrijpelijk niet eens met de invloed van de betaalzenders, echter zit er ook nog een keerzijde aan de betaalzenders. Deze zenders maken de wedstrijd toegankelijk voor mensen welke niet in de gelegenheid zijn om het stadion te bezoeken. En ook nog belangrijk de rechten welke de betaalzender heeft betaald wordt verdeeld onder de clubs, dit is voor de clubs een zeer grote inkomstenbron. Commercialisering van de sport.

Het grote geld

Zeer gefortuneerd mensen en bedrijven kopen de clubs en doen hun intrede in de voetbalwereld. Dit is zeker het grootste punt van het ‘moderne voetbal’. Enkele voorbeelden hiervan zijn Roman Abramovitsj (Chelsea) en dichter bij huis Dirk Scheringa (voormalig AZ). Grote hoeveelheden geld wordt er in de club gestoken om deze commercieel te exploiteren, geregeld wordt de clubcultuur hierbij overboord gezet. Gedacht moet onder andere worden aan het stadion welke zijn naam verliest en naar de grote sponsor wordt vernoemd. In Engeland zijn er supporters die zichzelf niet meer met ‘hun’ club kunnen identificeren en hebben een eigen club opgericht. AFC Liverpool (fans van Liverpool FC) en FC United of Manchester (Manchester United FC). Het grootste en international bekende voorbeeld van de invloed van het grote geld wordt vindt u hier geleverd door Red Bull, welke de club SV Austria Salzbug heeft gekocht en geheel kapot heeft gemaakt.

Enkele voorbeelden van club-neutrale Nederlandse supporterssites zijn In de hekken en Tegen het moderne voetbal.