Waar moet je allemaal op letten bij Skaten

Inleiding

Skaten is in. Steeds meer wegen zijn gemaakt om fijn en makkelijk op te skaten en in sommige gevallen lijken skates de fiets al te vervangen. Bij de aanschaf van skates is het belangrijk dat ze goed passen (uiteraard!) en geschikt zijn voor het type gebruik; recreatief of sport, stad of lange rechte wegen. Hieronder vind u meer info over de aanschaf, de skate types, het onderhoud van skates en hoe je de wielen kan verwisselen en hoe je blessures kan voorkomen. Hopelijk kunnen de tips u helpen en ik wens u veel skateplezier toe!

Stappen

Aanschaf

Kies een skate die lekker zit. Koop skates bij voorkeur in de middag of avond omdat je voeter dan dikker zijn dan ’s ochtends vroeg. Je voeten zijn tijdens het skaten/sporten namelijk ook wat dikker. Zorg dat je voeten goed in de skate zitten, dit doe je door met het achterste wieltje een tik tegen de grond te geven. Maak dan veters, klitteband enz. pas vast. Draag niet al te dikke sokken, in ieder geval geen sportsokken. Je hak mag niet omhoog kunnen in de skate en de skate moet rond de enkels stijf zijn. Het is belangrijk dat een frame (daar waar de wielen in zitten) stevig genoeg is. Dit test je door het voorste en achterste wiel vast te pakken en in tegenovergestelde richting te draaien. Zit er beweging in, koop ze dan niet! Zorg ook voor een goede bescherming van knieen, ellebogen en polsen, want skaten is niet ongevaarlijk.

Type skates

  • De hardheid van de wielen kan variëren van 72A (zacht) tot en met 101A (hard). Zachte wielen hebben als voordeel dat je veel grip hebt, harde wielen daarentegen hebben als voordeel dat je snel kunt skaten.
  • De grootte van de wielen kan variëren van 70 mm tm 80 mm. Kleine wielen hebben als voordeel dat ze je wendbaar maken en grote wielen hebben als voordeel dat je er harder mee kunt rijden.
  • ABEC geeft aan hoe precies de lagers zijn, ze variëren van ABEC 0 tm ABEC 7. ABEC 1 is goedkoop en niet erg precies, ABEC 7 daarentegen is duur, maar veel preciezer.
  • Je hebt 2 verschillende schoenen voor skates. Softboots zijn zachte schoenen en hebben als voordeel dat ze flexibeler zijn. Hardboots zijn harde plastic schoenen die minder flexibel zijn. Beide soorten zijn goed, het is een persoonlijke keuze die je maakt omdat skates wel lekker moeten zitten.

Onderhoud

Sommige beschermers kunnen in de wasmachine, kijk wel eerst op het etiket. Als je niets kunt vinden, dan doet een paar uurtjes in een emmer met sop ook wonderen.

Je kunt de lagers van je skate op drie manieren schoonmaken:

  • Laat de skate met wielen en lagers in elkaar zitten en dan inspuiten met bijv. Teflon spray. De olie die er dan weer uit loopt neemt een heleboel vuil mee. De volgende keer dat je gaat skaten weer even inspuiten en klaar.
  • Haal de lagers uit de wielen en doe ze in een bakje met wasbenzine. Goed schudden en dit herhalen met schone wasbenzine totdat de wasbenzine niet meer smerig wordt. Vervolgens insmeren met vet of olie. Deze manier is af te raden.
  • Haal de lagers uit de wielen en probeer of je het ringetje (in de vorm van een c) er aan 1 kant af kunt krijgen. Daarna kun je het plaatje eraf halen. Je kunt nu de lager goed schoonmaken en insmeren met vet of olie.

De wielen verwisselen

Tijdens het schaatsen slijten de wielen van skeelers en skates ongelijkmatig. Het voorste wiel slijt het hardst en de binnenkanten van alle wielen slijten door het afzetten harder dan de buitenkant.

Om een set wielen zo lang mogelijk te gebruiken moet je van tijd tot tijd de wielen wisselen. Bij skates lijkt het wisselen wat minder vaak nodig te zijn; waarschijnlijk omdat de slag iets korter is. Als je de wielen wisselt, dan zet je de wielen van je linker schaats over in je rechter en omgekeerd. Daardoor komen de afzetkanten van de wielen (de binnenkant) aan de buitenkant. Bij het wisselen van de wielen blijft de voorkant van ieder wiel gericht naar de voorkant van de schaats. Omkeren van de wielen leidt tot grotere weerstand doordat het slijtagepatroon op het wieloppervlak iets schuin staat (je zet tenslotte schuin naar achteren af).

Bij het wisselen gaan alle wielen van de linker schaats naar de rechter en omgekeerd. Keer de wielen niet om, maar houd de rol-/rijrichting steeds gelijk. Daardoor slijten de wielen aan beide kanten gelijkmatig. Bovendien krijgt het oppervlak van het wiel door het afzetten een slijtpatroon dat bij omkeren van de wielen juist remmend zou gaan werken.

Dus: de kant die eerst bij de linker schaats aan de afzetkant (binnenkant) zat, komt nu aan de buitenkant van de rechter schaats.

Blessures

  • Bij gebruik van te krappe schoenen kan er een slechte doorbloeding optreden. Ook slechte schoenen, platvoeten en te krampachtig schaatsen door slechte techniek, zwakke enkels en/of onderbenen kan voor blessures zorgen. Zorg dus voor goed passende schoenen en een soepele techniek. Vraag eventueel of iemand je met de techniek kan helpen. Dikke sokken geven de schoen een sponsachtig gevoel, niet zoals hij werkelijk is, zorg dus voor dunne sokken. Er zijn ook speciale skatesokken te koop. Wanneer je erge pijn hebt waarvan je niet weet waar het van komt, ga dan eens langs bij de huisarts.
  • Pijnlijke schenen zijn de oorzaak van een beenvliesontsteking, ook wel shin splint of periostitis genoemd. Dat is een ontsteking van het vlies om het bot van je scheenbeen. Het kan komen door overbelasting, wellicht ook door een verkeerde houding in je skates. Periostitis geneest alleen maar door rust. Het gaat dan meestal vanzelf over, maar kan ook weer terugkomen, net als bij een tennisarm. Wanneer je erge pijn hebt waarvan je niet weet waar het van komt, ga dan eens langs bij de huisarts.
  • Pijnlijke knieen kunnen het gevolg zijn van overbelasting: bedenk je eerst of je niet te veel hebt gedaan; knieën zijn nu eenmaal gewrichten en die kunnen overbelast raken. Wanneer je veel gedaan hebt, kan dit de oorzaak zijn; rust is dan een goed middel. Het kan ook zijn dat je knieën te veel naar binnen gedraaid zijn tijdens het afzetten. Vraag eens of iemand die er verstand van heeft er op wil letten. Wanneer je erge pijn hebt waarvan je niet weet waar het van komt, ga dan eens langs bij de huisarts.
  • Het kan zijn dat je met een holle rug rijdt in plaats van met een bolle rug. Hierdoor kan pijn in je onderrug ontstaan. Vraag eens of iemand die er zicht op heeft er op wil letten. Wanneer je erge pijn hebt waarvan je niet weet waar het van komt, ga dan eens langs bij de huisarts.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden