Waarom is thee zo gezond

Inleiding

Niets is beter dan een heerlijk dampend kopje thee met veel honing, citroensap en suiker. Waarom duurde het dan zo lang vooraleer thee hier écht ingeburgerd geraakte? Hoe geneeskrachtig is thee nu eigenlijk en zijn alle theevariëteiten even gezond?

Wat is zwarte thee

Zowel zwarte als groene thee worden door wetenschappers algemeen erkend als de gezondste theesoorten. Beiden zijn afkomstig van de bladeren van de camellia sinensis. Zwarte thee is over het algemeen veel sterker van smaak, en bevat ook meer cafeïne dan de lichter geoxydeerde theesoorten.

Smaak behouden

In tegenstelling tot groene thee, die al na één jaar niet alleen zijn smaak, maar ook heel wat van zijn gezonde eigenschappen kwijt is, behoudt zwarte thee deze gedurende meerdere jaren. Pu-erh-thee behoudt zijn smaak en geneeskrachtige eigenschappen zelfs gedurende meer dan vijftig jaar.

Antioxydante werking

Thee is een belangrijke leverancier van antioxydanten. Deze voorkomen dat allerlei schadelijke stoffen ons lichaam binnen dringen. Theesoorten die het minst bewerkt worden, bevatten de hoogste concentratie's antioxydanten. Daarnaast bevat thee ook nog vele vitaminen en theïne, een stof die vergelijkbaar is met cafeïne in koffie.

Thee poetst de mond schoon

Thee is rijk aan vitamine E en catechinen. Deze beide stoffen beschermen tegen tandbederf. Ze zorgen voor een betere weerstand tegen zuuraanvallen en tandplak. Daardoor wordt de groei van schadelijke bacterieën afgeremd, hetgeen onze tanden ten goede komt. Het Japanse gezegde "Thee poetst de mond schoon" gaat dus letterlijk wel op.

Stevige botten

Australische wetenschappers ontdekten recent, en na een grootschalig onderzoek bij meer dan duizend vrouwen ouder dan zeventig jaar, dat de botten van zij die regelmatig thee dronken, minder broos waren dan die van hun niet theedrinkende leeftijdsgenoten. Vooral de stevigheid van de botten, bleef behouden. Een opmerkelijke vaststelling, want oudere mensen zijn uitgerekend erg gevoelig voor heupbreuken. Opmerkelijk was dat het positieve effect sterk verminderde, wanneer men meer dan vier kopjes thee per dag dronk. Volgens de wetenschappers is de aanwezigheid van theïne in thee hiervoor verantwoordelijk.

Eierstokkanker

Ook Zweedse wetenschappers deden een grootschalig onderzoek naar het effect van thee op onze gezondheid. Aan dit onderzoek namen 41000 vrouwen deel. Blijkt nu dat de hoge concentratie's antioxydante polyfenolen in thee, bescherming bieden tegen eierstokkanker. Bij die vrouwen die dagelijks minstens twee kopjes groene of zwarte thee dronken, werd vijftig procent minder eierstokkanker vastgesteld, in vergelijking met niet thee-drinkende vrouwen.

Zwarte thee voor inder stress

The British Heart Foundation financierde op haar beurt een grootschalige klinische studie, waar een honderdtal mensen aan deelnamen. Wetenschappers kwamen tot het besluit dat diegenen die dagelijks vier kopjes zwarte thee dronken, opmerkelijk minder last van stress hadden. Men kwamen tot de ontdekking dat thee voor een opmerkelijke daling van het stresshormoon cortisol zorgt. Dit Britse onderzoek is meteen het eerste in zijn soort, dat een rechtstreeks verband aantoont tussen het drinken van zwarte thee en stressvermindering. Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat, wie gemiddeld vier kopjes zwarte thee drinkt per dag en dit gedurende een periode van zes weken, twintig procent meer stressbestendig is. Tijdens deze recente klinische studie, moesten de deelnemers moeilijke proeven afleggen, die allen stress veroorzaakten. Er werden bloedstalen genomen voor en na deze opdrachten. Daarbij ging men de hoeveelheid cortisol na bij zowel de theedrinkers als bij de deelnemers die tot de placebogroep behoorden. Men hield daarbij zowel de bloeddruk als het hartritme nauwlettend in de gaten. Bij de theendrinkende deelnemers daalden de cortisolwaarden met bijna vijftig procent, en dit al na minder dan één uur na de stressvolle opdrachten. Bij de placebo-deelnemers bedroeg de vermindering amper 27 procent.