Waarom veroorzaken essentiële oliën huidproblemen

Inleiding

Essentiële olieën. Ze zijn vandaag niet meer uit onze badkamer weg te denken. Hun opmars is dan ook nauwelijks te stuiten. Een druppeltje bergamot hier, een vleugje lavendel daar en de stress van een lange werkdag vloeit met het badwater zo weg. Dat denkt én hoopt men althans, maar zijn deze zogezede natuurproducten wel zo gezond dan men de comsument wil doen geloven.

Niet altijd een weldaad

Dermatologen steken alvast een waarschuwende vinger op. Volgens hen is de weldaad van essentiële olieën inderdaad heelwat minder groot dan de reclamejongens ons willen doen geloven. Zo zien ze meer en meer patiënten opdagen die eczeem kregen na het nemen van een verkwikkend bad met enkele druppels olie. Maar ook zelf gemaakte parfums die dergelijke olieën bevatten, zijn lang niet onschuldig en kunnen eveneens soortgelijke irritaties van onze huid veroorzaken. Deze deskundigen dringen er bij de overheid dan ook op aan op de invoering van een duidelijke etikettering op al deze producten.

Allergische reacties

De flesjes met essentiële olieën gaan vandaag zowel in de gespecialiseerde handelszaken als in de bio-winkels als zoete broodjes over de toonbank. Velen worden vandaag aangesproken door de heilzame werking van al deze "wonderproducten". In vele gevallen ten onrechte, zo blijkt nu meer en meer. Inderdaad, steeds meer landgenoten kampen vandaag immers met ernstige huidproblemen ten gevolge van het gebruik van deze essentiële olieën, die ernstige allergische reacties kunnen veroorzaken. Vaak gaat het om zogezegde natuurproducten. Maar wat als natuurlijk wordt verkocht, is voor de consument niet altijd per definitie goed. Dat geldt zeker voor wat plantenextracten betreft. Deze bevatten immers vele, verschillende stoffen die één voor één allerlei allergieën kunnen veroorzaken. Men gaat nu in gespecialiseerde laboratoria nauwkeuriger onderzoeken wélke producten de grootste boosdoeners zijn.

Gebruik kleine concentraties

Huidspecialisten stellen verder dat deze olieën vaak in veel té grote hoeveelheden worden gebruikt. Men doet veel te veel druppels in het badwater of in zélf samengestelde parfums. Iemand die voor dergelijke stoffen allergisch is, kan op die manier allerlei huidziekten waaronder eczeem, ontwikkelen. Deze stoffen dringen immers in de meeste gevallen tot zeer diep in onze huid door. Sommigen van deze essentiële olieën worden door velen ook gebruikt tegen allerlei kwaaltjes als bijvoorbeeld reuma, en dit met alle nadelige gevolgen vandien. Eens de onheilsplek zorgvuldig ingetaped, kan dat zelfs ernstige brandwonden veroorzaken. Maar er is meer. Wie na het aanbrengen van bergamot of van citroenolie de zon opzoekt, kan zelfs een versterkte vorm van zonnebrand opdoen.

Verhoogde kans

Dat het er in het sterk gecommercialiseerde parfumwereldje wel degelijk iets aan de hand is, wordt door verschillende deskundiugen terzake extra onderstreept. Volgens hen weerspiegelen zich de toenemende gezondheidsproblemen in de sterke opgang van de parfumallergie. Volgens recente cijfers zou maar liefst twee procent van onze bevolking er in meer of mindere mate slachtoffer van zijn. Vroeger werden we met veel mindere geuren en andere scheikundige stoffen geconfronteerd. Vandaag is zowat alles geparfumeerd gaande van dag-, nacht- en anti-rimpelcrèmes tot was-en poetsmiddelen, wasverzachters en kaarsen. Zo is de kans dat ons lichaam daar steeds slechter gaat op reageren, ook steeds groter.

Conclusie

Het is de allerhoogste tijd dat er een meer duidelijke informatie op de verpakking van al deze producten komt. Momenteel staat er nauwelijks op vermeldt welke stoffen eigenlijk allemaal in deze wondermiddeltjes zitten. Voor de consument zélf is ook een belangrijke rol terzake weggelegd. Van hen mag een grotere waakzaamheid worden verwacht. Vooral diegenen die weten dat ze erg gevoelig zijn aan bepaalde van deze stoffen, moeten zich beter informeren.