Waar zijn de grootste kermissen van Europa en de wereld

Inleiding

De zomervakantie barst bijna weer los. Dat betekent een aantal weken lekker niks doen, op vakantie gaan en tijd voor jezelf nemen. Kortom: genieten. Voor anderen betekent de zomervakantie non-stop feesten. Natuurlijk kan een kermis daarbij niet ontbreken. De grootste kermis van Nederland is te vinden in Tilburg. Maar waar in Europa en de rest van de wereld zijn ook nog gigantische kermissen te vinden?

Dallas

De kermis in Dallas, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Texas, is niet de allergrootste kermis ter wereld, maar waarschijnlijk wel de langstdurende. Deze kermis begint gewoonlijk op de laatste vrijdag van september en eindigt pas 24 dagen later. In Amerika wordt deze kermis de State Fair of Texas genoemd en wordt al sinds 1886 georganiseerd. De afgelopen jaren groeit het aantal bezoekers en kwam in 2010 zelfs ruim boven de 2.500.000 uit.

Een groot verschil tussen deze kermis en de kermissen die we in Nederland kennen, is dat op de kermis van Dallas niet alleen maar pretparkattracties staan, maar ook attracties als varkens- en roofvogelshows, autoraces en een zogenaamde ‘’pompoenkunstenaar’’.

Een korte geschiedenis van de kermis:

26 oktober 1886: de eerste editie van de Texas State Fair. Naar schatting waren er 14.000 mensen aanwezig op de openingsdag. In totaal waren er zo’n 100.000 bezoekers.

1918: de editie van dit jaar kon niet doorgaan, omdat het Amerikaanse leger het terrein als oefenterrein wilde gebruiken.

1952: de mascotte van de kermis ‘’Big Tex’’ maakt zijn intrede. Big Tex is een 16 meter hoge opblaasbare cowboyfiguur.

1956: de legendarische zanger Elvis Presley treedt dit jaar op de kermis op.

2001: wegens de aanslagen op de Twin Towers eerder dat jaar, wordt de beveiliging op de kermis verstrengd.

2012: een gloednieuwe attractie wordt dit jaar geïntroduceerd: een 152 meter hoge observatietoren.

Düsseldorf

De Größte Kirmes am Rhein, zoals deze kermis in het Duitse Düsseldorf wordt genoemd, is het op twee na grootste volksfeest en kermis van dat land en wordt als sinds 1435 gevierd. De kermis duurt 10 dagen en wordt ieder jaar in de derde week van juli georganiseerd aan de oever van de Rijn bij Düsseldorf. Deze kermis is nóg populairder dan die van Dallas: ieder jaar bezoeken ruim 4 miljoen mensen dit feest.

Oorspronkelijk werd de kermis gevierd om de heilige Apollinaris von Ravenna, de beschermer van Düsseldorf, te eren. Een andere reden voor het vieren is de voltooiing van de bouw van de basiliek van St. Lambertus in de 14de eeuw. Door de religieuze achtergrond van het feest wil ‘’de kerk’’ graag dat de naam van het feest wordt veranderd in de ‘’Apollinaris-Kirmes’’, ofwel ‘’De Kermis van Apollinaris’’. Het is niet waarschijnlijk dat dit zal gebeuren, aangezien de naam ‘’größte Kirmes am Rhein’’ te ver ingeburgerd is.

De kermis telt 350 attracties, waarvan een aantal die je alleen maar in pretparken zou verwachten, zoals grote (indoor)achtbanen en een enorm reuzenrad. De ritprijzen van de attracties vallen tussen slechts 2 en 5 euro. De kermis ligt op twee uur rijden van Utrecht, niet ver over de grens bij Venlo, en is dus goed te bezoeken!

Los Angeles

Los Angeles, Californië, staat bekend als een weelderige stad waar je nooit verveeld raakt. De jaarlijkse kermis, die vanaf 1922 wordt georganiseerd, is zeker een factor die daar goed aan bijdraagt. De 20 km² vol met attracties en vermaak wordt ieder jaar door meer dan 1 miljoen mensen vanuit de hele wereld bezocht. Toeristen vormen hier een groot deel van.

In Amerika is alles groot, zo ook de attracties op deze kermis, in Amerika de LA County Fair genoemd. Er is veel grootvermaak te vinden. Onder andere een reuzenrad van wel 50 meter hoog waar bijna 300 personen tegelijk in kunnen. Andere attracties die op het gigantische terrein te vinden zijn, zijn een circus, dierenshows, optochten en wedstrijden waar het beste bier, wijn en olijfolie van de staat Californië wordt gekozen.

Bijzonder aan het terrein is dat in de Tweede Wereldoorlog duizenden Japanse Amerikanen hier gevangen werden gehouden, omdat Japanners de vijanden waren van de Verenigde Staten gedurende die periode.

München

De grootste kermis ter wereld wordt gehouden in München, als deel van het grootste volksfeest van de wereld: het oktoberfeest (Duits: das Oktoberfest). Het festival begint halverwege september en 

eindigt een paar weken later, op de eerste zondag in oktober. Jaarlijks bezoeken meer dan 6 miljoen mensen de kermis en veertien bijbehorende kolossale tenten, waar volop bier wordt geschonken. Dat bier is in München gebrouwen. Traditiegetrouw wordt er per nuttiging minimaal één liter bier geschonken.

Al 202 jaar lang wordt het oktoberfeest georganiseerd. De eerste editie was dus in het jaar 1810. Het feest werd toen voor het eerst gehouden om de bruiloft tussen de Beierse koning Lodewijk I en hertogskind Theresia van Saksen te vieren. De feesten duurden toen nog maar vijf dagen. Vanaf toen werd ieder jaar in oktober heeft feest opnieuw gevierd.

Op de kermis staan ieder jaar meer dan 500 attracties. Een vaste attractie is de achtbaan de ‘’Olympia looping’’. Dit is de grootste attractie van de kermis en de grootste transportabele achtbaan van de wereld. Dit jaar wordt het Oktoberfest gevierd van 22 september tot en met 9 oktober.

Tilburg

De kermis van de Brabantse stad Tilburg is de grootste van de Benelux. Over een 4,5 kilometer lange route staan ieder jaar tussen de 230 en 240 attracties. De Tilburgse kermis is dus veel groter dan de nummer 2 van Nederland: de kermis in Geleen, 150 attracties. De kermis loopt tot de laatste zondag van juli en begint tien dagen eerder.

De gemeente Tilburg is gestopt met het uitvoeren van serieuze tellingen naar bezoekersaantallen, aangezien ze dit als een onmogelijke taak beschouwen. Toch brengen ze ieder jaar een voorzichtige schatting de wereld in: tussen de 1 en 1,5 bezoekers in 2011.

Kenmerkend aan de Tilburgse kermis zijn de vele themadagen die worden gehouden:

De eerste zaterdag: 100% NL Zaterdag. Deze dag staat in het teken van Nederlandstalige muziek. Verschillende artiesten geven optredens op deze dag.

Maandag: Roze Maandag. Deze dag wordt sinds 1990 georganiseerd en staat volledig in het teken van homoseksuelen. Duizenden in het roze uitgedoste mannen en vrouwen komen deze dag naar de kermis toe. Dit is tegenwoordig de drukste dag van de kermis.

Dinsdag: Gehandicaptendag. Vandaag worden attracties aangepast naar de behoeftes van gehandicapten. Zo is er meer personeel aanwezig dat helpt bij het in- en uitstappen.

Woensdag: Kindermiddag. Op de woensdagmiddag worden de attracties voor kinderen extra goedkoop gemaakt.

Donderdag: Caribische Donderdag. Deze dag staat geheel in het teken van de Caribische cultuur. Er worden onder andere salsadansen opgevoerd en de binnenstad wordt versierd met kleurrijke slingers en palmbomen.

Vrijdag: Seniorendag. Op deze dag worden de oudere kermisbezoekers verwend. Op de Nostalgische kermis, het deel van de kermis met ouderwetse attracties, worden meer activiteiten gehouden. Ook gaan een aantal kermisexploitanten bejaardenhuizen langs om ze wat meer over de kermis te vertellen.

De laatste zondag: De begrafenis van de Kermis. Om 22.00 uur gaan de attracties dicht. Onder muzikale begeleiding loopt een stoet ‘’rouwenden’’ naar de haven van Tilburg toe waar de kermis met een groots vuurwerk wordt afgesloten.

Meer lijstjes

De koudste en warmste plaatsen ter wereld

De ergste seriemoordenaars ter wereld

De landen met de hoogste en laagste levensverwachting

De rijkste Nederlanders

De succesvolste albums aller tijden

Conclusie

De grootste kermissen van de wereld zijn vooral te vinden in Europa en in de Verenigde Staten. De grootste kermis van allemaal is de kermis van het Oktoberfest in München. Wanneer u deze stad te ver vindt om naartoe te reizen, kunt u dichter bij huis de kermissen van Düsseldorf en Tilburg vinden. Alles wat mij nog rest is u veel plezier te wensen, op welke kermis dan ook!

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons