Voetbal Nederland - Paraguay, 19-11-2009

Algemeen

Op 19 november 2009 speelde Nederland een vriendschappelijke interland tegen het sterke Paraguay. Laatstgenoemde heeft zelfs gewonnen van Brazilië. Nadat bekend geworden is dat Wesley Schneider deze wedstrijd niet kan spelen, heeft Bert van Marwijk de debutant Otman Bakkal van PSV opgeroepen als vervanger. Otman viel in de 85e minuut in voor Rafael van der Vaart. Ook Wout Brama van FC Twente debuteerde in Oranje, hij viel in de 71e minuut in voor Mark van Bommel. Ook Robin van Persie moest vanwege een blessure afzeggen, hij heeft tegen Italië zijn enkelbanden gescheurd.

Vooraf

Voor deze vriendschappelijke interland was niet gekozen voor een fanfareband die de volksliederen zou gaan spelen, maar voor zangers. Het Wilhelmus werd gezongen door topper Jeroen van der Boom.

Opstelling

Oranje:

• Maarten Stekelenburg
  • Giovanni van Bronckhorst; Edson Braafheid (46e minuut)
  • John Heitinga
  • Joris Mathijsen
  • Gregory van der Wiel
  • Ibrahim Afellay
  • Mark van Bommel; Wout Brama (71e minuut)
  • Nigel de Jong; Orlando Engelaar (46e minuut)
  • Rafael van der Vaart; Otman Bakkal (85e minuut)
  • Eljero Elia; Ryan Babel (46e minuut)
  • Dirk Kuijt; Klaas-Jan Huntelaar (62e minuut)

• Victor Caceres
  • Eduardo Ledesma; Roque Santa Cruz (48e minuut)
  • Nestor Ortigoza; Carlos Bonet (71e minuut)
  • Cristian Riveros
  • Oscar Cardozo; Jorge Achucarro (65e minuut)
  • Valdez; Dante Lopez (81e minuut)

Bondscoach: Gerardo Martino

Scheidsrechter: Vladimir Hrinak (Slowakije) Aantal toeschouwers: 25.000 Stadion: Abe Lenstra in Heerenveen Kaarten: Geel voor Nigel de Jong

Samenvatting van de wedstrijd

1e helft:

• Gedurende de 1e helft was er voornamelijk dreiging vanaf de linkerkant. Bij vlagen was er goed combinatievoetbal, vooral tussen Van Bronckhorst en Elia. De keeper van Paraguay heeft een aantal (mooie) reddingen verricht.
  • In de 25e minuut krijgt Paraguay een pracht van een kans, schiet vanaf de rand van het strafschopgebied net naast het doel van Nederland.
  • Nigel de Jong krijgt een gele kaart, nadat hij met gevaarlijk spel inkomt, waarbij zijn directe tegenstander een flinke hoofdwond opliep die naast de lijnen behandeld werd. Hij kwam met een mooie verbandmuts weer terug het veld in, waarna hij de wedstrijd gewoon uitspeelde en zelfs ballen wegkopte.

2e Helft:

• Gedurende het eerste gedeelte van de tweede helft zakte het voetbal aan beide een beetje in. Naarmate de wedstrijd vorderde werden ook de beide teams weer wat feller. Maarten mocht een paar keer naar de grond met de bal klemvast in zijn armen. Ook ging de bal enkele keren naast en over het doel van Maarten. Opvallend is dat Maarten zich steeds meer als eerste keeper ontwikkeld, de zelfverzekerdheid straalt van hem af.
  • Aan de andere kant van het veld, waar de keeper van Paraguay stond, werden in de laatste fase van de wedstrijd diverse pogingen tot scoren verricht. Een prachtige kans ging net voorlangs een andere ging net aan over de bovenlat van het Paraguay doel.

De wedstrijd eindigde in een 0-0 stand. Ondanks dat Oranje niet tot scoren kwam, hebben zij nu al 5 wedstrijden op rij de “0” weten te houden.