Vrijwilligerswerk en de belastingdienst

Vrijwilligerswerk

In Nederland zijn er veel mensen die vrijwilligerswerk doen. Uit cijfers is gebleken dat het om 44% van de volwassenen gaat. Mensen doen vrijwilligerswerk om verschillende redenen. Ze vinden het fijn om een ander te helpen, ze helpen kosteloos mee bij bijvoorbeeld hun sportclub, maar het kan ook een vrijetijdsbesteding zijn. Wanneer je bijvoorbeeld geen werk hebt, is vrijwilligerswerk toch een manier om bezig te zijn. Vrijwilligers voeren werkzaamheden uit zonder daarvoor betaald te krijgen. Toch gaat dit niet altijd op. Als vrijwilligers mag je tot een bepaald bedrag een vergoeding krijgen zonder dat je daarover belasting moet betalen. Wat moet je weten over vrijwilligerswerk en de belastingdienst?

Wanneer ben je een vrijwilliger

  • Je doet vrijwilligerswerk als je werkzaamheden verricht voor bijvoorbeeld een bedrijf dat er niet op gericht is om winst te maken (bijvoorbeeld een goed doel of een sportverening.)
  • De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet mag geen NV of een BV zijn.
  • Je bent niet in dienst bij de organisatie waarvoor je vrijwillerswerk doet.
  • De vergoeding die je voor je werk doet staat niet in verhouding tot het aantal uur dat je met je werk bezig bent.

Hoe hoog mag de vergoeding zijn

Wanneer je vrijwilligerswerk doet mag je twee soorten vergoedingen krijgen. Als eerste:

Onkostenvergoeding: De onkostenvergoeding is het bedrag dat je krijgt voor alle gemaakte kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van je auto. Deze onkostenvergoeding mag niet meer zijn dan 150 per maand en maximaal 1500 per jaar.

Wanneer je ervoor kiest om geen onkostenvergoeding te krijgen, dan mag je het bedrag dat je normaal zou hebben ontvangen aan de belastingdienst opgeven als gift. Je krijgt over dat bedrag dan belastingvoordeel.

Sommige organisaties waar je vrijwilligerswerk kan doen, geven een vergoeding voor al het werk dat je doet. Tot een bepaald bedrag kan je dit bedrag belastingvrij krijgen.

  • Je krijgt maximaal 4,50 per uur.
  • Ben je jonger dan 23, dan krijg je maximaal 2,50 per uur.
  • Hier zit een maximum aan van 150 euro per maand.
  • Per jaar mag je maximaal een vergoeding van 1500 euro krijgen.

Het is niet zo dat je de onkostenvergoeding en de vergoeding voor je werk bij elkaar mag optellen. Ook bij elkaar mag het maximaal 150 euro per maand zijn en 1500 euro per jaar.

Vrijwilligerswerk en een uitkering

Wanneer je een uitkering krijgt en je wilt toch graag bezig zijn met iets, dan kan vrijwilligerswerk een optie zijn. Je kan zelfs met je vrijwilligerswerk nog wat extra's bij verdienen. Tot een bepaald bedrag wordt je uitkering namelijk niet gekort. Je mag deze vergoeding ontvangen zonder dat je uitkering wordt gekort:

  • Je mag maximaal 95 euro per maand als vergoeding ontvangen.
  • Per jaar mag je maximaal 764 euro ontvangen.

Het kan zijn dat je van je gemeente vrijwilligerswerk moet doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om weer te integreren in de arbeidsmarkt. Wanneer dit het geval is mag je een hogere vergoeding krijgen voor je vrijwilligerswerk zonder dat je er minder uitkering door krijgt.

  • Je mag maximaal 150 euro per maand als vergoeding ontvangen.
  • Per jaar mag je maximaal 1500 euro ontvangen.

Conclusie

Je zal niet rijk worden van vrijwilligerswerk, maar dit is natuurlijk ook helemaal niet de bedoeling. Je doet vooral vrijwilligswerk omdat je je graag ergens voor in zet, omdat je wat te doen wilt hebben of gewoon omdat je het leuk vindt. Toch kan je een bijdrage krijgen voor je vrijwilligerswerk, dit kan bijvoorbeeld reiskostenvergoeding zijn. Wanneer je een bijdrage voor je vrijwilligerswerk krijgt, dan moet je de bedragen in de gaten houden. Tot een bepaald bedrag hoef je niks af te dragen aan de belastingdienst. Dit geldt ook als je een uitkering krijgt. Tot een bepaald bedrag wordt je uitkering niet gekort en verdien je dus wat extra's met je vrijwilligerswerk!



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden