Waar let je op bij het kopen van een spaarpot

Inleiding

Een spaarpot is populair bij jong en oud. Een spaarpot is bedoeld om er geld in te bewaren zodat je kan sparen. Er wordt met name muntgeld in een spaarpot gegooid. Aan de bovenkant zit een gleuf waar het geld doorheen kan. Verder zit aan de onderkant een soort dop die je eraf kan halen waardoor het geld eruit komt. De meeste spaarpotten hebben een dop met een slot. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind niet aan het geld kan komen. Door je geld in een spaarpot te gooien, is het de bedoeling dat de verleiding minder groot wordt om het geld uit te geven. Daardoor kan je makkelijker sparen. Een spaarpot kan handig voor jezelf zijn, maar het is ook een leuk cadeau. Lees hieronder de tips voor het kopen van een spaarpot.

Voor wie is een spaarpot geschikt?

Veel kinderen hebben een spaarpot zodat ze met geld leren omgaan. Het is een leuk spelletje om geld in de spaarpot te gooien, maar ze leren ook dat geld niet gelijk uitgegeven hoeft te worden. Veel ouders hanteren bijvoorbeeld de regel om een deel van het zakgeld in de spaarpot te gooien, terwijl de rest zo uitgegeven mag worden. Ook veel volwassenen vinden het handig om een spaarpot te hebben. Het is makkelijk om je muntgeld er in te gooien en als je hem bijvoorbeeld één keer per jaar leegt, dan zit er meestal wel een leuk bedrag in!

Tips voor het kopen van een spaarpot

Veel mensen hebben wel een spaarpot in huis staan. Je hebt spaarpotten in allerlei soorten en maten. Het kan daarom nog best moeilijk zijn om de juiste spaarpot te vinden. Je kan een spaarpot voor jezelf kopen, maar het is ook een leuk cadeau. Veel spaarpotten hebben behalve hun spaarfunctie ook nog een decoratieve functie. De meeste spaarpotten zijn hartstikke leuk om in de kamer neer te zetten!

Materiaal van de spaarpot

Een spaarpot kan van verschillend materiaal gemaakt worden. Vroeger werden spaarpotten vooral van aardewerk gemaakt, maar nu zijn er ook nog andere materialen mogelijk.

  • Kunststof
  • Blik
  • Polystone (mix van steen en kunststof)
  • Keramiek

Ieder materiaal heeft zijn voordelen en nadelen. Een spaarpot van kunststof of van blik zal bijvoorbeeld niet snel kapot vallen. Maar een spaarpot van aardewerk of keramiek heeft vaak wat meer uitstraling. Voor jonge kinderen kan je het beste een spaarpot kopen die niet snel kapot gaat of breekt. Maar voor oudere kinderen of volwassenen is het vaak puur een persoonlijke smaak welk materiaal je voor je spaarpot kiest.

Afbeelding van de spaarpot

Er is van bijna ieder voorwerp en dier wel een spaarpot gemaakt. Zo kun je dus altijd een spaarpot vinden die bij jouw smaak past. Kies je bijvoorbeeld voor het traditionele spaarvarken of vind je een ander dier leuker? Veel mensen hebben een bepaalde hobby en kiezen van dat onderwerp een spaarpot. Een andere mogelijkheid is om een spaarpot te kopen die bij de rest van je interieur past. Ook voor kinderen zijn er genoeg leuke spaarpotten, denk bijvoorbeeld aan de beeltenis van hun favoriete tv-held.

  • Dieren
  • Auto, bus en trein
  • Huizen
  • Sport, zoals een voetbal
  • Tv-figuren
  • Allerhande voorwerpen zoals bijvoorbeeld een schatkist

Extra mogelijkheden bij de spaarpot

Bij de meeste spaarpotten is het principe hetzelfde. Je hebt de gleuf om geld in te gooien en aan de onderkant zit een dop voor als je het geld eruit wilt halen. Je hebt ook luxere versies van spaarpotten. Deze houden bijvoorbeeld bij hoeveel geld er in de spaarpot zit of sorteren het geld gelijk. Dit is handig als je precies wilt bijhouden hoeveel geld er in de spaarpot zit.

Conclusie

In een spaarpot kan je je muntgeld gooien. Op die manier geef je het niet gelijk uit en kan je gemakkelijker sparen. Veel kinderen hebben een spaarpot om met geld te leren omgaan. Maar ook veel volwassenen vinden het wel handig om een spaarpot te hebben. Je hebt enorm veel verschillende spaarpotten, denk bijvoorbeeld aan verschillende maten, materialen en figuren. De meeste spaarpotten zijn helemaal niet duur. Daardoor is het ook een leuk cadeau voor iemand anders.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden