Waarom bevorderen groenten en fruit ons zicht

Inleiding

Kan het eten van verse groenten en fruit ons gezichtsvermogen verhogen en oogziekten voorkomen of genezen? Dat een gezonde en dus evenwichtige voeding met veel verse groenten en fruit in de hoofdrol, ons langer in goede conditie houdt en ons weerstandsvermogen verhoogt, is al langer geweten. Dat verse groenten en fruit ook geschikt zijn om het in optimale conditie houden van onze ogen en ons gezichtsvermogen is dat veel minder...

Genetisch bepaald

Uit de resultaten van een recent onderzoek die nu officieel werden bekend gemaakt, blijkt nu dat ook een gezonde en gevarieerde voeding een positief effect heeft op veel voorkomende oogziekten als cataract, diabetische retinopathie en leeftijdsgebonden macula-degeneratie, de voornaamste oorzaak van blindheid in onze westerse samenleving. Uiteraard kan geen enkel dieet veroudering van onze ogen definitief stoppen. Vele van deze visuele aandoeningen zij immers genetisch bepaald of zijn gebonden aan onze leeftijd én aan onze leefomgeving. Toch zijn de onderzoekers er nu van overtuigd dat een aangepaste en gevarieerde voeding onze ogen langer gezond houden en ze tegen veel voorkomende (ouderdoms)ziekten beschermt.

Sterk leeftijdsgebonden

Heelwat visuele beperkingen en aandoeningen zijn immers leeftijdsgebonden. Hierbij denken we in de eerste plaats aan diabetische retinitis, glaucoom en cataract. Nu blijkt ook dat het gebruik van teveel suikers, vetten en zout een erg nagatieve invloed heeft op de gezondheid van onze ogen. En daarbij komt nog dat vooral in de leeftijdscategrie van 65 tot 79 jaar veel te weinig groeten en fruiit worden gegeten.

Oxidatie oorzaak van oogslijtage

Oxidatie wordt inderdaad meer en meer aanzien als dé hoofdoorzaak van slijtage van onze organen, waaronder ook onze ogen. Tot deze oxidanten behoren hoofdzakelijk de vrije radicalen, erg reactieve en agressieve chemesche stoffen die zowel eiwitten als celmembramen en het DNA onderheving maken aan oxidatie. Een belangrijk aandeel van deze bijzonder schadelijke vrije radicalen wordt geproduceerd door ons lichaam zelf. Een ander belangrijk deel is het resultaat van het gebruik van tabak, alcohol, luchtvervuiling, giftige producten waarmee we in aanraking komen en ultraviolete (zonne)stralen. Ons lichaam beschikt gelukkig over afdoende verdedigingsmechanismen die deze voor onze gezondheid schadelijke stoffen neutraliseren. Dit zijn de antioxydanten, aanwezig in onze voeding. De verhouding van deze oxydanten en antioxydanten zijn bij een gezonde persoon in harmonie. Met het verouderen neemt ook onze weerstand af. Het resultaat hiervan is dat deze vrije radicalen steeds meer schade aan onze gezondheid kunnen aanbrengen. En deze evolutie zorgt ook voor leeftijdsgebonden oogziekten. Vrije radicalen hebben immers gemakkelijk toegang tot onze ogen en bevorderen op die maniuer de vorming van ernstige oogziekten als cataract en macula-degeneratie. Het eten van voeding rijk aan antioxydaten is dus een sterk wapen tegen het voorkomen van oogziekten.

Vitaminecocktail ACE

Uit het jongste onderzoek naar de gevolgen van onze voeding op de kwaliteit van onze ogen en ons gezichtsvermogen, blijkt nu dat verschillende vitaminen een rechtstreeks invloed hebben op de gezondheid van onze ogen. De vitaminen A,C en E spelen hierbij een belangrijke rol. Vitamine A is van cruciaal belang voor het in stand houden van ons gezichtsvermogen, en dan meer bepaald voor de omzetting van licht in onze zenuwinfluxen. Een tekort aan deze vitamine is in vele gevallen oorzaak van stoornissen in ons nachtzicht of tot het meer en meer voorkomende droge ogen syndroom. Eigeel,lever, boter, volle melkproducten en groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitamine A. Zowel vitamine C en E zijn belangrijke antioxydanten en helpen ons lichaam het ontstaan en de verdere ontwikkeling van cataract en leeftijdsgebonden macula-degeneratie te voorkomen Vitamine C zit in hoge concentraties in (citrus)fruit als sinaasappelen, pompelmoes, citroen, zwarte bessen, kiwi en bosbessen en in groeten als alle koolsoorten, paprika, waterkers,zuring en broccoli. Plantaardige olieën, volkoren granen, bladgroenten als spinazie en oliehoudende vruchten zoals alle notensoorten en amandelen zorgen voor de aanmaak van vitamine E. Vitamine B2 speelt op zijn beurt een belangrijke rol in de activiteit van de aanwezige enzymen die de ogen beschermen tegen de vorming van cataract. Vitamine B2 is in grote mate aanwezig in voedingsproducten als volkorenbrood, zuivelproducten, groene groenten, lever en amandelen.

Oligo-elementen onmisbaar voor ogen

Oligo-elementen als magnesium, zink en selenium zijn mineralen die in erg kleine hoeveelheden in ons lichaam aanwezig zijn. Ze zijn echter onmisbaar voor het in stand houden van de gezondheid van onze ogen. Vlees is een belangrijke broN van selenium en bevat ook veel ijzer, eveneens een belangrijk anti-oxydant. Selenium wordt ook geleverd door schaaldieren, vis, volle graanproducten en eiwitrijke producten. Zwarte chocolade, peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen, volle granen, gedroogde vruchten als noten en amandelen leveren ons het nodige magnesium en zink haalt ons lichaam uit vis en schaaldieren, vlees, volle granen, volkoren brood, eieren, soja en tarwekiezen.

Tomaten voor mooie ogen

Vetstoffen zijn belangrijk voor onze gezondheid en dan zeker voor onze hersenen en onze ogen. Vetstoffen moeten dan wel zorgvuldig gekozen en gedoseerd worden. Omega-3 vetzuren, in grote mate aanwezig in koolzaad en notenolie en in vette vissoorten als paling, zalm haring, makreek en sardines zijn bijzonder belangrijk voor onze visuele gezondheid. Flavonoïden hebben eveneens een erg antioxyderende werking en deze stoffen zijn voornamelijk terug te vinden in zowat alle groentensoorten, in rode vruchten als kersen, braambessen, blauwe druiven en aardbeien, verder ook in koffie, thee, rode wijn en zelfs in zwarte chocolade en in cacao. Een erg goede bescherming voor onze ogen vinden we intomaten, pompelmoezen en in watermeloen en dit door hun grote hoeveelheid lycopeen die ze bevatten. En dat men van wortelen mooie ogen krijgt is beslist geen fabeltje. Dat komt door de aanwezigheid van betacaroteen, luteïne en zeaxanthine.

Conclusie

Antioxydanten zijn van groot belang voor de gezondheid van onze ogen en in in grote mate terug te vinden in vooral plantaardige voedingsmiddelen. Voor de gezondheid van onze ogen en het in stand houden van ons gezichtsvermogen is het eten van minstens vijf proties groenten en fruit per dag beslist een noodzaak.