Waarom een brandblusser aanschaffen

Inleiding

Een brandblusser kan de veiligheid flink verhogen. 80 procent van beginnende brandjes wordt met een brandblusser geblust. Bij grote gebouwen, bedrijven of bijvoorbeeld horeca gelegenheden is het hebben van een brandblusser verplicht. Wanneer daar brand uitbreekt, dan is het risico voor veel mensen groot. De meeste verzekeringen stellen het hebben van een brandblusser verplicht. Zo houden ze als regel één brandblusser op de 150 vierkante meter en minimaal twee brandblussers op één verdieping. Op plekken waar de kans op brand groter is, bijvoorbeeld een keuken, daar zijn de eisen strenger. Maar je kan ook voor thuis een brandblusser aanschaffen. Ideaal voor bijvoorbeeld een brandje in de keuken. Toch komt er nog wat bij kijken als je en brandblusser wilt aanschaffen. De ene brandblusser is de andere nog niet. Er zit bijvoorbeeld verschil in het soort brand waarvoor de brandblusser geschikt is. Wat moet je allemaal weten als je een brandblusser wilt aanschaffen?

Soorten brandblussers

Een brandblusser is geschikt voor kleine en beginnende brandjes. Wanneer je een brandblusser wilt aanschaffen, dan is het handig om op te letten voor wat voor soort brand deze brandblusser geschikt is. Op de brandblusser staan verschillende letters zoals A,B,C en/ of D. Iedere letter geeft een eigen brandklasse aan.

  • Brandblusser A is geschikt voor branden met een vaste stof, zoals hout, stro of papier.
  • Brandblusser B is geschikt voor branden met een vloeistof, zoals olie, alcohol of benzine.
  • Brandblusser C is geschikt voor gasbranden, zoals aardgas en butaan.
  • Brandblusser D is geschikt voor metaalbranden.

De meeste voorkomende brandblussers hebben brandklass A, B of C. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. Er zit dan een blusstof in de brandblusser waarmee verschillende soorten branden geblust kunnen worden. Wanneer je een brandblusser wilt aanschaffen, dan is het aan te raden om te bedenken waar je de brandblusser gaat gebruiken en wat daar in de brand kan vliegen. Wanneer je de brandblusser voor verschillende soorten branden wilt gebruiken, dan kan je het best een brandblusser nemen waar je brandklasse A, B en C mee kan blussen.

Blusmiddel van de brandblusser

Het blusmiddel van een brandblusser betekent het middel wat in de brandblusser zit en waarmee de brand wordt geblust. Er zijn verschillende soorten blusmiddelen. Ieder soort blusmiddel heeft zijn eigen kenmerken. Het ene blusmiddel is niet geschikt voor een bepaald soort brand, terwijl een ander blusmiddel dat juist wel is. Welke blusmiddelen zijn er?

  • Poederblusser. Een brandblusser met poeder is de meeste gebruikte brandblusser. Met dit blusmiddel kan je bijvoorbeeld alle brandjes in huis en autobranden blussen. Ook is het vergeleken met de andere blusmiddelen goedkoop. Het poeder in de brandblusser verstikt de brand als het ware. Een nadeel van een poederblusser kan zijn dat het poeder overal in gaat zitten waardoor bijvoorbeeld apparaten kunnen beschadigen.
  • CO 2 blusser. Een CO 2 blusser heeft twee kenmerken die zeer belangrijk zijn bij het blussen van een brand. Wanneer met de CO 2 brandblusser op een brandje wordt gespoten wordt de zuurstof als het ware weggespoten. Maar ook de temperatuur van de brand daalt naar -80 graden waardoor een brand eigenlijk kansloos is. Deze brandblusser kan bij elektriciteit gebruikt worden en laat geen resten achter. Een nadeel van deze brandblusser is dat je moet oppassen in kleine ruimtes vanwege verstikkingsgevaar.
  • Schuimblusser. Deze brandblusser komt vergelijken met de andere twee soorten brandblussers het minste voor. Dit blusmiddel bestaat uit een mix van water en een middel wat gaat schuimen. Door het schuim wordt de brand verstikt.

Conclusie

Er is nogal wat waar je op moet letten als je een brandblusser wilt aanschaffen. Bij bedrijven en grote gebouwen is het hebben van een brandblusser verplicht. Maar ook thuis voor persoonlijk gebruik kan een brandblusser erg handig zijn. Een brandje zit in een klein hoekje. Wanneer je een brandblusser wilt kopen moet je op een aantal dingen letten. Allereerst moet je kijken wat voor soort brand je kan blussen met de brandblusser. Wat voor soort brand je kan blussen is afhankelijk van het soort blusmiddel in de brandblusser. Ieder blusmiddel heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Lees goed de gebruiksaanwijzing van de brandblusser zodat je precies weet hoe je hem moet gebruiken. Wanneer je een brandblusser hebt gekocht, dan is het belangrijk dat je regelmatig controleert of je brandblusser nog werkt. Het is toch vervelend als je een brandje hebt en de brandblusser niks doet!