Waar komen de namen van de dagen van de week vandaan

Inleiding

We kennen ze eigenlijk allemaal wel, de dagen van de week! Ze zijn eigenlijk gewoon de normaalste zaak van de wereld. Maandag, dinsdag, woensdag,vrijdag, zaterdag en zondag. Een standaardrijtje die je al snel als kind uit je hoofd weet. Maar wat is de betekenis er nou eigenlijk van? Waarom heet maandag maandag waarom heet dinsdag dinsdag en waarom heet woensdag dan niet vrijdag?! Veel mensen weten de betekenis niet maar er schuilt toch wel heus een gedachtengang achter.

Wat je er zelf van kan maken

Op zich kan je zelf ook wel een beetje gaan bedenken wat het kan betekenen, Want er staan woorden in die we zelf wel kennen. Dus als je van alles het woord 'dag' weghaalt krijg je deze woorden.

  • Maan - dag: je houdt het woord 'maan' over. We weten allemaal wel wat de maan is!
  • Dins - dag: we weten wat de maan is maar wat betekent 'dins' dan? Misschien maakt de 's' er een meervoudsvorm van? maar dan weten we nog steeds niet wat 'din' betekent!
  • Woens - dag: weer een woord dat we niet kennen, 'Woens' is zover we weten niks in het Nederlands. Wanneer we de 's' weghalen, komen we niet veel verder want wat is dan 'woen'.
  • Donder - dag: dit woord kennen we natuurlijk wel. Wanneer het onweert, zeggen we ook wel dat het dondert maar waarom staat dit bij de dagen van de week?
  • Vrij - dag: het woord 'vrij' komt erin voor maar niet altijd en niet iedereen heeft op vrijdag vrij dus dat wordt er waarschijnlijk niet mee bedoelt!Zater - dag: weer een gek woord dat we niet kennen, of je hebt zelf een betekenis voor zater gemaakt.
  • Zon - dag:  het woord 'zon' kennen we wel: het geeft altijd licht, maar het is weer een planeet net als de Maan van 'maandag'.

De ware betekenis van de dagen van de week

Lang geleden hadden de Romeinen van de Grieken overgenomen om de dagen van de week allemaal een naam te geven naar een hemellichaam. De zon en de maan maar er zijn dan nog 5 dagen over en die werden op hun beurt naar 5 planeten genoemd. En deze planeten waren weer naar de goden vernoemd! De Germanen hebben toen weer 4 van deze namen vertaald/veranderd naar hun eigen goden. Uiteindelijk kwam dit eruit.

  • Maandag: vertaald naar het Latijns is dies lunae, dit betekent 'Dag van de maan' .
  • Dinsdag: is vernoemd naar een onbekende Germaanse god genaamd Thingsus, hij was de god van de volksvergaderingen. Vroeger werden er mogelijk op dinsdag vaak volksvergaderingen gehouden. De vertaling van dinsdag uit het Latijns is 'dies Martis' dit dit stond dan weer voor 'de dag van Mars, de oorlogsgod'Woensdag: 
  • Woensdag is vernoemd naar de Germaanse oppergod Wodan. Bij de Romeinen werd deze dag dies Mercurii genoemd dit was dan de dag van Mercurius, de god van de handel en winst.
  • Donderdag: is genoemd naar de Germaanse god Donar (Thor) ook wel de god van de donder genoemd. Donar werd als identiek beschouwd met de Romeinse god van de onweer Jupiter. In het Romeins werd dan ook donderdag Dies Iovis ,'De dag van Jupiter' genoemd.
  • Vrijdag: werd genoemd naar de god Freya, de god van vruchtbaarheid, liefde en wellust. De tegenstander van Freya was de Romeinse god Venus. Deze dag heette dan ook in het Romeins Dies veneris. Je kan al raden wat dat betekende 'de dag van Venus' .
  • Zaterdag: vertaald naar het Latijns is dies Saturni 'De dag van Saturnus', God van de landbouw. Zater komt dus eigenlijk van Satur.
  • Zondag: vertaald naar het Latijns is dies solis. Je kan als je maandag kent ook wel raden wat dit dan weer betekent. Dit betekent namelijk 'Dag van de zon'. Dus bij zondag staat er dus niet voor niets het woord 'zon' weer in.

Conclusie

Zoals hier te lezen, is er dus toch nog een logische verklaring voor deze namen, Ze zijn alleen in loop der tijden erg veranderd. Zelf denken we eigenlijk niet meer aan de ware betekenis van deze dagen en gebruiken ze gewoon. Eigenlijk is dit best zonde, op deze manier zijn er ook en tientallen leuke tradities verloren gegaan.


© Stijn Wijnsma