Waar vind ik gratis dagjes uit voor het gezin

Inleiding

Nu iedereen last heeft van de financiële crisis, zijn we allemaal bezig op allerlei fronten te bezuinigen. En waar knippen we het eerst in? Wat wordt er het eerst uit het budget weg bezuinigd? De dingen die we niet echt nodig hebben, de extraatjes, de dingen die het leven leuk maken. We bezuinigen op dagjes weg, uitjes met de kinderen, uitstapjes naar musea of andere, op alle vormen van ontspanning die geld kosten. Maar er zijn nog genoeg dingen gratis, meer dan je denkt. Er zijn heel veel leuke uitjes die geen cent kosten!

Gratis op stap met het hele gezin.....

Iedereen zit wel eens op een vrije zondag met een suf hoofd binnen, de kinderen vervelen zich en we denken, wat zullen we nu toch weer eens gaan doen. We willen wel ergens heen,  maar waar gaan we naar toe. En nog belangrijker, hoe duur is dat wel niet met het hele gezin? We zijn druk bezig met consuminderen en bezuinigen, dus een dagje uit, dat schiet er dan vaak bij in.

Maar dat hoeft helemaal niet. In dit artikel vind je genoeg ideeën om er op uit te gaan, en die niets kosten.  

En waar kunnen we dan heen?

In zijn algemeenheid worden er vooral veel gratis activiteiten, met name voor kinderen, georganiseerd tijdens de schoolvakanties , zoals de herfst-, kerst- en krokusvakantie. Gratis muziek en kunstfestivals, speciale open dagen, natuurweekenden, festiviteiten op kastelen, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iets bij je in de buurt te vinden. Via Google met het woord "....vakantie" heel makkelijk op te vragen. 

Verder kent Nederland door de verzuiling voor alles en nog wat wel een speciale Dag of een Week ....voor kunst, muziek, theater, natuur. Op de "Dag van" of in de "Week van" zijn er veelal ook gratis evenementen te bezoeken.

Echter ook buiten deze periode om kun je je kosteloos en kostelijk vermaken.

1)  Musea: In ons land stikt het van de musea. En dan heb ik het niet alleen over de officiële musea, maar ook over talloze mini-musea, van verzamelaars, die zo gek zijn van hun hobby dat ze hun verzameling graag aan de buitenwereld willen laten zien en daar ook veel over kunnen vertellen. In het boekje Nederland voor nop vind je heel veel van dit soort kleine musea, zoals het Dickens Museum of het privé-museum van de Oranje Indiaan, de trommelende voetbalsupporter van ons nationale voetbalteam. 

2) Bezoekerscentra en informatiecentra: De meesten van deze centra zijn opgezet vanuit milieu-educatie oogpunt maar er zijn ook vaak leuke doe-dingen voor kinderen. Je kunt er wandel-en fietsroutes van de omgeving halen en presentaties en expositiesbekijken. In vrijwel elke regio is er wel iets van je gading. Leuke voorbeelden zijn: het Hunebedcentrum, dat naast het grootste hunebed van Nederland ligt, de grootste schaapskooi van Nederland in Ermelo van waaruit je naar een kudde met Veluwse Heideschapen op de Ermelosche Hei wandelt, of een beklimming van de Axelse watertoren, één van de hoogste watertorens in Nederland.

3) Proeverijen:Twee zeer bekende proeverijen zijn Bourgondisch Den Bosch en het Preuvenement (Preuvenemint) in Maastricht. De toegang van deze evenementen is gratis en de exposities, de muziek- en theatervoorstelling ook. Helaas zijn de hapjes en de drankjes dat niet. Maar er worden genoeg kleine culturele proeverijen in ons land gehouden, veelal om reclame te maken voor locale ondernemers of om integratie in multi-culti buurten te bevorderen. Hardstikke gezellig, lekker eten, leuke sfeer, veel andere kinderen...

4) Beeldentuinen – en parken: Ook geen gebrek aan in ons land en je komt vaak op de mooiste plekjes terecht. Ze zijn vrijwel allemaal gratis toegankelijk. Bij de meeste beeldentuinen zit tevens een galerie, en vandaar uit worden er ook muziekvoordrachten in de tuinen of workshops georganiseerd. Een hele interessante is bijvoorbeeld de African Art Promotion in Wageningen waar meer dan 100 stenen beelden staan van kunstenaars uit Zimbabwe.

5)  Rondleidingen: Er zijn overal wel gratis rondleidingen, in bibliotheken, luchthavens, musea, gevangenissen en bedrijven. Afhankelijk van waar je interesse maar ligt.

6)  Kunst- en Cultuur: Om kinderen kennis te laten maken met diverse kunstvormen worden er met regelmaat gratis activiteiten georganiseerd in allerlei gemeentes en door allerlei instanties. Zo zijn er jaarlijks de Dag van de Kunstuitleen, de Culturele Zondag en de Klassieke Muziekweek.

7) Concerten: Overal en nergens en het hele jaar door worden er gratis muziekfestivals georganiseerd, waar u heerlijk met u kinderen naar toe kunt. Lekker op een veldje met een hoop andere mensen genieten van muziek en de kinderen vermaken zich wel. Smartlappen, blues, jazz, wereldmuziek, bevrijdingsfestivals, prilpop, parkpop....allemaal makkelijk op internet te vinden. Daarnaast is er in je buurt tijdens het weekend altijd wel ergens een gratis lunch- of koffieconcert.

8) Markten: Er zijn boekenmarkten, kaasmarkten, kerstmarkten, jaarmarkten en braderieën, paardenmarkten en kunstmarkten. Leuk om overheen te struinen, en meestal met gratis vermaak voor je gezin, zoals schminken van kinderen, of muziek. Lastig is wel dat jezelf en je kinderen in de hand moet houden om iets te kopen.

9)  Bedrijfsbezoekjes- en excursies: De meeste kinderen zijn gek op dieren en heel geïnteresseerd in hoe dingen werken. Neem ze eens mee naar de open dagen van een boeren- of een tuinbouwbedrijf. Ieder jaar is er een weekend waarop boeren hun bedrijf laten zien, maar er zijn vast ook wel bedrijven in jouw omgeving die je buiten dit tijdstip langs willen laten komen. Of bezoek een gemaal (Gemaal in uw buurt), let op, ze zijn niet allemaal gratis.

10)  Bijzondere stadjes, schilderachtige dorpen en prachtige gebouwen: Nederland is klein en dichtbevolkt, dus waar je ook woont, er is altijd wel een mooie stad of een schattig dorpje bij u in de omgeving. In de meeste hiervan kun je met een stadsplattegrond mooie routes uitstippelen. Dit kan zelfs voor kinderen heel leuk zijn wanneer je iets van de geschiedenis van dit dorp op internet opzoekt, het liefst uit de Middeleeuwen en ze al wandelen stoere verhalen over ridders of prinsessen vertelt. De meeste kerken en kathedralen kun je gratis in, laat de kinderen een kaarsje opsteken voor opa of oma, of voor een overleden huisdier. Dat klinkt niet erg vrolijk maar kinderen kijken anders aan tegen dingen dan wij. Bovendien zijn er over de meeste kerken ook spannende verhalen te vertellen. Wees creatief, en gebruik uw fantasie.   

11) Landschappen en natuur: Natuur kost niks! ANWB leden kunnen gratis wandel- en fietsroute-boekjes ophalen maar ook op internet kun je routes uitstippelen. Maak een boswandeling of een strandwandeling, laat de kinderen schatten verzamelen en ga daar thuis iets moois mee maken. Ga picknicken met het hele gezin en neem sportatributen mee, zoals badmintonrackets, een vlieger, een voetbal of jeu de boules-ballen. Niets leuker dan mama of papa, die onderuit gaan op het gras. Er bestaat zelfs een Natuurwerkdag, waarvoor je je als vrijwilliger kunt opgeven. Er zijn overigens genoeg natuurorganisaties waar je vrijwilliger kunt worden om allerlei leerzame en interessante werkzaamheden voor uit te voeren.

12) Vliegtuigen en boten: Hoe groter, des te mooier en indrukwekkender. Ga eens een dagje vliegtuigspotten of grote zeeschepen in een haven bekijken. Kost niets en heeft een geweldige impact.

13) Lezingen: Wie zich aan het einde van dit rijtje nog steeds verveelt kan altijd nog een gratis lezing bijwonen. Misschien iets minder geschikt voor jonge kinderen. Gratis lezingen worden o.a. georganiseerd door universiteiten, de Publieksacademie, in bibliotheken en buurtcentra, maar ook door natuur-educatie-centra over gedrag van dieren. Kijk voor een volledige agenda in het lokale “sufferdje” of in een regionale krant. Meestal met gratis consumptie!

Gratis tripjes met name genoemd 

  1. Wat vinden mensen en kinderen vooral erg leuk? Aapjes kijken. Helaas zijn onze dierentuinen prachtig, maar ook relatief duur. Een veel goedkoper alternatief is een bezoekje aan de Apeneilanden van Stichting AAP. De apen die daar worden opgevangen en niet meer terug kunnen in de natuur mogen daar uiteindelijk van een rustige oude dag genieten. U kunt deze eilanden gratis bezoeken en op woensdag, zaterdag en zondag geven de dierverzorgers ook nog een "Apenpraatje" van een half uur, over hun werk, de apen en hun geschiedenis. Hardstikke leuk, leerzaam en een goede manier om je kinderen bewust te maken van een goede omgang met deze prachtige dieren.
  2. De reizende tentoonstelling “Over nachten in het bos” is een interactieve expositie voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar. Hij heeft o.a al gestaan in Maastricht en Soest en is momenteel te zien in Eindhoven. De opzet is een mooi maar donker sprookjesbos, waarin de kinderen allerlei dieren tegen komen, mèt de geluiden die ze maken. Het verschil tussen dag- en nachtdieren wordt duidelijk gemaakt, er zijn spelletjes, ook voor kinderen die nog niet kunnen lezen (een hoor-, luister- en voelspel) en er zijn een boomhut en een molshoop om in te klauteren.

Internet

Wanneer je geen zin hebt om op een specifiek onderwerp te zoeken, google dan op gratis dagje uit, gratis dagje weg of gratis uitje en er verschijnt een waslijst aan " gratis sites " met tips en ideeën.