Waarom houden prematuurtjes van moeders buik

Inleiding

Te vroeg geboren baby's en de couveuse. Ieder toekomstig ouderpaar maakt er zich gedurende de zwangerschap zorgen over en ligt er nachten van wakker. Nu blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek dat prematuurtjes, die zo vlug mogelijk na hun geboorte op mama's buik worden gelegd, het opmerkelijk beter doen dan te vroeg geboren babytjes die onmiddellijk in de couveuse terecht komen. Deze kangoeroe-zorg kan volgens de deskundigen die dit onderzoek leidden, alleen maar de gezondheid van zowel moeder als kind bevorderen.

Onderkoeling

Het is ondertussen al langer geweten: te vroeg geboren baby's lopen opmerkelijk méér kans op een té lage lichaamstemperatuur dan voldragen baby's. Met alle gevolgen vandien, want zo'n onderkoeling houdt voor de te vroeg geboren baby ernstige gezondheidsrisico's in. Om zo'n onderkoeling tegen te gaan, worden ze veruit in de meeste gevallen onmiddellijk na hun geboorte in de couveuse gelegd. En nu blijkt dus dat premature baby's die tijdens de eerste levensdagen op de buik van hun moeder doorbrengen, in de meeste gevallen opmerkelijk sneller hun gewenste lichaamstemperatuur bereiken dan couveusebaby's.

Minder infectie-ziekten en slaapstoornissen

Bijna alle baby's die tijdens hun eerste levensdagen zoveel mogelijk op moeders buik vertoefden, berekten inderdaad al na amper vier uur hun normale lichaamstemperatuur van 37°. Het aantal couveuse-baby's dat tijdens dezelfde periode hun ideale lichaamsperatuur bereikten, bedroeg amper de helft. Baby's die op moeders buik op lichaamstemperatuur kwamen, hadden meteen ook veel minder last van infectie-ziekten en van ernstige slaapstoornissen. Ze werden daarbij ook veel minder gehinderd in hun verdere ontwikkeling als baby.

Ouderbinding

Van zodra blijkt dat de gezondheid van de pasgeborene stabiel blijft, werd hij tijdens dit onderzoek op mama's buik gelegd. In de meeste gevallen moeten deze baby's eerst aan het beademingstoestel. Wanneer met de gezondheid van de baby alles in orde is, startten de onderzoekers met de kangoeroe-zorg van de baby. Bij zware prematuren gebeurde dit vaak al na amper één week. Dit kangoeroeën biedt niet alleen de baby, maar ook de moeder belangrijke gezondheidsvoordelen. De baby neemt al vlug de lichaamstemperatuur van zijn moeder. Het trekt niet alleen de overtollige temperatuur uit moeders lichaam. De baby neemt meteen ook haar hartrimte over. Deze skin-to-skin of kangoeroe-zorg bevordert meteen ook de voor beiden ze belangrijke ouderbinding.

Stress-management

Volgens de Zweedse deskundigen is het bij deze skin-to-skin care hoofdzakelijk een kwestie van stress-management. Inderdaad, een (langdurig) verblijf in de couveuse is voor de baby enorm stresserend. De pasgeborene wordt in de meerderheid der gevallen niet alleen extra beademt en geprikt. Er zitten steeds ook meerdere angstaanjagende "slangetjes" in het kleine lichaampje. Dit alles heeft uiteraard belangrijke gevolgen voor de verdere ontwikkeling van de baby. Uit het Zweedse onderzoek bleek verder dat premature couveuse-baby's op latere leeftijd met veel meer en ernstigere gezondheidsproblemen te kampen hebben dan hun leeftijdsgenoten die nooit in de couveuse verbleven. Wanneer men er na de geboorte van de premature baby alles aan deed om de omgevingssituatie onmiddellijk te optimaliseren, kwam dat meteen ook de rijping van de stress-as, gelegen tussen de hersenen en de bijnieren ten goede. Fysiek contact tussen moeder en baby, het herkennen van haar stem, de vibratie voelen die het al maanden in mama's buik voelde, dit alles droeg er in belangrijke mate toe bij tot het verlagen van de stress-respons , met minder infectie-ziekten tot gevolg.

Conclusie

Toch is deze kangoeroe-techniek in medische kringen nog lang niet ingeburgerd. Nog niet de helft van zowel de Nederlandse als de Belgische kraamklinieken passen vandaag deze nochtans beproefde methode toe. Volgens deskundigen is vooral angst én de onwetendheid hiervoor verantwoordelijk. Door de baby onmiddellijk na zijn geboorte in de couveuse onder te brengen, kiest men voor veiligheid, en wil men tegelijkertijd vermijden dat er buiten de couveuse teveel complicaties zouden optreden. "En ook de ouders moeten in deze skin-to-skin methode beter voorgelicht én getraind worden", zo besluiten de Zweedse onderzoekers.