Waarom is kiwi zo gezond

Kiwi en gezondheid

De kiwi wordt beschouwd als het meest gezonde fruit. Boordevol sap als je een goede kwaliteit koopt. En als je het vel er eerst afpelt is kiwi een drama om te eten. Echte knoeiboel dus pak maar een koffielepel en schep het sappige vruchtvlees er zo uit. Het vruchtvlees van de kiwi is natuurlijk zoet en boordevol vitaminen. Eet meer kiwi!

 

Herkomst kiwi

Kiwivogel

Oorspronkelijk kwamen kiwi’s uit China. Dat is niet algemeen bekend. Het verklaart wel het feit dat de kiwi in het begin ‘Chinese kruisbes’ werd genoemd. Van China verhuisde de vrucht naar Nieuw Zeeland. Genoemd naar het nationale symbool van NZ, zijnde de Kiwi-vogel. Via Engeland belandde de groene eivorm in Europa.

Veel, veel vitaminen!

Geen twijfel mogelijk: kiwi is supergezond. Hij bevat vitaminen, mineralen, vezels en anti-oxidanten à volonté. Zo bevat een kiwi dubbel zo veel vitamine C dan een appelsien. Of anders gezegd: als je elke dag een kiwi eet dan krijg je vanzelf alle vitamine C binnen die je dagelijks zou moeten opnemen. Onlangs verscheen een Nieuw Zeelandse studie in Plant & Food Research dat men name gele kiwi's een zeer goede remedie zijn tegen verkoudheid, keelpijn en luchtweginfecties.

Het gevolg van zo veel vitamine C is dan weer dat je natuurlijke weerstand tegen ziekte meteen ook goed zit. Maar er zijn meerdere pluspunten! Kiwi versterkt je botten, zorgt voor snellere genezing van kleine wondjes, blijkt een positieve invloed op het zenuwstelsel te hebben, ook nog eens goed voor het hart en … is goed voor de spijsvertering. Check maar eens bij jezelf: als je een kiwi hebt gegeten, kun je beter naar het toilet gaan!

Er zijn ook studies die als conclusie hebben dat de kiwi van invloed is op prostaat- en longkanker. En het groeihormoon inositol dat in kiwivlees zit, bevordert de groei en gaat depressie tegen.

In het lijstje van voedzaam voedsel staat de kiwi op plaats 3.

Soorten

Je hebt de gele kiwi en de groene soort. De gele is nog zoeter dan zijn groene soortgenoot en in het algemeen ook iets zachter. Dit laatste is echter relatief en hangt er vanaf wanneer je deze vruchten koopt. Dat is ook wel eens het nadeel van kiwi en bij elke huisvrouw of keukenpiet bekend: als je kiwi’s koopt, zijn ze na enkele dagen allemaal tegelijk mals en is het de hoogste tijd om ze op te eten. Want een te rijpe kiwi is niet (meer) lekker. Ze worden dan ook te zacht en moeilijk om te schillen. Tip: leg een rijpe banaan bij je kiwi's leggen om je harde kiwi's sneller te doen rijpen.

De authentieke Nieuw Zeelandse kiwi is het lekkerst. De groene is te koop van eind mei t/m december. De gele kiwi van juni tot oktober. In de overige maanden zijn de kiwi's die dan verkocht worden, afkomstig uit Frankrijk of Italië.

In het algemeen is er geen prijsverschil tussen de groene of de gele kiwi.

Je hebt ook kiwi’s ‘zonder haar’. De gele kiwi is ook minder behaard dan de groene. Je mag deze haarloze kiwi’s met schil opeten maar het ziet er niet echt smakelijk uit op deze manier.

Bewaren?

We zegden het al: het probleem van aangekochte kiwi’s is meestal dat ze allemaal tegelijk opgegeten moeten worden. Als je dan 3 kiwi’s per dag gaat eten uit schrik om ze anders weg te moeten gooien, krijg je vanzelfsprekend ruzie met je darmen! Speelt het bewaren daarbij een rol? Eigenlijk niet want je moet ze kopen als ze nog stevig en hard aanvoelen. Daarna moet je ze gewoon in je fruitmand leggen bij kamertemperatuur om ‘na te rijpen’. Het probleem van allemaal tegelijk op te moeten eten is dus alleen maar te voorkomen door bijvoorbeeld maar enkele kiwi’s tegelijk in je winkelmand te leggen en om de paar dagen aan te vullen met verse vruchten. Het is niet anders… Bewaren in de koelkast geeft je iets meer consumptietijd maar na 2 weken is het echt over.

Kiwi en vlees?

Wat in elk geval niet algemeen geweten is, is dat je kiwi in combinatie met vleesgerechten kunt combineren in de keuken. Als je vlees insmeert met kiwivruchtvlees wordt je vlees malser tijdens het bakken.

Als je kookprogramma’s als Masterchef en andere kookprogramma’s op BBC volgt, zul je merken dat de Engelse keuken veel meer kiwi’s gebruikt dan wij in Nederland of België doen. Daar gebruikt men kiwi in sausen, in slaschotels, bij scampi’s, gecombineerd met lamsvlees of kip, in toetjes (yoghurt, ijs, pudding, bavarois) en heel veel als decoratie gecombineerd met ander fruit.

Conclusie

Eet meer kiwi’s. Gebruik meer kiwi in de keuken! Smakelijk!