Waarom een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Inleiding

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer je van plan bent om een huis te kopen. Dit kan een bestaand huis zijn, maar ook bij nieuwbouw huizen wordt het aangeraden. Bij een bouwkundige keuring wordt heel het huis nagekeken. Er wordt gekeken wat de staat van het huis is van binnen en van buiten. Er wordt gekeken wat in orde is, maar misschien nog belangrijker, er wordt gekeken naar wat er niet in orde is. Zo krijg je een duidelijk overzicht wat er aan je huis moet gebeuren. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren voorkom je dat je achteraf mankementen aan het huis tegenkomt. Wat houdt een bouwkundige keuring precies in? En waarom wordt het aangeraden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren?

Wat wordt er gekeurd bij een bouwkundige keuring

Je huis en zijn onderdelen worden gekeurd bij een bouwkundige keuring. Er wordt bijvoorbeeld gekeken in welke staat alles is. Deze punten worden bij een bouwkundige keuring onder andere nagekeken:

  • De bouwkundige staat van de vloeren en muren.
  • De bouwkundige staat van het metselwerk en de voegen.
  • Staat van de ramen, deuren en kozijnen.
  • De kruipruimte, riolering, leidingen en fundering.
  • Staat van het dak en dakbedekking.
  • Beoordeling van de keuken.
  • Beoordeling van de badkamer en toilet.
  • Beoordeling CV
  • Stopcontacten en veiligheid
  • Staat schuur en garage

Kortom, bij een bouwkundige keuring wordt er gecontroleerd op een hele lijst. De inspecteur die de bouwkundige keuring komt uitvoeren heeft vaak al jarenlang ervaring in de bouw. Hij weet precies waar hij op moet letten.

Waarom een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Een inspecteur die een bouwkundige keuring uitvoert zal zijn oordeel geven over de verschillende onderdelen van een woning. Dit kan zijn oordeel zijn:

  • Het onderdeel is in goede staat, er hoeft dus voorlopig niks aan gedaan te worden.
  • Het onderdeel is in middelmatige staat. Binnen één en vijf jaar zal er wat aan gedaan moeten worden.
  • Het onderdeel is in slechte staat en zal op korte termijn vervangen moeten worden.

Je kan een bouwkundige keuring laten uitvoeren, zodat je een duidelijk overzicht krijgt in de staat van je huis. Maar je krijgt ook een duidelijk overzicht in welke kosten je nog moet maken om je huis in orde te krijgen. Verder weet je ook welke kosten je de komende vijf jaar kan verwachten. Voor veel mensen is dit belangrijk bij het afsluiten van hun hypotheek. Wanneer er veel aan je huis moet gebeuren, dan ben je ook meer geld kwijt. Bij de NHG hypotheek kan het zelfs verplicht zijn om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit geldt voor:

  • Huizen die voor 1940 zijn gebouwd.
  • De kosten voor het onderhoud meer dan tien procent zijn dan de verkoopwaarde.

Een bouwkundige keuring is ook een soort van garantie. Wanneer je geen bouwkundige keuring laat uitvoeren en je komt na verloop van tijd allerlei problemen tegen, dan is het je eigen verantwoording. Wanneer je wel een bouwkundige keuring laat uitvoeren, dan kan je bijvoorbeeld over de prijs onderhandelen of de verantwoording bij een ander leggen.

Ook wanneer je juist je huis wilt verkopen kan je een bouwkeurige keuring laten uitvoeren. Voor eventuele kopers is het fijn om gelijk duidelijkheid over de staat van het huis te hebben.

Conclusie

Voor een bouwkundige keuring ben je gemiddeld ongeveer 300 euro kwijt. Dit is afhankelijk van de aanbieder van de bouwkundige keuringen. Maar een bouwkundige keuring is over het algemeen wel aan te raden. Je weet wat de staat van je huis is, wat er gelijk vervangen moet worden en wat je de komende vijf jaar kan verwachten. Zo weet je welke kosten je te wachten staan en waar je op moet letten. Met een bouwkundige keuring voorkom je vervelende verrassingen!