Waarom is een pak melk blauw

Inleiding

In Nederland drinken we 450 miljoen liter melk per jaar. We slijten er dus voldoende pakken melk doorheen om daar eens even bij stil te staan. Als je in de supermarkt voor het koelvak staat om melk te pakken zie je meestal in een oogopslag waar de melk staat. Bijna instinctief gaan je ogen op de kleur blauw af. Pakken melk zijn blauw, yoghurt groen, zo simel is het. Maar als je daar eens over na gaat denken is de relatie tussen blauw en melk niet erg voor de hand liggend. Een koe is toch ook niet blauw? Had men niet beter kunnen kiezen voor zwart-wit zoals een typische Nederlandse koe? Waarom is een pak melk blauw?

Waarom is een pak melk blauw?

Van flessen naar pakken

In de jaren zeventig begint de traditionele glazen fles plaats te maken voor melk in een kartonnen pak. De glazen fles heeft veel nadelen ten opzichte van het kartonnen pak. De glazen fles is met een gewicht van 600 gram een stuk zwaarder dan een pak melk die maar 29 gram weegt. In een krat kunnen maar twaalf flessen melk, terwijl er wel 20 rechthoekige pakken in kunnen. Een pak melk is dus veel efficiënter te vervoeren. Daarnaast moeten de flessen ook nog eens grondig gewassen worden voordat ze weer gebruikt kunnen worden. Natuurlijk leveren al die pakken samen meer huisvuil op maar tegenwoordig wordt bijna al ons huisvuil verbrand tot energie en verdwijnt slechts een heel klein deel nog op een vuilnisbelt.

Geen weg terug

De oude flessen waren destijds al voorzien van kleurcodes op de doppen van de verschillende flessen melk, vla en yoghurt. Deze kleurcodes werden overgenomen door de producenten op de pakken zuivel. Blijkbaar hadden de consumenten behoefte aan een bepaalde herkenning. De melkproducenten zullen niet snel meer afwijken van de bestaande kleuren. Consumenten zijn inmiddels zo erg gewend geraakt aan de kleur van het pak dat het een risico is om een afwijkende kleur te kiezen. De kans dat een koper liever voor het vertrouwde blauw gaat is veel groter dan kiezen voor een afwijkende kleur. Zou jij een geel pak melk kopen als er ook een blauwe staat? 

Desondanks weten we tot op de dag van vandaag nog steeds niet wie de kleurcodes heeft bedacht en waarom deze kleuren zijn gebruikt. Misschien waren het de melkboeren zelf? Een mogelijke verklaring is dat de kleur blauw versheid en frisheid uitstraalt, iets waar een melkproducent zich graag mee wil identificeren. Een andere mogelijke verklaring is dat blauw neutraliteit uitstraalt. Melk is het meest neutrale zuivelproduct en dient als basis voor yoghurt, vla en karnemelk.

Conclusie

Helaas kunnen we de exacte oorsprong van het blauwe pak melk dus niet meer achterhalen. In tegenstelling tot vroeger worden tegenwoordig ontwerpbureaus ingezet die precies weten met welke kleur(en) ze een bepaald effect kunnen bereiken. Het zou dus goed kunnen dat een pak melk blauw is omdat het toevallig de lievelings kleur was van de dochter van de melkproducent. Misschien was het wel de goedkoopste kleur om te drukken of was alleen deze kleur voorraadig op het moment suprême.