Waarom wandelen als sport

Inleiding

Wandelen

Voor een heleboel mensen is wandelen een geliefde vrijetijdsbesteding. Het is een natuurlijke wijze van bewegen, erg laagdrempelig en bovendien ook nog goedkoop. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar goede wandelschoenen en wandelsokken. De positieve effecten van regelmatig wandelen zijn inmiddels wel wetenschappelijk aangetoond, mits er natuurlijk wel stevig doorgestapt wordt. Een beetje slenteren doet niets voor het lichaam. Regelmatig wandelen maakt je sterk. Het helpt hart- en vaataandoeningen voorkomen, het is erg goed voor diabetes patiënten, het verbetert de coördinatie, het verhoogt de longcapaciteit en het vertraagt het brozer worden van de botten. Doordat wandelen in de buitenlucht plaats vindt maakt je lichaam onder invloed van UV licht vitamine D aan. Vitamine D is goed voor de botten. Mensen die last hebben van overgewicht kunnen, door stevige wandeltochten de nodige pondjes kwijtraken. Verder zijn er nog de gevolgen voor het geestelijk welzijn. Bewegen in de buitenlucht is uitermate goed voor mensen die last hebben van een depressie of overspannenheid. Ook burn-out patiënten hebben baat bij een wandelingen in de natuur. Wandelen heeft een anti-stresseffect. Door de steeds terugkerende loopbeweging komt er rust in je hoofd. Stilte. Dit is erg belangrijk voor personen die het contact met zichzelf kwijt zijn.

Stappen

In onze gejaagde maatschappij waarin presteren voorop staat komt het steeds meer voor dat mensen een burn-out krijgen. Ze worden 'geleefd' en vinden nergens meer ontspanning en rust. Bij psychische aandoeningen is regelmatig wandelen een probaat middel. Steeds meer huisartsen raden hun patiënten aan om meer in de natuur te gaan wandelen. Al wandelend krijg je afstand tot je dagelijkse beslommeringen en problemen. Als je hoofd leeg is krijg je vaak de beste ingevingen.

Tips

Iedereen kan wandelen, ook mensen die lang niets aan sport hebben gedaan. Je trekt je wandelschoenen aan en begint. Een rechte houding is belangrijk, schouders naar achteren, je kijkt naar een punt 10 m voor je en je maakt niet al te grote passen. Het moet natuurlijk aanvoelen. Je wandelt een half uur in een rustig tempo. Als de spieren zijn opgewarmd kun je het tempo iets verhogen. Rustig aan opbouwen is zinvol zeker als je lang niet bewogen hebt. Als het mogelijk is ga dan de natuur in. Heb je geen zin om alleen te wandelen dan kun je je aansluiten bij een van de vele wandelclubs die ons land rijk is. Heb je moeite om de discipline op te brengen om regelmatig te wandelen, denk dan eens aan een wandelcoach. Een coach kan je begeleiden ook als je met problemen kampt waar je alleen niet uitkomt. Voor mensen die bezig zijn met afvallen kan een coach ook zinvol zijn. Je krijgt steun en je kan jouw ervaringen, al wandelend delen.

Handige link: wandelbond KNBLO