Waarom ontbijten zo belangrijk is

==Ontbijt, geen tijd==

Vroeg opstaan is voor veel mensen een onprettige gewoonte. Helaas ontkomen werkende mensen er vaak niet aan. Natuurlijk zijn we blij dat we een baan hebben maar die vroege ochtenden zijn, vooral in de winter, niet gemakkelijk. De meeste mensen blijven dan ook zo lang mogelijk liggen met als gevolg dat ze zich moeten haasten om op tijd op het werk te zijn. Het ontbijt schiet er dan al snel bij in. Veel mensen stellen zich tevreden met een haastige kop koffie. Jammer, want er wordt niet voor niets gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.

Een energiek begin

Onderzoek heeft aangetoond dat een ontbijt zo'n tien tot vijftien procent van de dagelijkse hoeveelheid aan energie en voedingsstoffen levert. Na een nacht heeft je lichaam veel voedingsstoffen verbruikt terwijl er geen nieuwe aanvoer van deze voedingsstoffen is geweest. Van een aantal essentiële voedingsstoffen zijn je reserves na een nacht bijna uitgeput. Voorbeelden van deze voedingsstoffen zijn glycogeen, vitamine B1 en ijzer. Met een ontbijt moeten deze stoffen weer aangevuld worden zodat je helemaal fit aan de dag kunt beginnen. De voedingsstoffen die je misloopt door het ontbijt over te slaan, worden niet gecompenseerd door de voeding die je de rest van de dag eet. Met een goed ontbijt heb je dus gedurende de dag meer energie en kun je je ook beter concentreren.

Optimale stofwisseling

In de ochtend heb je meestal ongeveer acht tot tien uur niets gegeten. Je stofwisseling is rond deze tijd nog wel redelijk normaal. Als er echter geen nieuwe energie wordt aangeleverd, gaat je lichaam over op een vertraagde stofwisseling. Dit gebeurt omdat je lichaam te lang geen voedsel heeft gehad en zich voorbereid op een tijd van honger. Een vertraagde stofwisseling houdt namelijk in dat je lichaam minder energie verbruikt en meer energie in de vorm van vetten probeert op te slaan om zo goed mogelijk de tijd van honger door te komen. Als je rond twaalf uur aan je lunch begint, worden er meer vetten in je lichaam opgeslagen dan wanneer je een licht ontbijt had gebruikt. Bovendien is de kans groot dat je tussendoor meer gaat snoepen omdat je honger krijgt. Niet ontbijten kan dus bijdragen aan gewichtstoename.

Een gezond ontbijt

Het is inmiddels wel bewezen dat ontbijten gezond is. Maar wat kun je het beste nemen bij je ontbijt? Het is belangrijk dat je de reserves aanvult die gedurende de nacht zijn uitgeput. Een gezond ontbijt moet meervoudige koolhydraten bevatten voor de energie. Ook moet een goed ontbijt rijk zijn aan vitamines en mineralen. Een ontbijt met ontbijtgranen, halfvolle melk en blauwe bessen is een voorbeeld van een goed ontbijt. Het levert koolhydraten, voedingsvezels en allerlei vitamines en mineralen. Een bruine boterham met jam en een glas melk is overigens ook een goede keuze. Heb je 's ochtends erg veel moeite met ontbijten? Tegenwoordig is er veel keus in ontbijtdranken en smoothies. Let echter wel op de voedingswaarde want niet al deze producten zijn namelijk even gezond.