Waarom is chocolade levensgevaarlijk voor honden

De meeste mensen vinden chocolade heerlijk. Pure chocolade, melkchocolade, chocopasta of chocoladekoekjes, bijna dagelijks worden deze producten met smaak verorberd. Voor honden is dit snoepgoed echter een echt gif. Geef je hond dus nooit chocolade, hoe graag het dier het ook zal opeten.

Chocolade heeft veel bestanddelen

Chocolade wordt gemaakt van cacao, een product wat wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten van de cacaoboom. Naast cacaoboter bevat afgewerkte chocolade ook melkpoeder (niet in zwarte chocolade), cacaomassa (niet in witte chocolade), suiker en smaakstoffen zoals vanille. De cacaomassa en cacaoboter bevatten verschillende stoffen die een effect op de menselijke hersenen hebben. Stoffen zoals endorfine, serotonine en dopamine spelen bijvoorbeeld een rol in het onderdrukken van pijn en het beleven van genot. Het effect bij het eten van chocolade is echter verwaarloosbaar omdat je al kilo's chocolade zou moeten eten om enig effect te kunnen merken. Ook cafeïne en theobromine zitten in cacao en net die laatste stof is gevaarlijk voor honden.

Honden en theobromine

Geen afbraak mogelijk

Honden, katten, paarden en fretten kunnen in tegenstelling tot de mens geen theobromine metaboliseren. Als honden chocolade eten blijf deze stof erg lang in het lichaam circuleren. Na 18 u is nog maar de helft van de theobromine door het hondenlichaam afgescheiden.

Theobromine geeft een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast zorgt het voor een verslapping van de gladde spieren van de longen en een verhoogde urine-afscheiding.

Symptomen van de vergiftiging

De symptomen van een theobrominevergiftiging bij de hond zijn onrustig gedrag, braken, diarree en verhoogd urine verlies. De hond heeft ook een versnelde hartslag en een verhoogde temperatuur. Deze symptomen treden 2 tot 4 uur na het eten van de chocolade op. Enkele uren later kan het hart onregelmatig beginnen te kloppen en kan de hond spierstijfheid en duizeligheid krijgen. Bij een te hoge dosis treedt de dood van het dier op tussen 18 tot 24 u na het optreden van de hartritmestoornissen, dus een dag of twee na het eten van de chocolade.

Dodelijke dosis

Omdat het hondenlichaam de theobromine niet kan verwerken kan een kleine dosis al fataal zijn. Deze tabel geeft de giftige hoeveelheden chocolade voor een hond. Pure chocolade bevat meer theobromine dan melkchocolade en is dus al in vrij kleine hoeveelheden dodelijk.

gewicht hond (kg) melkchocolade (gram) pure chocolade (gram)
2 130 15
4 250 30
10 600 65
15 850 100
18 1150 135
22 1430 160
25 1750 190
32 2050 230

Wat doen als uw hond chocolade heeft gegeten

Er bestaat geen antigif tegen de theobromine-vergiftiging. Het enige wat je kan doen is de hond binnen de 2 uur laten braken. Ga hiervoor best naar de dierenarts en geef de hond in geen geval zoutwater om het braken op te wekken. Hij kan dan sterven aan zout-vergiftiging en dan ben je geen stap verder.

De dierenarts zal het dier in observatie houden en kan alleen maar de symptomen bestrijden en hopen dat de gegeten dosis niet te hoog was.

Nog meer gevaren

In de handel zijn vrij frequent biologische meststoffen en grondverbeteraars met cacaodoppen verkrijgbaar. Die producten zijn prima voor de grond, maar ook hier loert gevaar voor uw huisdieren. De doppen in deze meststoffen bevatten nog steeds theobromine en hebben zelfs een erg aantrekkelijke geur voor honden.

Voor een hond van 10 kg is 250 gram organische meststof en 80 gram bodembedekker al dodelijk. Let dus ook in de tuin goed op met cacao als je honden of katten hebt.