Waarom moeten we onze katten laten steriliseren

Inleiding

Onze katten laten steriliseren. Er gaan steeds meer en meer stemmen op om dit te verplichten. Maar waarom zouden we ons lievelingshuisdier laten steriliseren als men weet dat deze ingreep een prijskaartje draagt van gemiddeld zo'n 160 euro en men voor de castratie van een kater zo'n honderd euro moet neertellen? Biedt het onvruchtbaar maken van onze snorremanssen dan zovele voordelen dat deze (dure)ingreep kan verantwoorden?

Verloren kosten

Bij het horen van deze prijskaartjes, schrikken vele kattenliefhebbers er inderdaad nog steeds voor terug hun kater of kattin te laten castreren of steriliseren. De tegenstanders van deze ingreep zijn van oordeel dat dit toch verloren kosten zijn voor een huisdier dat iedere dag in het drukke verkeer kan sneuvelen of in een of andere valstrik van een duivenliefhehbber kan terecht komen. Men moet bij dit alles wel bedenken het het hier steeds om een medische ingreep gaat. Bij de jonge kattin worden telkens de eierstokken weggehaald, en in een steeds belangrijker aantal gevallen wordt er meteen ook de baarmoeder uitgehaald. De castratie van een kater is merkelijk goedkoper. Het gaat hier een uitwendige ingreep, waar zo goed als geen medische instrumenten of geneesmiddelen bij noodzakelijk zijn.

Steriliseren maakt rustiger

Ondanks het relatief hoge prijskaartje, biedt sterilisatie van onze kattenpopulatie veel meer voor-dan nadelen. Sterilisatie maakt onze katten veel rustiger. Daardoor trekken ze ook veel minder de straat op waardoor de kans te worden dood gereden opmerkelijk verkleint. Niet gecastreerde katers trekken tijdens de kattentijd op zoek naar een partner en zijn dan door niks of niemand tegen te houden. Een krolse kattin maakt zijn baasjes dan weer helemaal gek met haar aanhoudend gejank, dat soms urenlang onophoudelijk door merg en been snijdt. Een kattin die binnenskamers blijft en dus nooit buiten is geweest, laat men best al voor deze reden steriliseren.

Hoe jonger en slanker hoe beter

Wat is dan de ideale leeftijd om zijn kater of kattin te laten castreren of steriliseren. Dierenartsen zijn het hier roerend over eens: hoe jonger én slanker het dier, hoe minder last ze van deze ingreep zullen ondervinden. Velen zijn van oordeel dat men de kattin best één keer krols laat lopen. Dat merk je doorgaans al vlug aan haar gedrag. Een krolse kattin zal in deze periode al het mogelijke doen om buiten te geraken. Ze zal onophoudelijk en erg doordringend janken, de rug krommen met de staart hoog de lucht in én voortdurend plsasen. Sommigen katjes laten echter niets van dit alles merken. Dat zijn dié poezen die al op erg jonge leeftijd toch een nestje hebben. Algemeen wordt aangenomen dat katten op de leeftijd van zes maanden een eerste keer krols lopen. Een poes die in september wordt geboren, wordt echter in februari gegaranderd krols, ook al is ze dan amper vijf maanden.

Vroegtijdig steriliseren

Toch worden er aan vele, diergeneeskundige faculteiten van de verschillende universiteiten in zowel België als Nederland, projecten opgezet waarbij katten reeds na amper acht weken worden gesteriliseerd of gecastreerd. In Amerika is dat zelfs een algemene regel. Het gedrag en de lichamelijke ontwikkeling van de jonge kittens worden gedurende een periode van een zestal maanden nauwlettend in de gaten gehouden, dit om de gevolgen van deze ingreep op jonge leeftijd goed te kunnen inschatten. Niet iedereen overtuigd van de voordelen van deze sterilisatie op zo'n jonge leeftijd. Vroege sterilisatie heeft ongetwijfeld gevolgen voor het karakter van de kat. En de gevolgen van een sterilisatie van kittens op zo'n jonge leeftijd gaat veel verder dan een dikkere, meer huiselijke, rustige en zelfs luie kat.

Kattenpil alternatief

Voor die baasjes die castratie en sterilisatie van hun huisdier niet zien zitten vanwege het hoge prijskaartje of omwille van een andere reden, vormt de kattenpil een mogelijk aanvaardbaar alternatief. Zo is er een kattenpil op de markt die men één keer per week, een andere tweewekelijks en steeds op hetzelfde tijdstrip, toedient Het gaat hier om sterk geconcentreerde hormonenpillen, die ongetwijfeld hun invloed hebben op de gezondheid van de kat. Vele dierenartsen zij ervan overtuigd dat deze homonenpillen de oorzaak zijn van de vorming van tumoren op latere leeftijd. Samen met baarmoederontstekingen vormen deze tumoren de vooraamste doodsoorzaak van katten op latere leeftijd, gemiddeld vanaf zo'n acht jaar. Daarenboven waarschuwen de dierenartsen ervoor dat deze kattenpil een erg dure zaak wordt vermits ze levenslang moet worden gegevenen zeker geen volledige garantie biedt.

Conclusie

Uit dit alles blijkt dat sterilisatie van katten veel meer voor-dan nadelen biedt. Hun krolsheid verdwijnt, de poes wordt rustiger en blijft beter aan huis, katers blijven weg waardoor vechtpartijen uitblijven en er dus veel minder kans bestaat op overdraagbare ziekten met kattenaids voorop. De sterilisatie van katten is dus zéker zijn (hoog)prijskaartje waard.