Waarom is er onderscheid tussen wintertijd en zomertijd

Inleiding

Waarom is er onderscheid tussen de wintertijd en de zomertijd? Wat is de echte tijd, wintertijd of zomertijd? Hanteren alle landen deze wintertijd en zomertijd? Gaat de klok vooruit of achteruit? Al deze vragen worden beantwoord in dit artikel.

Wintertijd – zomertijd

Elk laatste weekend van de maand oktober gaat de klok van zaterdag op zondag om 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts. Met andere woorden de klok gaat dus terug. Elk laatste weekend van de maand maart gaat de zomertijd in. Met andere woorden de klok wordt van zaterdag op zondag om 2 uur ’s nachts naar 3 uur ’s nachts gezet.

Ezelsbruggetje

Om nu makkelijk te onthouden of de klok naar voren of naar achteren gaat kun je gebruik maken van een ezelsbruggetje. In het voorjaar gaat de klok naar voren en in het najaar gaat de klok dus naar achteren. Een ander ezelsbruggetje is: in de spring (lente) springt de klok naar voren, terwijl in de Fall (herfst) de klok naar achteren gaat.

Wat is nu de echte tijd?

Wintertijd of zomertijd; wat is nu de echte tijd? De echte tijd is de wintertijd. Deze tijd hebben wij altijd gehad. De zomertijd werd nadien ingevoerd. De wintertijd duurt vijf maanden, terwijl de zomertijd zeven maanden duurt.

Geschiedenis wintertijd/zomertijd

In het jaar 1907 was er een Engelsman met de naam William Willet. Hij vond dat gedurende een langere periode in het jaar het wel erg vroeg licht werd terwijl men nog lag te slapen. Na een dag werken was het dan al weer donker. Willet stelde voor om de zomertijd in te voeren. Hiermee werd echter in Engeland niets gedaan. In de jaren 1916 tot 1945 hadden wij in Nederland ook zomertijd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd afgeschaft totdat in het jaar 1977 de zomertijd weer werd ingevoerd. In de jaren 1909 tot 1940 was er in Nederland sprake van de zogenaamde Amsterdamse tijd. In deze jaren waren er verschillende tijdstippen in verschillende steden op hetzelfde moment in Nederland. Dit kwam omdat werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon opkomt in het oosten, was het in het oosten in Nederland een kwartier later dan bijvoorbeeld in het westen van Nederland, alwaar de zon weer onderging. Deze Amsterdamse tijd liep dan ook weer voor de op West-Europese tijd en om het allemaal nog ingewikkelder te maken liep de Amsterdamse tijd achter op de Midden-Europese tijd. Met de komst van de spoorwegen was het nodig dat elke plaats op hetzelfde moment dezelfde tijd hanteerde en dat gebeurde uiteindelijk dan ook in 1940.

Tegenwoordig is het zo dat de aarde verdeeld is in 24 verschillende zones tussen de keerkring en de poolcirkels. In deze zones geldt een standaardtijd. Daarbij wordt uitgegaan van de tijd van Greenwich in Engeland.

Waarom is er nu onderscheid tussen wintertijd en zomertijd?

Het antwoord op deze vraag laat zich niet zo moeilijk raden. Als de zomertijd naar wintertijd gaat betekent dit dat het vroeg in de ochtend eerder licht is en in de avond eerder donker. De winterdagen zijn in ieder geval kort. Mocht de zomertijd nog gelden in de winter dan zou de zon in de winter pas rond 10 uur in de ochtend opkomen. Andersom geldt dat gedurende de zomertijd het dus later licht is in de vroege ochtend, maar langer licht is gedurende de avonduren. In de ochtend wordt er nog geslapen en tijdens de avond, als het langer licht blijft, hoeft men dus geen gebruik te maken van verlichting, wat weer een energiebesparing oplevert. De energiebesparing is dus de feitelijke reden dat de zomertijd/wintertijd-regeling is ingevoerd.

Op welke data begint de zomertijd en de wintertijd

In onderstaand overzicht vind je de data wanneer de zomertijd en wintertijd aanvangt de komende jaren.

 Jaar

Zomertijd

Wintertijd

 

2010

28 maart

31 oktober

 

2011

27 maart

30 oktober

 

2012

25 maart

28 oktober

 

2013

31 maart

27 oktober

 

2014

30 maart

26 oktober

 

Bioritme

Binnenkort gaat de zomertijd dus weer over in wintertijd. Doordat deze verandering in tijd plaatsvindt zullen veel mensen weer last hebben van hun biologische klok. Zij zullen slechter slapen en moe zijn. Na een paar dagen zijn deze klachten weer verdwenen.