Vpay de opvolger van de pinpas

Vpay de opvolger van de pinpas

Zonder pinpas is het in Nederland vrijwel onmogelijk om betalingen te verrichten. Geld uit de muur halen lukt niet zonder pinpas. Betalen in doen we steeds vaker met de pinpas en om te kunnen internet bankieren hebben we bij de meeste banken ook een pinpas nodig. In 2012 komt er echter een einde aan het pin systeem. Visa Europe ontwikkelde daarom Vpay. Vpay wordt de nieuwe betaalkaart in europa op basis van een EMV chip. Dit is de chip die de meeste mensen kennen van de chipknip.

Schade door skimmen

Een van de belangrijkste redenen om over te stappen op het nieuwe Vpay systeem is het beperken van de skim mogelijkheden. Pinpassen zijn steeds vaker het doelwit van skimmers. De schade door skimmen bedroeg volgens de Nederlands Vereniging van Banken in 2009 36 miljoen euro. Hiervoor werden 32.000 betaalpassen geskimd. Volgens sommige veiligheidsdeskundigen was de schade door skimmen echter nog vele malen hoger. Voor de pashouder wordt de schade meestal vergoed door de bank, waardoor de schade uitgedrukt in geld voor de pashouder beperkt is. De banken zullen de schade door skimmen echter van de balans moeten halen. Om de balans schoon te krijgen wordt de schade door skimmen indirect doorberekend aan de klant. Uiteindelijk betalen alle klanten van banken dus de rekening van skimmen.

Veiligheid van Vpay

Het nieuwe pinnen met het Vpay systeem is veiliger dan betalen met de huidige pinpas met magneetstrip door het gebruik van EMV chips. Deze EMV chips zouden niet te kopiëren zijn. Dit lijkt bevestigd te worden doordat er tot op heden nog geen gevallen bekend zijn van fraude met gekopieerde EMV chips. Een vergelijkbaar betaalsysteem in Engeland is echter reeds gekraakt door een aantal onderzoekers van de universiteit van Cambridge. Ze pasten een pinterminal in een winkel zodanig aan dat deze pintransacties van een klant draadloos doorstuurden naar een laptop. Met deze gegevens konden de onderzoekers betalingen doen in een andere winkel. Deze betaling werd van de rekening van de klant afgeschreven. Het nieuwe Vpay systeem zou echter veiliger moeten zijn dan het Engelse systeem. Zoals de met zovele systemen zal de tijd ons leren of dit nieuwe Vpay systeem wel waterdicht is.

Nieuwe pinpas

Een nieuwe pinpas is meestal niet nodig omdat banken reeds sinds 2006 bankpassen uitrusten met een EMV chip. Dit is de chip die bekend is van de chipknip. Tijdens de overgangsfase naar het nieuwe Vpay zullen passen uitgerust zijn met zowel de EMV chip als een magneetstrip. Na de overgangsfase zal de magneetstrip langzaam van de betaalpassen verdwijnen. Zolang de magneetstrip op de betaalpas aanwezig is blijft het risico op skimmen namelijk aanwezig.

Kosten van het nieuwe Vpay

Nederland is een van de laatste landen in Europa dat overschakelt op het betalen via Vpay. De reden hiervoor is dat het betalen met pin in Nederland altijd heel goedkoop is geweest voor winkeliers. Gemiddeld betaalden winkeliers vijf cent per pintransactie. Om te voorkomen dat betalen veel duurder wordt is tussen banken en winkeliers afgesproken dat de tarieven voor het verwerken van betalingstransacties tot 2014 gegarandeerd zijn.

Al met al een grote omschakeling waar de consument waarschijnlijk weinig van gaat merken.