WK 2010, oefenduel Nederland-Japan 5 september 2009

Algemeen

Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands elftal vormt de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, het décor van een voetbalwedstrijd van Oranje. De tegenstander is Japan (met sterspeler Honda van VVV), beide landen hebben zich reeds geplaats voor het WK 2010 in Zuid Afrika. Omdat dit toernooi pas in juni van dat jaar plaats vindt wordt er nu geoefend.

Vooraf

• Maarten Stekelenburg de 1e keeper is geblesseerd, zijn plaats zal worden ingenomen door………
  • Ook de 1e keeper van Japan, Seigo Narazaki, is geblesseerd
  • Glenn Loovens, oud speler van Feijenoord en tegenwoordig spelend bij Celtic, maakt mede door een blessure van André Ooijer zijn debuut in de selectie van het Nationaal elftal.

Opstelling

Nederland:

• Michel Vorm; Piet Velthuizen (46e minuut)
  • Giovanni van Bronckhorst
  • Glenn Loovens
  • Joris Mathijsen
  • Gregory van der Wiel
  • Nigel de Jong (gele kaart)
  • David Mendes da Silva; Demy de Zeeuw (64e minuut)
  • Wesley Sneijder (gele kaart); Rafael van der Vaart (75e minuut)
  • Dirk Kuijt: Hunrtelaar (64e minuut)
  • Robin van Persie
  • Arjen Robben; Eljero Elia (46e minuut)

• Yasuhito Endo
  • Kengo Nakamura (geel); Shinzo Koroki (71e minuut)
  • Makoto Hasebe
  • Keiji Tamada; Keisuke Honda (46e minuut)
  • Shinji Okazaki

Coach: Takeshi Okada

Scheidsrechter: Damir Skomina uit Slovenie

Aantal toeschouwers 23.500 uitverkocht

Stadion: Grolsch Veste van TC Twente

Verslag van de wedstrijd

De eerste helft was vrij mat, Japan had op het oog meer balbezit en lag het balbezit van Oranje veel bij keeper Michel Vorm, die een uitstekende, zelfverzekerde wedstrijd speelde. Hij heeft enkele prachtige reddingen verricht. Een hoogtepunt was toch wel de redding van de Japanse keeper in de 22e minuut net buiten het strafschopgebied, vlak voordat Kuyt bij de bal kon komen. Het werd in de eerste helft nog even spannend toen dezelfde keeper wilde gaan uitspelen en Kuyt de bal van de voet van de keeper wist weg te tikken. Helaas stond er niemand om de bal op te vangen.

In de tweede helft komt Honda voor Japan in het veld, maar hij kreeg weinig gelegenheid zijn talenten te laten zien. Piet Veldhuizen staat in de tweede helft voor Oranje onder de lat. Dit was zijn debuutwedstrijd voor het Nationale elftal. Sneijder moest deze helft het veld geblesseerd verlaten, hij werd per brancard afgevoerd. Na de wedstrijd is hij voor onderzoek aan zijn enkel naar het ziekenhuis vervoert.

De hoogtepunten van de 2e helft waren:

• 69e minuut: Er wordt door Oranje een prachtige aanval opgezet, na een voorzet van Eila. De keeper van Japan redt, maar moet daarvoor wel gestrekt naar de hoek. Hieruit ontstaat een corner die genomen wordt door Sneijder. De bal komt vanuit de corner terecht bij Van Persie die hem het doel intikte.
  • 71e minuut: Weer een prima aanval van Oranje met Elia in de hoofdrol, hij zet de bal op Sneijder die deze van net buiten de rand strafschopgebied met een prachtige curve in de linkerbovenhoek in het goal legt.
  • 87e minuut: Wederom een voorzet op maat van Elia. Dit keer op Huntelaar die niet twijfelde en de 3-0 op het scorebord zette.