Waar moeten wij op letten bij aankoop van honing

Inleiding

Honing is een veiliger én gezonder anti-hoestmiddel dan de vele, traditionele hoestsiropen. Maar is alle honing dezelfde, of zijn er verschillende soorten? Bepalen uitsluitend de bloemen en kruiden de smaak van onze lievelingshoning, of komt hier veel meer bij kijken? Waar moeten we op letten bij de aankoop van dit zuivere natuurproduct en hoe herkennen we goede honing?

Wondermiddel tegen verkoudheden

Honing heeft vele geneeskrachtige eigenschappen. Amerikaanse wetenschappers toonden recentelijk via uitgebreide, klinische studie's aan dat honing een veel veiliger en gezonder anti-hoestmiddel is dan de vele hoestsiropen die vandaag erg vlotjes over de apothekerstoonbank gaan. Tijdens dit grootschalig, wetenschappelijke onderzoek werden 105 jonge, verkouden patiëntjes betrokken die, door hun hardnekkige hoest, moeilijk de slaap konden vatten. Deze kinderen werden in drie groepen verdeeld. Een eerste groep kreeg voor het slapen gaan één lepel biologische, vloeibare honing. Een tweede groep nam één lepel traditionele hoestsiroop, en de andere groep kreeg helemaal niets. Uit dit alles bleek dat de kinderen, die de biologsiche honing kregen toegediend, de beste nachtrust hadden.

Antyoxydanten

Waarom is honing dan zo efficiënt als hoestsiroop? Honing in vloeibare vorm lijkt dan wel op hoestsiroop, maar daarmee stopt ook iedere overeenkomst. Honing is zeer rijk aan antioxydanten en aan stoffen die microben op een natuurlijke wijze doden.

Wat is honing?

Honing is een natuurlijke zoetstof, die door de honingbijen wordt gemaakt met de door hen verzamelde bloemennectar of de afscheidingsproducten van levende plantendelen als hoofdingrediënten. Deze grondstoffen bevatten verschillende suikers, mineralen en sporenelementen. De bijen veranderen deze nectar in honing, door er enzymen zoals diastase, invertase en katalase aan toe te voegen én door het overtollige vocht van de nectar te laten verdampen.

Hoe werkt honing?

Honing is een slijmoplosbaar middel. De suikers trekken vocht aan. Honing bevat, naast deze suikers, ook etherische olieën die het slijm verdunnen en op die manier onze hoestprikkel verminderen. Honing verzacht de keelpijn en is doeltreffend tegen verkoudheden. Het werkt eveneens bacterieënwerend, door de aanwezigheid van enzymen en andere desinfecterende stoffen. Het heeft tevens een remmende invloed op allerlei schimmels en bacteriën.

Antibioticum

Naast zijn hoestwerende eigenschappen, staat honing ook bekend als natuurlijk antibioticum. Dat heeft het onder meer te danken aan zijn hoge concentratie's aan suiker en waterstofperoxyde, dat door een suikerafbrekend enzym in de honing zélf wordt aangemaakt. Honing wordt in ons lichaam echter veel te snel afgebroken om daar werkzaam te kunnen zijn als antibioticum. Op onze huid kan het als zodanig wél soelaas brengen.

Hoe goede honing herkennen?

Niet alleen bloemen en kruiden bepalen de smaak van onze lievelingshoning. De manier waarop de honing werd gewonnen, is van even groot belang én mede-bepalend voor de kwaliteit ervan. Het opwarmen van honing is af te raden. Boven de 45 graden, verliest het alle geneeskundige eigenschappen. Honing in kokend hete thee gieten, is dan ook een regelrechte doodzonde. Wacht daarom tot de thee wat afgekoeld is, vooraleer de honing er aan toe te voegen. In het andere geval blijft er zowel van zijn originele smaak, als van zijn geneeskracht, weinig of niets meer over. Goede honing moet als een lint van onze lepel glijden. Nadien vormt hij dunne draden, die niet afbreken. De kleur van honing is wit, geel, donkerbruin of amberkleurig. De kleur is afhankelijk van het stuifmeel dat de bijen uitkozen om de honing aan te maken. De kleuren van honing vervagen erg vlug als we deze in een lichte omgeving bewaren. Honing wordt dus bij voorkeur bewaard op een droge, koele en donkere plaats. Als we willen weten of we met zuivere honing zonder toevoeging van water te maken hebben, laten we een druppel honing op een bord vallen. Loopt onze honing uit elkaar, dan heeft men met een minderwaardige soort te maken. Blijft hij mooi op ons bord liggen, dan is onze honing van uitstekende kwaliteit.

Honing kopen bij de imker

Koop daarom je honing bij voorkeur bij een imker die zijn honing zélf maakt. Dat is de beste garantie voor kwaliteit. Men kan hiervoor ook terecht bij een imkersverkoopsorganisatie, die streng waakt over de kwaliteit van de aangeboden honing.

Verschillende soorten honing

Er worden ons vandaag heel wat verschillende soorten honing aangeboden. Elke soort heeft zijn eigen, specifieke geneeskundige eigenschappen: Lindehoning: kalmeert de zenuwen. Klaverhoning: is doeltreffend tegen diarree. Heidehoning: voorkomt nier-,blaas en prostaatklachten. Deze heidehoning heeft een speciale, pittige smaak. Boekweithoning: Werkt versterkend en wordt ingevoerd uit Midden-Europa. Rozemarijnhoning: zou potentieversterkend werken. Acaciahoning: zuivert het bloed en helpt bij maagzuur. Bos-of woudhoning: is doeltreffend bij problemen met lucht-of urinewegen en met de bloedsomloop. Gemengde bloemen-honingsoorten: Werkt efficiënt tegen allerlei allergieën, waaronder hooikoorts.

Lees alles over gezondheid en gezonde voeding op http://LeefGezonder.blogspot.com


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden