Waar komt LEGO vandaan

Lego

LEGO met legio mogelijkheden: de Legosteentjes zijn nog steeds immens populair bij jong en oud! Jaarlijks worden er miljoenen bouwdozen verkocht. Ook probeert Lego innovatief te blijven: elk jaar nieuwe thema's en inmiddels ook met Star Wars figuren en Indiana Jones. En dit jaar is er de topper Lego Friends.

Lego door de geschiedenis

  • Ene meneer Christiansen, timmerman van beroep, wordt in volle crisistijd ontslagen en besluit om houten speelgoed gaan te maken in plaats van meubels.
  • Dat gaf hij de naam LEGO, de afkorting van 'Leg Godt': het Deense woord voor speelgoed.
  • Zijn zoon kwam na een reis naar Engeland terug met het idee om bouwstenen te gaan maken waarmee men een andere wereld kon bouwen. Het legosteentje werd geboren.
  • In 1960 en een generatie verder besloot het bedrijf om zich volledig te specialiseren in de plastic steentjes en het houten speelgoed vaarwel te zeggen.
  • Vandaag staan er fabrieken in VS, Zwitserland, Zuid Korea en Tsjechië, goed voor een jaarlijkse productie van maar liefst 20 miljard legosteentjes en is LEGO de grootste speelgoedfabrikant van Europa.
  • In de ijshallen te Zwolle wordt dit jaar Lego World 2008 georganiseerd.
  • Sinds kort brengt LEGO ook interactieve speeltjes op de markt, o.a. Knights Kingdom.

Update 03/2009

Pasen 2009 werd in de kerk van Önsta Gryta in Västerås, zo'n 110 kilometer van Stockholm, wel op een zeer speciale manier gevierd. De Paasmis opende met de onthulling van een 1,78 m hoog Christusbeeld. De kerkgangers verzamelden 30.000, vooral witte, legoblokjes en bouwden het beeld in anderhalf jaar tijd. Het beeld zal continu in de kerk blijven staan en een toeristische attractie worden. Wel is men bevreesd dat diezelfde toeristen legoblokjes zullen meenemen als souvenir!

Update 05/2009

Twee Japanse jongens bouwden een verbazingwekkende Space Shuttle: ze gebruikten daarvoor maar liefst 65.000 Legoblokjes en bouwden 1590 uur! Op 3 maart 2009 was hun meesterwerk af. Zij willen hiermee deelnemen aan een internationale wedstrijd met als doel om de grootste Lego toren te bouwen.

Update 09/2012: Topper Sint?

Zowel in Nederland als in België en wellicht ook in de rest van de wereld zijn de bouwdozen van Lego Friends dé hit van de Sint dit jaar. Begin 2012 kwam Lego met specifiek meisjesspeelgoed. Belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de hippe kleuren roze en paars. Goede marketing: typische meisjeskleuren. Deze meisjeslijn bestaat uit de klassieke bouwdozen met daaraan toegevoegd 4  meisjesfiguren waaronder een prinses en een kapster, een schoonheidssalon, een puppyhuis en een blitse auto. De doelgroep is meisjes tussen 5 en 10 jaar. Lego Friends is dus wel succesvol in tegenstelling tot de eerste ‘meisjes’-poging met het Belleville-gamma. Helaas pasten de Belleville-figuurtjes niet op de klassieke Legoblokjes. De Friends-lijn is wat men tegenwoordig (uit de computerwereld) noemt wel compatibel met de ‘ouderwetse’ Lego.

De prijzen vallen best mee:

- Coole Camper ca. 29 euro,

- Konijnenhok ca. 10 euro,

- City Park Café ca. 28 euro,

- Paardenkamp ca. 75 euro (aanbieding)

- Mia's slaapkamer ca. 10 euro.

Shoppinglinks

, ,